ZETApress

hírportál

Futsal Eb 2010

Kontinens méretű esemény kezdődik holnap a Papp László Budapest Sportarénában és a debreceni Főnix Csarnokban: a Futsal Eb 2010, melyben a labdarúgásé lesz a főszerep. A teremlabdarúgásé, mely az egyik leglátványosabb teremsport ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A foci FIFA által támogatott teremváltozata a portugál futebol de salao, illetve a spanyol futebol sala szóból származik, mégsem tévesztendő össze a mindennapi értelemben használt és játszott teremfocival. A futsalban egy csapat négy mezőnyjátékosból és egy kapusból áll. A játéktér mérete hasonló a kézilabdapályáéhoz, a szélét vonal és egy palánk határolja.

A futsal nagyon fejleszti a technikai készséget és a koncentrációt. A játékra jellemző az akciódússág, a gyorsaság és esetenként az izgalmas végjáték, mert létszámfölény alakítható ki a vészkapus beállításával. A játékidő kétszer 20 perc tiszta idő, ha a labda pályán kívül van, az óra áll. Időkérés egy félidőben egyszer lehet csapatonként.

A mérkőzést minimum két játékvezető vezeti. Európában a kétévenként megrendezendő sporteseményt az UEFA szervezi, a mostanit az MLSZ rendezi. Óriási sportdiplomáciai siker, hogy megkaptuk a rendezés jogát, ugyanis ez a maximális pontszámmal sikerült. A mieink holnap este fél 6-kor Budapesten, az A csoportban Azerbajdzsán ellen kezdenek.

Csoportbeosztás: A csoport: Magyarország, Csehország, Azerbajdzsán ? B csoport: Olaszország, Ukrajna, Belgium ? C csoport: Oroszország, Szerbia, Szlovénia ? D csoport: Spanyolország, Portugália, Belorusszia.

Kozma Mihály szövetségi kapitány már csütörtökön kihirdette a keretét. Kapusok: Balázs Zoltán (Takarék ETO FC Győr) és Reveland Zoltán (Üllő FC Cső ? Montage). Mezőnyjátékosok: Madarász János (Duna Takarék ETO FC Győr), Lódi Tamás (Duna Takarék ETO FC Győr), Gyurcsányi Zsolt (Duna Takarék ETO FC Győr), Dróth Zoltán (Duna Takarék ETO FC Győr), Peczár Csaba (Duna Takarék ETO FC Győr), Tóth Szabolcs (Duna Takarék ETO FC Győr), Trencsényi János (MVFC Berettyóújfalu), Angyalos András (MVFC Berettyóújfalu), Lovas Norbert (MVFC Berettyóújfalu), Nagy Tamás (MVFC Berettyóújfalu), Nagy Gábor (Colorspectrum Aramis), Sivák Péter (Colorspectrum Aramis). A válogatottal készült és keretszűkítés miatt kimaradt Pallai Gábor, Fekete Viktor és Németh Péter.

A magyarok szeretnének továbbjutni a selejtezőkön, bár az azerbajdzsániak kilenc honosított brazil játékossal lépnek a pályára, a csehek pedig a végjátékban jók. A magyarok közül viszont Madarász János csapatkapitány és Lódi Tamás is világválogatott volt. Madarász a finnek elleni felkészülő mérkőzésen szerezte meg a 100. gólját, a 116. meccsén. Van okunk a bizakodásra. Az Eb-re az Adidas új labdát fejlesztett ki, ami fehér színű és magyar nemzeti trikolor feliratozású, így jól követhető a fekete pályán. A játékosok már tesztelték, elmondásuk szerint gyors és rugalmas.

A magyarok selejtezőmérkőzéseire és a döntőre a jegyek elkeltek. Az MLSZ még ingyen is adott belőlük az iskoláknak. A döntőre január 30-án, szombaton kerül sor Debrecenben, ahol a trófeát Michel Platini, az UEFA elnöke adja át. Nagy összecsapások úgy a csoportmérkőzéseken, mint az elődöntőkön és a döntőben is várhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Teltház lesz a nyitómeccsen | ZETApress

Szóljon hozzá!