ZETApress

hírportál

Filmproducer lett Kiss Gergely

Film készült az amputált lábú Halassy Olivér úszó és vízilabda bajnokról, melynek producere a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely. ? Czinke Gyula rendező keresett meg, hogy legyek szakértője a filmnek, de aztán szép lassan én lettem a film producere és gyártásvezetője is ? kezdte Kiss Gergely az ismertetőt.

? Ha Halassy Olivér amerikai lett volna, biztos, hogy már több hollywoodi film is készült volna a történetéből. Nagyon élveztem ezt a feladatot, remélem, hogy a sportszerető nézőknek is tetszik majd a film. Persze ettől még nem lettem profi filmes, igaz korábban a kamera másik oldalán már sokszor álltam, reklámfilmekben, vagy éppen a Szabadság, Szerelem című játékfilmben ? tette hozzá az olimpiai bajnok.

? A filmben megszólal többek között dr. Kárpáti György, dr. Faragó Tamás és Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kemény Dénes, háromszoros olimpiai bajnok vízilabda szövetségi kapitány, Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a NOB tagja, Sors Tamás kétszeres paralimpiai bajnok úszó és dr. Halassy Ilona, Halassy Olivér lánya. Ez a film nemcsak a vízilabdás közegnek szól, hanem minden sportszeretőnek. Tisztelet a nagy öregek előtt és példa a fiatalok számára, hiszen Halassy élete a bizonyíték, hogy nem a szavak és a külsőségek, hanem a kitartó munkával elért minőség számít ? fejezte be Kiss Gergő.

? Halassy Olivér, a vízilabda Puskás Öcsije a hazai sporttörténet méltatlanul feledésbe merült hőse. Fontos lenne őt megismerni, mert élete és küzdeni tudása értékes példaként szolgálhat a jelenkori nemzedék számára. Reméljük, filmünkkel nemcsak egy kiváló embert mutatunk be, de újra sikerül fókuszba állítani a magyar vízilabdát is ? mondta Czinke Gyula rendező. A Green Screen által készített a Médiatanács által támogatott 55 perces A csodafedezet ? Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet moziban és televízióban is láthatják majd.

Magyar volt a világ első paralimpikonja

Nem hivatalosan magyar volt a világ első paralimpikonja, az 1909-ben született Halassy Olivér kétszeres olimpiai és háromszoros Európa-bajnok vízilabdázó, Európa-bajnok gyorsúszó, ráadásul a magyar sportlegenda amputált lába ellenére az épek között érte el világraszóló sikereit. Egy gyerekkori baleset következtében a futballistának készülő Halassy bal lábát térd alatt amputálni kellett, azonban ő mégsem adta fel sportkarrierről szőtt álmait. Sportágat váltott és úszásban és vízilabdában is bajnok tudott lenni az épek és egészségesek között.

1928-ban, mindössze 19 évesen Komjádi Béla szövetségi kapitány beválogatta az amszterdami olimpiára készülő vízilabdacsapat keretébe és ezzel kezdetét vette az a sikersorozat, melynek nyomán sportlegendává nőtte ki magát a féllábú tehetség. 1932-ben Los Angelesben, 1936-ban a Berlinben olimpiai bajnok magyar vízilabda csapat tagja volt. 1931-ben, 1934-ben és 1938-ban pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Összesen 91 alkalommal szerepelt a válogatottban. Az egyik legnagyobb egyéni sikerét az 1931-es párizsi Európa-bajnokság jelentette, amikor a magyar válogatott megnyerte a vízilabda döntőt a világ legjobbjának tartott német válogatottal szemben, majd ezt követően két órán belül Halassy az 1500 méteres gyorsúszásban is aranyérmet szerzett.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xH624h5yX8o[/youtube]

A legendás sportolóról nemrégiben készült A csodafedezet ? Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilm bemutatója csütörtökön lesz. A film producere dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízipólós. ? Ahhoz, hogy valaki olimpiai bajnok legyen, hogy példakép legyen, ahhoz az élet minden pillanatában törekednie kell arra, hogy mutasson valamit, hogy saját maga tükrében, saját maga előtt többet tudjon nyújtani, mint az előző pillanatban ? mondta el a filmes szakmába most belekóstoló korábbi klasszis.

A filmben megszólal dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is. ? A vízilabdázókat magyar embereknek tartják. Mondhatnám azt is, hogy tökös férfiakból áll, jó populációból áll a vízilabda társadalom, akikre mindig lehet számítani. Azt hiszem, ez a legenda, ez a mítosz, ez az ember megérdemli azt, hogy a gyerekek, akik lekerülnek az uszodába, megismerjék, vagy, hogy beszéljünk róla ? mondta Faragó doktor. ? Remélem, hogy a fiatal generáció a film után felkapja a fejét, és inspirálja őket Halassy kitartása és küzdeni tudása! Csonkolt lábbal az ép sporttársakat megelőzve jutott fiatalon a csúcsra úszásban és vízilabdában egyaránt ? tette hozzá a film egyik rendezője Czinke Gyula. ? Ellene nem volt jó játszani, de vele nagyon! ? mondta Tarics Sándor, Halassy Olivér egykori csapattársa.

Szóljon hozzá!