ZETApress

hírportál

Egyetemi sportolók köszöntése

Megünnepelte legjobbjait az egyetemi sport. Közel 80 egyetemista sportoló vette át ma az Év Egyetemi Sportolója-díjat. A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tegnap rendezte meg az Év Egyetemi Sportolója hagyományos díjátadó ünnepséget a Magyar Sport Házában.

A díjazottak között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint Baji Balázs (ÁTE) és Kozák Luca (DE) atléta, Márton Anna (ELTE) és Szatmári András (BGE) vívók, Gyurta Gergely (METU) úszó és Hölle Martin (BCE) fogathajtó ? tudatta Szabó-Ambrus Anita, a MEFS PR- és marketing-menedzsere. Az Év Egyetemi Sportolója díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehetik át, akik a 2017-es évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a Siketlimpián arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, illetve az Európai Egyetemek Bajnokságán és az Universiaden az első három helyen végeztek.

A rendezvényen felszólalt dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára, Fábián László, a MOB sportigazgatója, dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke. Prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke az esemény házigazdájaként köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a sportban sikeres hallgatók ne csak sportoló társaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is.

A rendezvényt dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára nyitotta meg. Megnyitó beszédében ráirányította a figyelmet arra, hogy akiket ma ünneplünk nemcsak a sportban sikeresek, hanem olyan fiatalok, akik a felsőoktatásban is az élen járnak, mindamellett, hogy nap mint nap edzik fizikumukat, fontosnak tartják azt is, hogy a szellemükkel is ugyanezt tegyék. ? A magyar Kormány felismerte a sport és a rendszeres testmozgás jelentőségét, ezért is kezeli kiemelt stratégiai ágazatként azt. Nagy öröm számomra, hogy a tavalyi évhez képest nőtt a díjazottak száma, mindez azt is jelenti, hogy joggal vagyunk büszkék ? okkal hihetünk abban, hogy a változás elkezdődött, és tényleg egyre több fiatal gondolja úgy, hogy nem kell az egyetemi tanulmányait háttérbe szorítania akkor, ha élsportoló. És igaz ez fordítva is: szerencsére sokan vélik úgy, hogy az egyetemi tanulmányok megkezdésével nem kell felhagyniuk az élsporttal ? mondta az államtitkár asszony.

Dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója beszédében kiemelte, hogy a Szerencsejáték Zrt. számos ponton kötődik a hazai sportélethez, a profi sporthoz és a tömegsporthoz. Társaságunk elkötelezett a további közös programok kidolgozása mellett, szeretnénk, hogy évről-évre több és több felsőoktatásban tanuló hallgató kapjon kedvet a sportoláshoz, ismerkedjen meg új sportágakkal, és forduljanak a sportosabb, egészségesebb életmód felé.

Fábián László a MOB sportigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a nemzetközi versenysportban való helytállás az egyetemi sportnak is ugyanannyira fontos, mint az Olimpiai mozgalomnak. A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség a MOB-bal közösen hangsúlyozni kívánja a kiváló sportteljesítmény mellett a tanulás fontosságát, illetve ennek a két párhuzamos teljesítménynek együttes erejét, és példaértékűségét. Fábián László beszéde után azon egyetemista élsportolóknak adta át az Év Egyetemi Sportolója díjakat, akik a Világjátékokon és a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek, illetve a Siketlimpián érmes helyen végeztek.

Az Universiade bajnok Imre Gézától, a MOB elnökségi tagjától vehették át azok az egyetemista sportolók a díjaikat akik az Európai Egyetemek Bajnokságain érmet szerzetek idén. A Díjátadón dr. Szabó Tünde államtitkár és dr. Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. igazgatója adta át az Universiade érmeseinek az Év Egyetemi Sportolója aranyplaketteket és a Szerencsejáték által felajánlott ajándékokat. ? Nagyon nagy megtiszteltetés számomra a MEFS-től kapott Év Egyetemi Sportolója Díj. Az idei évem minden szempontból sikeresnek mondható, így minden elismerés csak tovább fokozza azt. Az Universiade-győzelem nagyon kellemes ráadása volt az addigi eleve sikeres szezonomnak és nagyon örülök, hogy a részvétel mellett döntöttem, gyakorlatilag a világbajnokság után ? mondta Baji Balázs, akit 17-én pénteken is kitüntettek az Új Városházán.

A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség Közgyűlése által alapított és a MEFS Elnöksége által megítélt díjak átadására is sor került. A díjakat prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke adta át a díjazottaknak. Kivételes ez az év, hiszen a MEFS fennállásának 110. évfordulóját ünnepli, mint Európa első, a világ második egyetemi sportszövetsége. Ebből az alkalomból kerül sor az Életműdíj, a Hajós Alfréd Aranyplakett és az Elek Ilona Bronzplakettek átadására.

A MEFS Életműdíját Kégel Tamás, a Neumann János Egyetem (volt Kecskeméti Főiskola) nyugalmazott testnevelő tanára kapta a több évtizedes, a magyar egyetemi sport újjászervezése, népszerűsítése terén végzett munkássága elismeréseként. Hajós Alférd Aranyplakettet hárman vehettek át: dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, a TFSE volt elnöke, a magyar egyetemi úszósport fejlesztése és szervezése terén végzett több évtizedes munkája elismeréseként; dr. Blazsek József, a Semmelweis Egyetem docense, a Tudás Útja Félmaraton évtizedes szervezésének elismeréseként; prof. dr. Tóth Miklós, az MSTT elnöke, az egyetemi sportért végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Elek Ilona Emlékérmet idén hét embernek adományozott a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség az egyetemi sport támogatásáért végzett fáradhatatlan munkájuk eredményeképpen: Balogh Tamás, a Szegedi Tudományegyetem testnevelő tanára; dr. Halmos Imre, a Testnevelési Egyetem volt tanszékvezetője, Magyarits Miklós, a Debreceni Egyetem testnevelő tanára; Németh Lajos, a Testnevelési Egyetem mestertanára, a TFSE elnöke; Novotny Zoltán sportújságíró, sportriporter; dr. Prisztóka Gyöngyvér, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, a Sporttudományi Szakmai Kollégium titkára; dr. Zakariás Géza, a Széchenyi István Egyetem docense.

A felsőoktatási intézmények nemes versengése egész évben folytatódott. Idén 35 MEFOB-on, azaz Magyar Egyetemi ? Főiskolai Országos Bajnokságon volt módjuk a versenyzőknek megmérettetni képességeiket. A versenyeket a felsőoktatási intézmények a szakszövetségekkel együtt szervezték. Az intézmények egyetemi sportban játszott szerepét és az egyetemi sportnak az intézmények életében való jelentőségét a MEFOB intézményi pontverseny is erősíti, mely helyezettjeinek sorrendjét a hallgatói létszám arányában szerzett helyezések, a MEFOB-okon résztvevők száma, és a szervezett MEFOB versenyek alapján kapott pontok ezer főre való vetítése alapján határozta meg a MEFS. A MEFOB intézményi pontversenyt a 2016/17-es évben a Testnevelési Egyetem nyerte 1338 ponttal, második Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 266 ponttal, harmadik pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 163 ponttal lett. Az abszolút pontverseny győztesei minden évben különdíjban részesülnek. Az I. abszolút győztes pedig ismét, megtartva tavalyi elsőségét, a Testnevelési Egyetem lett 1507 ponttal, a második különdíjat az ELTE kapta 1104 pontjával, a harmadik különdíjat pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte el 1039 ponttal. A díjakat dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára adta át.

A Campus3Próba a Szerencsejáték Zrt. támogatásával idén is csatlakozott a BeActive Sporthéthez és az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjához is. Nagy sikerrel zárult az idei program is, igaz ugyan, hogy a tavalyi létszámot nem sikerült túlszárnyalni, de így is több mint 25 ezren vettek részt az eseményen. Az első négyezer fő feletti létszámú intézmény kategóriában a győztes az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, akik 25 ezer 232 hallgatói létszámból 4843 résztvevőt, amely a hallgatói létszám 19,19%-a, mozgattak meg az esemény ideje alatt. Díjuk ? melyet dr. Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs és marketing igazgatója adott át ? egy kétszázezer forintértékű Hervis sportszer-utalvány. A második kategória, az ezer?négyezer fős létszámú intézmények között a legjobban teljesítő egyetem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt. 2634 hallgatói létszámból 1174 fő vett részt a kihíváson, amely a hallgatók 44,5%-a. Az egyetem ezzel a teljesítménnyel 150 ezer forintos Hervis sportszer-utalványt nyert.

A harmadik kategóriában az ezer fő alatti létszámú intézményeknél a legtöbb egyetemistát a Semmelweis Egyetem Pető András Kara mozgatta meg 236 fővel, 85% részvételi aránnyal. Tekintettel arra, hogy a kar most csatlakozott a Semmelweis Egyetemhez és külön sportirodával rendelkezik, így külön értékeltük a részvételét. Az egyetem képviselője százezer forintos Hervis Sportszer utalványt vehetett át. A Sportnap megszervezésében legaktívabb és legeredményesebb két sportirodai munkatársat is díjazták. A két legeredményesebb sportiroda vezető Herpainé Lakó Judit az Eszterházy Károly Egyetemről, aki a program keretében összesen 43 sporteseményt szervezett és Petrovicsné Tejes Edit a Szegedi Tudományegyetemről, aki 28 program megszervezésével érdemelte ki a Szerencsejáték Zrt. ötvenezer forintos wellness-hétvége ajándékát.

Az eseményt színesítette számos, az egyetemi sporthoz kapcsolódó kisfilm, illetve Ladányi Beatrix tanítványának Juhász Emmának (a KTC-Vuelta Se versenyzőjének) labdagyakorlata. Az eseményen megjelentek még a díjazottak sportágainak sportszövetségi vezetői, a felsőoktatási intézmények kancellárjai, rektorai, MOB képviselői, a sportirodák vezetői, és az Universiade Bajnokok Klubja elnökségi tagjai.

Szóljon hozzá!