ZETApress

hírportál

Puskás, a Csodacsatár

Holnap délelőtt 11 órakor Puskás Ferenc emlékére a Puskin mozi ismét műsorra tűzi Keleti Márton: A Csodacsatár című filmjét. A vetítés után a mozi vendége lesz Grosics Gyula és Buzánszky Jenő. Már csak ők élnek a legendás Aranycsapatból. Szepesi György, a kor kiemelkedő kommentátora, velük együtt várja az érdeklődőket egy kötetlen beszélgetésre. A bemutatóra egy nappal az 1953-as londoni 6:3-as (félidő 4:2) magyar győzelem 53-ik évfordulója után kerül sor. A stáblista is pazar a kilencven perces, ötven éve készült fekete-fehér vígjátékban.

A filmet Keleti Márton rendezte, a forgatókönyvet Méray Tibor írta, zenéjét Bródy Tamás szerezte. Operatőre Pásztor István, vágója Zákonyi Sándor volt.

Szereposztás:

  • Feleki Kamill (Brunó)
  • Kiss Manyi (Aurélia)
  • Mányai Lajos (Venturo kapitány)
  • Pongrácz Imre (Jóska a csodacsatár)
  • Sinkovits Imre (riporter)
  • Ungváry László (Duca tengernagy)
  • Schubert Éva (művésznő)
  • Gózon Gyula (miniszterelnök)
  • Puskás Ferenc (önmaga)

Mindannyian klasszisok a maguk műfajában.

S hogy miről szól a Csodacsatár?

Futbólia minisztertanácsa elhatározza, hogy megszerzi az országnak a világhírű magyar csodacsatárt. Duca tengernagyra bízzák az akció végrehajtását. A magyar csapat éppen Svájcban játszik, Duca tehát odautazik embereivel. A labdarúgókat két nyugaton élő magyar – Bruno és Jóska – követi a szállodába, hogy töltőtollakat adjon el nekik. Véletlenül őket is lefényképezik, s Duca tengernagy Jóskát raboltatja el. A szerencsétlennek döntő mérkőzésen kell játszania, a dolog botrányba fullad, s a szurkolók már-már forradalmat robbantanak ki…

Két hét múlva temetik Öcsit

A Kegyeleti bizottság döntött a temetés menetrendjéről is. Puskás Ferencet a Szent István Bazilikában ravatalozzák fel, ahol december 7-én délelőtt tíztől este nyolcig róhatja le bárki a kegyeletét. A program 9-én a Puskás Ferenc Stadionban folytatódik, ahová addigra átszállítják az ?52-es olimpiai bajnok porhüvelyét. A kapukat délután kettőkor nyitják ki a közönség előtt.

Teltházra, 38 ezer nézőre számítanak a négy órakor kezdődő megemlékezésen. Innen a Dózsa György úton a hősök terére indul a gyászmenet, ahol az ágyútalpon utazó egykori őrnagytól ? későbbi ezredestől ? katonai tiszteletadással, díszlövésekkel búcsúznak.

A Bazilika előtt az államfő emlékezik meg a nemzet halottjáról. A római katolikus szentmisét egy neves egyházi személyiség celebrálja majd. Ezután kerül végső nyughelyére a csodálatos bal láb a Szent Jobb közelében. A nemzeti gyásznapra a NOB, a FIFA és az UEFA, valamint a Reál Madrid és a görög Panathiaikosz vezetői is megérkeznek.

Szóljon hozzá!