ZETApress

hírportál

Triatlon-hét a Tisza mentén

Márkus Gábor fiaival, Gergellyel és BalázzsalRekordszámú nevezés érkezett a jövő hétvégén Tiszaújvárosban 19. alkalommal sorra kerülő TVK triatlon világkupára és junior Európa-kupára ? tudtuk meg a délelőtt Budán, a Csörsz utcai Larus Étterem és Szabadidőközpontban.

Márkus Gergely versenyigazgató a beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a két viadalra összesen 400 versenyző érkezését várják. ? A triatlonos berkekben az a mondás járja, hogy két versenyző létezik: aki volt Tiszaújvárosban és aki lesz! ? mondta a nemzetközi szövetség (ITU) sportigazgatója. Hozzátette, hogy ez a legrégebbi világkupa-állomás, amely megszakítás nélkül szerepel a versenynaptárban.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere arról beszélt, hogy a triatlon vk és a 17. alkalommal hozzákapcsolódó Triatlon Nagyhét formált közösséget az iparváros lakóiból, s ebben elévülhetetlen érdemei vannak a két éve elhunyt Márkus Gábornak, akinek augusztus 7-én pénteken avatják fel egész alakos bronzszobrát.

A magyar versenyzők tavalyi sikereik megismétlésében reménykednek, egy éve Vanek Ákos sporttörténelmet írva, első magyarként győzött, Faldum Gábor pedig mögötte harmadik lett, míg Vanek Margit ezüstérmesként zárt. ? Magasra tettük a lécet, de megint a dobogós helyezés a cél, sőt, az az álmom, hogy Kovács Zsófival együtt álljunk az emelvényen. Most mindent alárendeltünk a hazai vk-futamnak, emiatt nem megyünk a riói tesztversenyre ? mondta a pontversenyben olimpiai kvótás helyen álló Vanek Margit.

Testvére, Ákos szerint tavalyi sikere nem magasabb elvárásokat jelent, hanem végre sikerült áttörni egy határt. Hozzátette: sarokproblémákkal küzdött az elmúlt időszakban, de a szurkolók sokat segíthetnek majd neki és a többieknek, így a jó formában lévő Tóth Tamásnak is, hogy sikerüljön ismét a legjobbak között végezniük. A felnőtteknél a vk-t sprinttávon rendezik meg, ez az olimpiai táv felét, vagyis 750 méter úszást, 20 kilométer kerékpározást és 5 kilométer futást jelenti. Mindkét nemnél jövő szombaton rendezik a selejtezőket, vasárnap pedig a 25 fős döntőt. A mezőnyben olyan kiváló triatlonosok lesznek, mint a svéd Lisa Norden, London olimpiai ezüstérmese, de számos világ- és Európa-bajnoki érmes is jelezte indulási szándékát.

A tiszaújvárosi futam beleszámít a jövő májusig tartó olimpiai pontversenybe, amelyben jelenleg három magyar áll kvótát jelentő helyen: Vanek Margit mellett Kovács Zsófia és Faldum Gábor van jó pozícióban, de Vanek Ákos és Tóth Tamás is harcban áll még az indulási jogokért. Rajtuk kívül Horváth Zsanett, Horváth Gréta, Hargitai Henrietta, Bicsák Bence, Czigány András, Király István, Szatmári Levente és Tarnai László képviseli a hazai színeket a vk-n. A versenyhez kapcsolódóan egy hétig szinte minden a triatlonról szól majd a BAZ-megyei kisvárosban, hiszen augusztus 1-je szombat és 9-e vasárnap között tartják meg a 17. Triatlon Nagyhetet, amely egy színes, sok eseményből álló kulturális, gasztronómiai és szabadidőport-fesztivál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újvárosi triatlonrajt | ZETApress

Szóljon hozzá!