ZETApress

hírportál

Úszóünnep Kecskeméten

Kecskemét városa ad otthont annak a rendezvénynek, amely a legsikeresebb magyar sportágak közé sorolt úszást és vízilabdát kívánja népszerűsíteni ? tudatta Avramucz Attila, az Univer Product Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Az Univer24 ? Az úszás ünnepe nevű 24 órás esemény nem verseny, hanem az amatőr és profi sportolók úszás iránti szeretetének, rajongásának kifejezése, amely a város és a névadó támogató Univer Product Zrt. sport melletti elkötelezettségével párosul. Hazánk sportolói évtizedek óta kiemelkedő eredményeket érnek el a vízi sportok területén. Mára már számos nagyvárosban adottak a lehetőségek, hogy a vízi sportok szerelmesei akár amatőr, akár profi szinten hódolhassanak szenvedélyüknek, de egyedülálló, ahogy Kecskemét városa önálló rendezvény megszervezésével tiszteleg a vízi sportok előtt.

Az Univer24 ? Az úszás ünnepe nevű esemény nem verseny, hanem 24 órás, hosszútávúszó erőpróba, ahol amatőr és profi úszók 100 méteres táv megtételétől kezdve akár 24 órát is a medencében tölthetnek. ? A rendezvény jól példázza városunk elkötelezettségét a vízi sportok támogatása mellett. Célunk egyrészt, hogy e kiváló mozgásformát népszerűsítsük a városunkban és annak környékén élőknek. Másrészt az elmúlt években megkezdődött komoly szakmai munka jó alapot ad arra, hogy a közeljövőben Kecskemét városa is Európa és a világ élvonalába jutó sportolókat neveljen ki a vízi sportokban is. Nagy öröm számunkra, hogy az Univer Product Zrt. elkötelezte magát a sportág támogatása mellett. A kiváló létesítményünk, és a stabil szakmai háttér mellett immár olyan támogatóval is rendelkezünk, amelynek köszönhetően nagy jövője lehet városunkban a vízi sportoknak ? mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, az esemény fővédnöke.

Az Univer24 ma délelőtt 11 órakor kezdődött, és pontosan 24 óra múlva, már a tavasz első napját átlépve, március 1-jén 11 órakor fejeződik be. Az esemény helyszíne a Kecskeméti Fürdő nagy-medencéje, ahol 24 órán keresztül profi és amatőr sportolók együtt és felváltva úsznak. Az úszás ünnepe esemény teljes ideje alatt ? azaz 24 órán keresztül ? két hosszútávúszó: Hajdú László, Dr. Rentka László és csapatuk úszik az erre vonatkozó, nemzetközileg elfogadott szabályok szerint. Ez idő alatt a többi pálya sem marad üresen, hiszen a nappali időszakban több száz úszó, egymást követően legalább 100 métert úszik, lelkesen támogatva a 24 órás hosszútávúszók teljesítményét.

Az amatőrök között iskolák és civilek is részt vesznek: a kecskeméti és más településekről érkező általános- és középiskolák, illetve azok tagintézményeinek csapatai mellett a Kecskeméti Sportiskola nem úszó szakosztályának csapatai, közalkalmazottak, köztisztviselők, kecskeméti nagyvállalatok vagy más civilek által alakított csapatok. Az előzetes regisztráció alapján a szervezők közel 1800 főre számítanak. Az iskolák között két kategóriában ? kis és nagy létszámú iskolák szerint ? az Univer Product Zrt. külön versenyt hirdetett meg, mindkét kategóriában 150 ezer, százezer és ötvenezer forintos sportszervásárlási utalványt kap a legtöbb úszót felsorakoztató intézmény alapítványa. Az Univer külön ajándékcsomaggal jutalmazza a szervezésben aktív szerepet vállaló pedagógusokat.

Az úszás ünnepe természetesen nem ünnep azok nélkül, akik már aktívan versenyeznek is. Szombat éjszaka országosan meghirdetett csapat váltóúszás kezdődik, valódi teljesítmény próba, amelyen 6 fős csapatok indulnak. Cél a minél hosszabb táv megtétele az erre adott 12 óra alatt. A szervezők várják azokat is, akik csak nézőként, szurkolóként érkeznek, hiszen világbajnokok, olimpikonok is megtisztelik részvételükkel az eseményt. ? Látogatóként is érdemes lesz kijönni az Univer24-re, hiszen szombaton, a nyitóeseményre olyan sportlegendák érkeznek, mint Dr. Hargitay András, világ- és Európa bajnok, olimpiai bronzérmes úszó, Kósz Zoltán, Székely Bulcsú és Vári Attila vízilabdázó olimpiai bajnokaink. Vasárnap, a 24 órás úszás végére pedig Czene Attila, olimpiai bajnok úszónk érkezik, és teszi meg együtt az utolsó métereket a hosszútáv úszókkal ? mondta el Tőrös Károly. A Bácsvíz Kecskeméti Vízmű Sport Club vezetőedzője, az Univer24 mentora 2013 nyarán tért haza Dél-Afrikából, hogy Kemény Dénes és Remetey Filep Aladár társaként elinduljon a XVIII. Magyar Borok Útja Rallye-n.

A rendhagyó rendezvény valójában egy hosszú folyamat fontos állomása. Az elmúlt néhány évben az úszás oktatás területén komoly sportszakmai munka kezdődött a városban, amelynek eredményeként nemcsak a versenysport iránt érdeklődök száma növekedett, hanem egyre többen fedezik fel az úszást, mint mozgásformát. ? A Kecskeméti Fürdő az ország egyik legrangosabb versenyuszodáját is magában foglalja, így nemzetközi vízilabda mérkőzések mellett nagyszabású úszóversenyek megrendezésére is alkalmas. Ez még nagyobb vonzerőt és példát jelenthet a környékbeli fiatalok számára, akik lehet, hogy először az Univer24-re jönnek el hozzánk, de később kedvet kapnak akár amatőr vagy profi szintű úszáshoz ? tette hozzá Kolonics Krisztián, a Bácsvíz Kecskeméti Vízmű Sport Club úszószakosztályának vezetője.

A rendezvény támogatói: Kecskemét Megyei Jogú Város, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Fürdő. Az esemény főtámogatója az Univer Product Zrt., aki immár 2013 óta a Magyar Vízilabda Válogatott támogatója, és aki lokálpatriótaként aktív szerepet vállal Kecskemét szociális, sport, kulturális, művészeti életének és értékeinek támogatásában. A vállalat számára fontos, hogy a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás ne csak elmélet szintjén legyen jelen életében, hanem a hétköznapi működésbe épüljön be, szimbiózist teremtve környezetével.

? Az Univer24 megrendezése számunkra sokkal többet jelent, mint egyszerű támogatás, hiszen aktív résztvevői is vagyunk. Az Univer mintegy 50 fős csapatot indít mely munkatársaiból és azok családtagjaiból tevődik össze. Több management tag is úszik, másokat gyermekük, házastársuk képvisel az Univer úszó csapatában ? mondta Molitórisz Károly. ? Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen szép számmal regisztráltak iskolák az eseményre, hiszen jól tudjuk, hogy a jövő zálogát a testileg-lelkileg egészséges fiatalok jelentik. Bízunk benne, hogy az Univer24 rendezvényünk még több fiatalt csábít be az uszodába itt Kecskeméten és más városokban egyaránt ? tette hozzá az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ünnepeltek úszóink | ZETApress

Szóljon hozzá!