ZETApress

hírportál

Áprilisban döntenek az EB helyszínéről

Halasztásról döntött tegnap az Európai Labdarúgó Szövetség Végrehajtó bizottsága. Abban voltak határozottak, hogy a 2002-es Európa Bajnokság helyszínének kijelölésében határozatlanok. Nem is akarnak erről később sem dönteni, hanem a helyválasztást átengedik utódjaiknak, az UEFA januári tisztújító közgyűlésen megválasztásra kerülő vezérkarnak.

A döntést elhalasztó döntésnek első hallásra örülhetnénk, mégsem tesszük. A gesztusértékűnek tűnő határozatról más a véleményünk. Úgy gondoljuk, hogy a leköszönő vezérkar visszaélt a kandidálók jóindulatával. Ők utazták végig a különböző helyszíneket, őket etették-itatták potyán a pályázó országokban, még sincs belőle senkinek sem haszna. Felesleges pénzkidobás volt vendégül látni őket.

A januárban felálló vezérkar majd újabb országjárásra indul. Ők is bejárják majd mind az öt helyszínt, hisz enélkül nem tudnának dönteni. Magyarország és Horvátország mellett nekik is el kell menniük Ukrajnába és Lengyelországba, valamint Olaszországba is. Lehet majd őket is sok pénzből fogadni, kegyeiket keresni csakúgy, mint tették elődeikkel feleslegesen mindenhol.

Az ügyből egyébként a helyi szervezők, az előkészítő bizottságok korifeusai is jól jönnek ki. Az ő mandátumok is meghosszabbodott így december 8-tól április valahányadikáig, míg egy december elejei döntésnél a vesztesek szervezőire nem lenne szükség tovább. Így most mind az öt országban tovább dolgozhatnak közpénzekből valamennyien.

A kandidáló országok közül az olaszok helyzete volt a legreménytelenebb a nyár elején kirobbant bundabotrány miatt. Ezt némiképp ellensúlyozta, hogy júliusban megnyerték a világbajnokságot. Mellettük dönteni decemberben mégis elhibázottnak tűnt volna. Áprilisra már ez az ügy is halványulni fog, s addigra ők is azonos eséllyel indulhatnak. Ha a leköszönő vezérkar az olasz pályázat elfogadtatásában érdekelt, jó döntésnek mutatkozik a tegnap bejelentett halasztás. A többit majd egy fél év múlva meglátjuk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bölöni lesz a kapitány?
  2. ZETApress » Másoké lett az EB

Szóljon hozzá!