ZETApress

hírportál

Másoké lett az EB

Gyurcsány Ferenc táviratban gratulált az ukrán és a lengyel miniszterelnöknek, illetve a két nemzetnek ahhoz, hogy elnyerték a 2012-es futball Európa-bajnokság rendezési jogát. A miniszterelnök táviratában meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna és Lengyelország kitűnő házigazdája lesz az Európa-bajnokságnak, hiszen mindkét országot hagyományosan vendégszerető emberek hazájaként ismertük meg, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy abban bízik, hogy a kontinentális viadal az európai egység újabb szimbólumává válik, és emlékezetes sportsikereket nyújt a futballszeretőknek, az európai sportbarátoknak. Magyarország és a magyar kormány nevében sok sikert és jó munkát kívánok! ? zárul a távirat.

A döntés sokaknak meglepetést okozott. A magyar delegáció vezetője bízott a sikerben. Azt hitte, elég a majdan megépítendő stadionok tervrajzát bemutatni a döntnököknek, s máris ölünkbe hull a győzelem. Azt hitték, elég az ősszel elhunyt Puskás Ferenc halálos ágyán elhangzott lelkesítő szavait felvenni, s máris mindenki ránk szavaz. Ezzel szemben a 12 döntéshozóból senki sem voksolt ránk. A győztesek nyolc, az olaszok négy szavazatot kaptak.

Az 1953-ban százezer néző befogadására elkészült Népstadion ma alig harmincezer nézőt fogadhat, s ezt meg kellett volna duplázni. A debreceni stadiont tízezresről harmincezer fősre kellett volna bővíteni, s a győri és székesfehérvári pályára is jelentős bővítést várt volna. Kérdés, hogy a konvergencia program megvalósítható lenne-e így. A vereséggel talán az államháztartás sem megy majd csődbe.

Jelen sorok írója is csalódott. Mint októberben megírtuk, olasz győzelmet vártunk a decemberi döntés elnapolásától. A nyári olasz bundabotrány elülését vártuk mostanra, s úgy véltük, hogy őket akarják befutónak a döntéshozók. Mivel az elmúlt hetekben újabb botrányokról hallottunk az olasz focipályák környékéről, így a lengyel-ukrán győzelem jogosnak és érthetőnek is mondható.

Három a magyar igazság, meg egy a ráadás, tartja a népi bölcselet, s mi már háromszor próbálkoztunk. A 2004-es Eb-re az 2008-as győztes osztrákokkal pályáztunk, így talán nem bennük volt a hiba a bukáshoz. Igaz, a jövő évi Eb-t a svájciakkal együtt szervezik, s erre mi önállóan kandidáltunk. Remélem, nem pályázunk negyedszer is, mert a pályázatra költött millióknak sokkal jobb helye is lenne. Ezek a pénzek, csak azoknak jelentenek bevételt, aki közel vannak a tűzhöz, azok melegednek belőle, akik a különböző felesleges tanulmányokat elkészítik.

Amíg a döntésre figyeltünk, itthon is zajlottak az események. Kedden a Magyar Kupa elődöntőjében Debrecen 1:0-ra nyert Diósgyőrben, míg tegnap Kispesten a Vasas 0:0-t ért el. A visszavágók jövő kedden és szerdán lesznek Angyalföldön és Debrecenben.

Szóljon hozzá!