ZETApress

hírportál

Régi-új himnusz az olimpiára

Az ifjúsági sportolókat a magyar himnusz legújabb változatával köszöntötték, a MOB új partnere a Poli-Farbe lett ma délelőtt a MOB Székház szomszédságában, a Csörsz utcai Larus Étteremben. Ünnepélyes sajtótájékoztató keretében köszöntötte a MOB az idei Ausztrál és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt érmes, ifjúsági sportolókat.

Az eseményen ? melyen a 2017-es, győri EYOF előkészületeiről is hangzott el tájékoztatás, valamint felcsendült a magyar himnusz legújabb változata ? a MOB együttműködési megállapodást kötött a Poli-Farbe festék- és vakolatgyárral, mint a szervezet új, arany fokozatú támogatójával. A szerződéskötés előtt, a a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése megjutalmazta az utánpótláskorú sportolókat, akik közül többen főszereplők lehetnek a jövő évi, nanjingi ifjúsági olimpián is. Az ünnepségen Borkai Zsolt, a MOB elnöke méltatta a fiatalokat. A 24 fős magyar küldöttség az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon januárban, összesen 14 érmet ? 6 aranyat, 1 ezüstöt és 7 bronzot ? nyert az 1700 fős mezőnyben. Sydneyben, 17 sportágban, 30 nemzet sportolója állt rajthoz. A mieink kajak-kenuban és úszásban voltak eredményesek.

A XII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a 49 résztvevő nemzet éremtáblázatán ifjúsági csapatunk 14 éremmel, összesítésben a 4. helyen végzett. Utrechtbe 103 fővel, minden idők legnépesebb magyar delegációja utazott ki július közepén. Az EYOF-on nyolc sportágban, összesen 75 magyar sportolónk vett részt, 8 arany-, 3 ezüst és 3 bronzéremmel gazdagodtunk. Ez az eredmény a 2003-as párizsi EYOF után a második legsikeresebb fesztivál a magyar utánpótlássport történetében. Az esemény rangját, méretét mutatja, hogy ? a szervezők becslése szerint ? az EYOF-nak több mint negyvenezer nézője volt, 49 ország több mint 2300 versenyzője szerepelt Hollandiába. A csapat vezetője mindkét alkalommal Dr. Nagy Zsigmond, a mai ünnepség moderátora volt.

Az eddigi 12 nyári EYOF alkalmával összesen 157 érmet gyűjtöttek a magyar sportolók, köztük 53 aranyat. A 18 éven aluliak következő ötkarikás fesztiváljának 2015-ben a grúziai Tbiliszi, 2017-ben, első magyarországi olimpiai eseményként Győr lesz a házigazdája. A sajtótájékoztatón a győri EYOF-rendezés előkészületeiről Borkai Zsolt, a város polgármestere adott tájékoztatást. Kifejtette, a város elkezdte a felkészülést az ifjúsági olimpia megrendezésére. A Magyar Kormány mintegy tízmilliárd forinttal támogatja a lebonyolításhoz szükséges sportinfrastruktúra-fejlesztést, ennek első elemeként az új városi versenyuszoda építése már zajlik, azt jövő ősszel vehetik birtokba a sportbarátok. Borkai Zsolt bemutatta az esemény hivatalos weboldalát is, amely hasznos információkkal szolgál Magyarország első olimpiai rendezvényével kapcsolatban. Megismerhettük a program kabalafiguráját, a kakast is, amelynek nevére a szervezők ötletpályázatot írtak ki. A névjavaslatokat a Győr2017.hu honlapon keresztül lehet beküldeni.

Borkai Zsolt a fiatalok méltatása és a győri beszámoló után megemlékezett a száz esztendővel ezelőtt ugyanezen a napon született Tarics Sándorról, aki a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. A Kaliforniában élő, nemzetközi hírű építészmérnök az 1936-os, berlini olimpián aranyérmes magyar vízilabdacsapatnak volt a tagja. Több elismerés mellett, 2003-ban MOB-díjat, 2011-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta. Tarics Sándor a MOB meghívásának köszönhetően a londoni olimpián szurkolhatott a Magyar Csapatnak, majd néhány napot Magyarországon töltött.

Az eseményen először hangzott el a magyar himnusz nyáron elkészült legújabb változata, amely kifejezetten a világversenyek eredményhirdetési ceremóniáihoz készült, a NOB előírásainak megfelelően. ? A közelmúltban a MOB felkérésére Erkel Ferenc partitúráját alapul véve készítettük el a MÁV Szimfonikus Zenekarral a NOB archívuma számára a világversenyeken a jövőben elhangzó magyar himnusz felvételét. A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott Harangs(z)ó, mely egyértelmű utalás arra, amit a magyarság adott örökül Európának az oszmán birodalom felett aratott fényes nándorfehérvári győzelem emlékére.

Bízvást elmondható, hogy Erkel eredeti művének verbunkos karaktere, lendülete és frissessége méltó kísérője lesz sportolóinknak, és lelkesítő, az összetartozás egységét is kifejező éneke sportszerető szurkolóinknak itthon és szerte a világban ? foglalta össze Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság elnöke. ? Nagyapám, néhai Hazai-Henszelman Kálmán emlékére szántam a munkát, aki az 1936-os Berlini Olimpia vízipóló bajnokaként énekelhette dédapja, Erkel Ferenc Hymnusát. A ma százéves Tarics Sándor csapattársa volt, idény nyáron töltötte volna be a századik életévét, de sajnos ő ezt nem élhette meg ? fejezte be Somogyvári Ákos az emlékezést.

Borkai Zsolttól arra kerestem választ, hallhatjuk-e valaha az eredeti Himnuszt az állami ünnepeken, az állami lobogó felvonásakor. A MOB elnöke elmondta, hogy országgyűlési képviselőként nem nyújt be erre önálló indítványt a Parlamentben ? neki a NOB felé kellett a megfelelő himnuszt beküldeni ? de ha valakinek megtetszik az új változat, nem zárkózik el az együttműködéstől. A rendezvény újabb ünnepélyes pillanatokkal zárult: a MOB arany fokozatú támogatója lett négy évre a Poli-Farbe festék- és vakolatgyár. Erről szóló megállapodást írt alá Borkai Zsolt és Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója. A Magyar Termék nagydíjas vállalat és a MOB közös felújítási pályázatot is hirdetett sportszervezetek részére.

A Magyar Olimpiai Bizottság örül annak, hogy a Poli-Farbe személyében egy Bács-Kiskun megyei vállalat is csatlakozni tudott a MOB támogatói csapatához. A Poli-Farbe szerepe azért rendkívüli, mert egy hazai tulajdonban lévő, regionális vállalatról van szó ? hangsúlyozta Borkai Zsolt, majd elmondta, a bócsai festék- és vakolatgyár szerepvállalása jól mutatja, hogy a helyi vállalkozások is képesek dinamikusan fejlődni, illetve az olimpiai mozgalomért tenni, ha megvan a nyitottság és elkötelezettség az összefogás valamint a sport irányába.

Azzal, hogy a nemzeti sportszervezetet támogatjuk, valamennyi magyar élsportolónak segítünk, klub hovatartozástól függetlenül ? mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a hazai sportélet első számú szervezetével való együttműködés mérföldkő a Poli-Farbe életében, s a reményeink szerint alapvetően megváltoztatja a márka ismertségét. A Poli-Farbe és MOB közös pályázatot is hirdetett sportszervezetek részére a júniusi árvíz során megrongálódott sportlétesítmények felújítására.

A Poli-Farbe emellett csatlakozott a Mi iskolánk bajnoka-programhoz, amelynek keretében olimpikonokkal közösen húsz magyarországi tornaterem fog megújulni a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére, a MOB szakmai támogatásával és felügyeletével. (Néhány hete a szájjal-lábbal festőket is szponzorálták az Erzsébet téren.) A Poli-Farbe a Kiskunhalasi NKSE kézilabda csapat kiemelt támogatója, 2011-ben a Budapest Grand Prix nemzetközi tenisztorna névadó szponzora volt. A MOB arany fokozatú támogatójaként a megtisztelő cím birtokosa, illetve az ezt szimbolizáló lógó használója lett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újrafestés Pécsett | ZETApress

Szóljon hozzá!