ZETApress

hírportál

Újrafestés Pécsett

Pécsi nézőkKortársak festik újra a valóságot. Fontos, hogy a fogyatékossággal élők művészi teljesítményük által is példát adjanak a társadalomnak ? mondta Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár az Újrafestett valóság című kiállítás pécsi megnyitóján, a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában.

Példamutatás ez a kiállítás is, mely megerősíti, hogy a fogyatékossággal élők kiemelkedőt tudnak alkotni, ha segítséget kapnak. A segítségadás pedig a mi kötelességünk, emelte ki Fülöp Attila, aki a megnyitón méltatta a közös összefogás erejét, amelynek köszönhetően folyatódik az esélyegyenlőségi kiállítás. Hozzátette: példa nélküli, ahogy a mozgássérült és az ép alkotók egy térben dolgoztak egymást segítve, inspirálva ? tudatta Szaniszló Edina, KRQ Kommunikációs Kft.

Húsz mozgássérült ? szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható – fogyatékossággal élő, valamint húsz ép képzőművész képei először a Magyar Nemzeti Galériában voltak láthatóak 2012 őszén, miután az alkotók közösen alkottak egy hónapon keresztül a képzőművészet hazai fellegvárában a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Poli-Farbe festékgyár kezdeményezésére. A rendhagyó tárlat, amelyhez időközben további művészek csatlakoztak, február 17-től Pécsett is megtekinthető a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában.

Az újrafestett valóság kifejezés arra utal, hogy a kiállítást körbejárva a többségi társadalom másként, új nézőpontból gondolhat a mozgássérült művészekre és alkotásaikra ? mondta Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elnöke. Hangsúlyozta: a kiállítás egy misszió, amely segít bebizonyítani, hogy a fogyatékossággal élők is értékes tagjai a társadalomnak, az épekkel azonos teljesítményre képesek, ha azonos feltételeket kapnak.

Az alkotások döntően hazai gyártmányú Poli-Farbe festékek, színező tinták és más anyagok felhasználásával készültek, így a művészeknek a hagyományostól eltérő technikával is meg kellett küzdeniük. Az alkotásokat olyan közös értékek mentén születtek meg, mint a hagyománytisztelet, a természetszeretet, a sokszínűség és a kreativitás. A kortárs ép művészek különböző módon járultak hozzá a kiállítás sikeréhez: néhányan régi műveiket gondolták újra, sokan közösen is alkottak, s egymás műveit egészítették ki. A tárlat eklektikusra sikeredett, az urbánus tájképfestészet mellett láthatóak alkotások az absztrakttól a gesztusfestészeten át a figuratív alkotásokig.

Pécsi képekNem véletlen, hogy a Hozzáférhető város cím birtokosaként Pécs adhat otthont az esélyegyenlőségi tárlatnak, hiszen a baranyai megyeszékhely mindig is tevékenyen részt vett az akadálymentesítésben és sokat tett azért, hogy a fogyatékkal élők életkörülményei javulnak ? hangsúlyozta Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. ? Megtiszteltetésnek érzi, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett tárlat a Zsolnay negyedben folytatódik, és bízik abban, hogy fő üzenete, egymás elfogadása, minél szélesebb körben eljut az emberekhez ? mondta el Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A kiállítás a Poli-Farbe hazai festék- és vakolatgyár (amely szeptemberben lett a MOB partnere) támogatásával valósult meg. Segítségükkel az alkotók nem csupán művészfestékkel, hanem fal- és zománcfestékkel is alkottak vásznon és farost lemezen. ? A mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. A tárlat fő üzenete és sikérének kulcsa egymás elfogadása, hogy megmutassuk, az emberek sokszínűsége érték, amely gazdagítja világunkat ? hangsúlyozta Szabó Antal ügyvezető igazgató a pécsi megnyitón. A kiállítás március 10-ig tekinthető meg a pécsi Zsolnay Negyed ? E78-Kemence Galériában, a Zsolnay Vilmos utca 37-ben. A belépés díjtalan!

Szóljon hozzá!