ZETApress

hírportál

Szájfestés a Terminálnál

Délelőtt az Erzsébet téren Krániczné Tóth Dóra és Kormos László mozgássérültek újra demonstrálták tehetségüket. A tavaly augusztus végi, Vigadó téri bemutatójukhoz hasonlóan Dóra szájjal, László meg lábbal festett. Most sem voltak egyedül, tévésztárok: színésznők és énekesek is alkottak mellettük. Fotóink Lantai József felvételei.

A holnapi workshop népszerűsítésére rendezett demonstráción Budapest belvárosában, a Design Terminál előtti területen az önkéntesek az utca emberét kérték, hogy próbálja ki magát: mennyire ügyes a szájjal vagy a lábbal festés technikájában. A rendhagyó próbatétel nem mindennapi felismerésekkel járt a többségi társadalom tagjai számára. Szokatlan feladat volt egyenes vonalat húzni a papíron anélkül, hogy az ember használhatná a kezét.

A demonstráció elején az összegyűltek előbb csak bizonytalanul figyelték Krániczné Tóth Dóra szájjal festő és Kormos László lábbal festő művész alkotópárosát, majd néhány bátor jelentkező megragadta az ecsetet, és a kezdeti sikertelen kísérletek után a művészek útmutatásainak segítségével ígéretes alkotások is születtek. A festéket idén is, mint tavaly a Poli-Farbe biztosította számukra a tegnap megnyitott Art Moments Vizuális Művészeti Fesztivál keretében.

Nem csak amatőrök, de profi énekesek és színésznők is ecsetet ragadtak. Varga Viktor és Puskás Péter énekesek kezdték a próbálkozást. Mindketten a szájukba vették az ecsetet. Viktor alaposan megváltozott az utóbbi hónapokban. Amikor két éve a Campona-beli Tropicáriumban találkoztunk, még csak borostás volt, mára viszont jókora szakállt növesztett. Kilenc hónap alatt a bajsza is tekintélyes lett, s még egy hónapig nem akarja megrövidíteni. Számára a szabadságot jelképezi, hogy nem kell naponta borotválkoznia ? mondta kérdésemre, s ebben egyetértettünk. Magam is ezért dobtam el a ’90-es évek elején a borotvát, s nem is fogom többé elővenni.

Puskás Peti, a Jóban Rosszban tévésorozat egykori Svédje is büszkén mutatta alkotását. Címet egyelőre nem adott neki, a nézőre bízza, mit lát meg benne. A zenélés mellett a festés sem idegen számára, de eddig csak a kezét használta hozzá, a szájával inkább énekelt. Bizonyára a továbbra is ez a munkamegosztás marad a testrészei között. Madár Veronika ? Galambos Gyöngyi recepciós ? még a nevét is felírta a szájával a képére. Óvodás korában kezdett festeni ? édesanyja gyűjti egy nagy dossziéban képeit ? s mostani alkotását szeretné majd azokkal otthon összehasonlítani. Úgy érzi, van fejlődés, bár az otthoni képek kézimunkák voltak. Végh Judit, a sorozatbeli Steiner Dóra doktornő nyári tájat festett bárányfelhővel. A téren is nagy volt a hőség, alaposan megizzadt, de megérte! A bárányok hallgattak…

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Régi-új himnusz az olimpiára | ZETApress

Szóljon hozzá!