ZETApress

hírportál

Megújul a Fradi-pálya

Fradi2Letették csütörtökön a Ferencváros új labdarúgó-stadionjának alapkövét, és közvetlenül ezután megkezdték az Albert Stadion bontási munkálatait. A régi focisták közül Rákosi Gyula és Szűcs Lajos, a fiatalabbakból Albert Flórián és Lipcsei Péter is a vendégek között foglalt helyet.

Az alapkövet Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára, Kocsis Máté, a klub alelnöke, Józsefváros polgármestere, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Kubatov Gábor klubelnök, fideszes országgyűlési képviselő helyezte el a létesítmény Nagyvárad tér felőli részén. Az ünnepélyes pillanatot követően ugyanezen a részen két munkagéppel megkezdték a jelenlegi aréna bontását.

A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik ? kezdte egy Muhamed Ali-idézettel ünnepi beszédét Fürjes Balázs, a stadionépítést vezénylő kormánybiztos arra utalva, hogy szerinte három éve senki nem gondolta volna, hogy eljön ez a pillanat. Kijelentette, ami felépül, több lesz, mint stadion, mert fogadásokat, konferenciákat, esküvőket és különféle rendezvényeket lehet majd rendezni benne. Hozzátette, az új létesítmény nem csupán a Ferencvárosé lesz, hanem Budapesté és az egész országé.

Fürjes kiemelte: a stadion teljesen önfenntartó lesz, továbbá hangsúlyozta, hogy az új Albert Stadion felépítése munkahelyet teremt, illetve adóbevételt eredményez és a működtetése is ugyanezzel jár majd. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatása szerint a létesítmény évente nagyjából négy-hatszázmillió forintos összesített adóbevételt produkálhat még közepes kihasználtság mellett is. ? Zöld zászlók, zöld sasok, zöld stadion ? utalt Fürjes arra, hogy környezetbarát lesz az új aréna, ugyanis szelektív hulladékgyűjtéssel, esővízgyűjtéssel, újrahasznosított anyagok alkalmazásával és napkollektorok felhelyezésével szolgálja majd a környezetvédelmet.

A városvezetés elkötelezett a futball iránt, őszinte partnere a kormánynak, a klubnak és a kivitelezőnek ? mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki beszédében felidézte a Ferencváros múltját, legdicsőségesebb pillanatait és legnagyobb játékosait. Kijelentette, önmagában siker, hogy idáig eljutott ez a projekt. Arról is beszélt, hogy világéletében Fradi-drukker volt, ezért is örül az új stadionnak.

Az elmúlt tíz évben 1200 futballpálya szűnt meg Magyarországon és mindössze négy olyan van, amelyen nemzetközi meccset lehet rendezni ? indokolta Kubatov Gábor klubelnök, hogy szerinte miért van szükség erre a létesítményre. Szerinte ez lesz Európa egyik legkorszerűbb, legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb stadionja. Úgy vélekedett, az új létesítmény nem a Ferencvárosnak, hanem a jövő generációjának épül. Magyarország legnépszerűbb klubjának a tervek szerint 2014 őszére ? az önkormányzati választások idejére ? készül el az új stadionja, addig pedig a Puskás Ferenc Stadionban játssza hazai mérkőzéseit. Akkora talán az M2 Metró Hungária körúti állomásának mintájára az M3 Metró Népliget állomását Albert Flórán Stadionra fogják majd átkeresztelni.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sike bizakodik | ZETApress
  2. Albert helyett Groupama | ZETApress

Szóljon hozzá!