ZETApress

hírportál

Élsport és családi nap az Arénában

Nagy sikerrel zajlott le a hét végén megrendezendő I. Magyar Felnőtt Ritmikus Gimnasztika Világkupa és a Garantiqa Junior Nemzetközi Verseny második sajtótájékoztatója tegnap a városmajori Cafe Garden étteremben. Az is kiderült, hogy az élsport mellett igazi családi nap várja a 6-tól 8-ig kilátogatókat, hiszen a Papp László Sportarénában nemcsak olimpiai, világ- és Európa-bajnokok lépnek szőnyegre, hanem számos koncertre és az ország nagy tornaórájára is sor kerül Béres Alexandrával.

A magyarok közül egyéniben Vass Dóra mellett Soós Viktória, Rigó Viktória és Palásthy Kata is bemutatkozik. A felnőtt és junior együttes kéziszer-csapat tagjai is ott lesznek. Felnőtt: Hauser Judit, Hörcher Noémi, Kohlhoffer Fanni, Topic Dária, Tőkés Anna és Dudinszky Mária, míg junior: Szalóki Violetta, Katona Barbara, Feitner Bernadett, Korom Anna, Darázs Eszter és Mészöly Fanni.

A felnőtt együttes kéziszer-csapatok öt karika, valamint 2 kötél és 3 szalag gyakorlatot adnak elő, egyéniben karika, labda, kötél és szalag szerepel a repertoárban, míg a juniorok csak egy szerrel versenyeznek, 5 szalaggal lépnek szőnyegre. 17 ország több mint száz versenyzője érkezik Budapestre, közöttük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok. Egyéniben rajthoz áll Peking olimpiai bajnoka, az orosz Jevgenyina Kanajeva, a szintén orosz világbajnokok Vera Sessina és Olga Kapranova, az együttes kéziszer-csapatban pedig az olimpiai ezüstérmes kíniak és a bronzérmes fehéroroszok is.

Berek Irina szövetségi kapitány szerint a magyarok megfelelő formát mutatnak, bíztató a csak augusztusban összeállt felnőtt csapat gyakorlata, az pedig, hogy egyéniben Vass Dóra március elsején, a moszkvai Világkupán a karika fináléjában 7. lett, felülmúlja az elvárásokat. A felnőttek selejtezőit március 7-én, szombaton, míg a finálékat március 8-án, Nőnapon rendezik a Papp László Sportarénában. A Garantiqa Junior Nemzetközi Verseny selejtezőjére március 6-án, pénteken, a döntőre pedig szintén 8-án kerül sor.

A Világkupát egy fantasztikus gálaműsor zárja. A médiaérdeklődés hatalmas, a Magyar Televízió március 7-én és 8-án is egy-egy órát ad, a finálék egész Európában láthatók, hiszen több ország élőben közvetíti. A háromnapos rendezvény nem csupán az élsportról szól, hanem igazi családi nap lesz, hiszen a ritmikus gimnasztika mellett számos programmal és műsorszámmal várják a rendezők az Arénába kilátogatókat.

Március 6-án Béres Alexandra az ország nagy tornaóráját tartja meg, melyen valamennyi néző részt vehet, továbbá jelen lesznek a Világkupa és a Nemzetközi Verseny kapcsán meghirdetett Sporttal miénk a jövő, otthonunk a Föld című pályázat résztvevői is. Közel száz iskola több mint száz pályamunkája érkezett be rajz és DVD formájában, a felhívás az egész országot megmozgatta, számos olyan helyszínről is kandidáltak, ahol egyáltalán nincs ritmikus gimnasztika. Ilyen például az ország legkisebb faluja: Komlóska, továbbá Várpalota, Pusztaszabolcs, vagy Győr.

Olimpiai érmesek Budapesten

A Világkupa arcai, egykori ritmikus gimnasztikázók ? Béres Alexandra, Keresztes Ildikó, Sziráczky Brigitta ? mellett fellép pénteken Puskás Peti és a 4 For Dance, szombaton Mark és a Fool Moon, a nőnapi gálán pedig Király Viktor és Fekete Dávid. A sok szép lány mellé, az ivararány javítására hívták meg a fiúkat. A részletes program itt elolvasható.

Bán Teodóra, az MRGSZ elnöke elmondta: Az első magyar Világkupával szeretnénk hagyományt teremteni, célunk idén az volt, hogy a versenysport mellett egy igazi családi nap legyen az első márciusi hétvége. A pályázatokkal pedig sikerült az egész országot megmozgatni, ennek is nagyon örülök.

Nagyon sokat edzenek a gyerekek, összességében elégedett vagyok a gyakorlatokkal. Vass Dórától több finálét is remélek, a csapat számára egy igazi erőfelmérő lesz a viadal, hiszen ez lesz az első versenyük és legalább a nemzetközi mezőnyt is felmérhetjük. A junioroktól is finálét várok. A mezőny mindenesetre rendkívül erős, olimpiai arany-, ezüst- és bronzérmesek, világbajnokok érkeznek Budapestre ? mondta Berek Irina, szövetségi kapitány.

Vass Dóra elmondta: jó főpróba volt a moszkvai Világkupa, ahol még magamat is megleptem azzal, hogy karikával fináléba kerültem, végül 7. lettem. Az pedig külön megtiszteltetés volt, hogy felkértek a gálán való szereplésre. Négy teljesen új stílusú koreográfiám készült el, igazi karaktergyakorlat mindegyik, remélem, itthon is elnyeri a zsűri tetszését. Mindenképpen szeretnék fináléba kerülni.

Augusztusban állt össze a csapatunk, a fő célunk a kvalifikáció megszerzése a londoni olimpiára. A múlt heti kontrolledzésen sikerült hibátlan gyakorlatokat bemutatni, ennek nagyon örültünk. Az olimpiai érmesek mellett nehéz helyzetben leszünk, nem helyezésben, hanem pontszámokban gondolkodunk. Az elmúlt három hetet edzőtáborban töltöttük, Elbert Gábor menedzserünk jóvoltából ? mondta el Hörcher Noémi, csapatkapitány.

A rendezvény sajtófőnöke az a Kaszala Claudia, aki december 2-án mutatta be a Kozmann Györggyel közösen írt Koló árnyékában című könyvét. Kérdésünkre elmondta, hogy karácsonyig újra kiadták, de rövidesen mind a 15 ezer példány elfogy. Jelenleg is újabb témákon gondolkodik, s egy újabb regénnyel megint karácsonyra rukkol elő. A helyszíni műsorvezető Székely Dávid, míg a szombat-vasárnapi tévéközvetítés riportere Szántó Dávid lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nem dobogósok, de aranyosak

Szóljon hozzá!