ZETApress

hírportál

Judósok a Körcsarnokban

A 44. OTP Bank Hungária Kupa Férfi Világkupa-viadal kezdődik szombat délelőtt 10 órakor a Körcsarnokban ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Tom and George éttermében. Első nap a három alacsonyabb súlyú (60, 66 és 73 kilogramm) versenyzők, míg vasárnap a nehezebbek (81, 90, 100 és +100 kg) lépnek tatamira. Az éremért zajló küzdelmek mindkét napon délután 3-kor kezdődnek ? tudtuk meg a Magyar Judo Szövetség délelőtti sajtótájékoztatóján.

A legrangosabb hazai viadal

Néhány éve minden páros évben a hölgyek, páratlan években pedig a férfiak csatáznak Világkupa-érmekért a tekintélyes múlttal büszkélkedő budapesti Hungária Kupán. Ebben az esztendőben a férfiakon a sor, ráadásul az új rendszer miatt már 2009-ben is olimpiai kvalifikációs pontokért zajlik majd a küzdelem. A frissített nevezési lista alapján 42 ország 351 judósa adta le a nevezését a hétvégi versenyre, ez majdnem eléri a múlt heti Grand Slam-viadalét (48, 375), pedig Párizsban a férfiak és a nők is versenyeztek. A Hungária Kupát követő tatai nemzetközi edzőtáborozásra is több mint százharmincan maradnak majd itt vendégeink közül.

Szabályváltozások

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) január elsejétől néhány szabálymódosítást vezetett be. Az egyik fontos változás, hogy a Hungária Kupán (s így a többi Világkupán is) csak a legjobb nyolc közé jutott versenyzők kaphatnak lehetőséget a vigaszágas vissza mérkőzésre. A mérkőzések továbbra is öt percig tartanak, ha ez nem hoz döntést, három perces aranypontért zajló ráadás következik. Eltörölték a legkisebb értékű pontot, a kokát, ezzel egyidejűleg az első intés pontértéke is megszűnt. Mindemellett több olyan szabályozást vezetett be az IJF, amely a várakozások szerint látványosabb, a közönség igényeit jobban kielégítő küzdelmeket eredményez majd.

A magyar indulók

60 kg: Burjián László (UTE), Mayer Tibor (Kecskeméti JC), Hammer Erik (Bajai JC), Tuskán Zsolt (UTE). 66 kg: Ungvári Miklós (MTK-Erzsébetváros), Gorjanácz Zsolt (UTE), Zámbori Bence (Honvéd-Kipszer), Ungvári Zoltán (Ceglédi VSE) (tartalék: Kovács Márton, Paksi Atomerőmű SE). 73 kg: Urbancsok Tamás (Honvéd-Kipszer), Stadler András (Honvéd-Kipszer), Skapinyecz Dávid (Debreceni RSE), Ungvár Attila (Ceglédi VSE). 81 kg: Krizsán Szabolcs (KSI SE), Gera Csaba (Honvéd-Kipszer), Csoknyai László (Paksi Atomerőmű SE), ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC). 90 kg: Ledényi Levente (Honvéd-Kipszer), Madarász Tamás (Debreceni SC-SI), Havas Balázsi (Kecskeméti JC), Weisz Krisztián (TFSE), 100 kg: Hadfi Dániel (Honvéd-Kipszer), Farkas Bájint (TFSE-Honvéd-Kipszer), Horváth Tamás (TFSE), Ganter István (Budaörs). +100 kg: Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE), Dusa Ákos (Paksi Atomerőmű SE), Járányi Zsolt (Pécsi VSK), Juhász Ádám (TFSE)

Fénylő csillagok a mezőnyben

A 44. OTP Bank Hungária Kupára igen rangos mezőny adta le nevezését, várhatóan több olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmest láthatunk majd élőben versenyezni. Indul többek között a fehérorosz világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Kazusenok (90), a világbajnoki címvédő brazil Correa (100), a junior világ- és Európa-bajnok cseh Krpalek (100), a kétszeres olimpiai bronzérmes, négyszeres vb-érmes kubai Arencibia (73), honfitársa, a vb-bronzérmes Despaigne (100), az egyiptomiak pekingi bronzérmese, Meszbah (90), a spanyol Európa-bajnok Ki Uematsu (73).

A négyszeres Eb-érmes észt nehézsúlyú Padar (+100), az Eb-bronzérmes grúz Kandzsaliasvili (+100), a 14 fős japán válogatottban a kétszeres Ázsia-bajnok Egusza Tacuaki (66) a legnagyobb név. A hollandok harcba küldik az Európa-bajnok Elco van der Geestet (100), ott lesz két lengyel Eb-érmes, a Pekingben Hadfi Dánielen túljutó Matyjaszek (100) és a nehézsúlyú Wojnarowicz (+100), valamint a szlovák olimpiai ezüstérmes Krnac (66). Amint a felsorolásból is látható, az egyik legerősebb súlycsoport a 100 kilogramm lesz, amelyben indul Európa bajnokunk, a világbajnoki bronzérmes, olimpiai hetedik helyezett Hadfi Dániel is.

Nagy bajnokát ünnepli a magyar judo

A Hungária Kupa fővédnöke Marius Vizer, a világszövetség elnöke, a megnyitó beszédet pedig a viadal házigazdája, Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, az Európai Judo Szövetség főkincstárnoka tartja. Immár hagyomány, hogy a Hungária Kupa keretében jutalmazzák meg a sportágért legtöbbet áldozó sportolókat, edzőket, sportvezetőket, szponzorokat. Ez a ceremónia ebben az évben sem marad el, de ezúttal egy különleges ünnepségre is sor kerül: a Magyar Judo Szövetség ezen alkalomból búcsúztatja el a versenyzéstől visszavonuló olimpiai és világbajnok Kovács Antalt, aki korábban háromszor is (1994, 1998, 2002) megnyerte már a Hungária-kupát.

A hölgyek Bécsben versenyeznek

Miközben a Körcsarnokban a Hungária Kupa küzdelmei zajlanak, a magyar válogatott nőtagjai Csernovczki Csaba szakágvezető irányításával a bécsi Világkupán szerepelnek. Színeinket Csernoczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Erdélyi Lilla ( 48, Miskolci VSC), Maros Barbara (52, KSI SE), Baczkó Bernadett (57, KSI SE) Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC) Szabó Franciska (63, Egerági Üstökös SE) és Joó Abigél (70, KSI SE) képviseli.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Cselgáncs Eb Grúziában

Szóljon hozzá!