ZETApress

hírportál

Kitüntették az elnököt

Schmitt Pál, hazánk köztársasági elnöke tegnap este a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozza Ottavio Cinquantanak, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnökének a Sándor-palotában.

Az ISU elnöke a Városligeti Műjégpályán zajló Gyors-korcsolya Európa-bajnokság alkalmából tartózkodik Magyarországon. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára is részt vett az ünnepségen. Ott volt Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és a 88 éves Pajor Kornél, Magyarország eddig egyetlen gyorskorcsolyázó világbajnoka.

Az olasz sportvezető az indoklás szerint a közép-európai régió, azon belül Magyarország korcsolyasportjának fejlődése és fejlesztése érdekében végzett munkájáért kapta az elismerést. ? Nagyon megérintett ez az ünnepség ? mondta Cinquanta. ? Magam és a családom nevében is szeretném megköszönni köztársasági elnök úrnak ezt az elismerést, és ígérem, munkámat a jövőben is úgy végzem majd, ahogyan eddig tettem.

Látványos megnyitóval vette kezdetét péntek délután a Városligeti Műjégpályán az Essent ISU Gyors-korcsolya Európa-bajnokság a századforduló stílusában felújított helyszínen. Először hazai utánpótlás korú versenyzők korcsolyáztak a jégre, a résztvevő országok nevét viselő táblákkal, illetve nemzeti lobogóival. Őket szintén ifjú magyar versenyzők követték (kiegészülve Sebestyén Júlia műkorcsolyázó Európa-bajnokunkkal), hogy a korcsolyasport különböző szakágaiból adjanak némi ízelítőt.

Köszöntőjében Tarlós István főpolgármester emlékeztetett: Budapest egy évtized után újra gyorskorcsolya világversenynek ad otthont, hiszen 2001-ben sikeres világbajnokságot rendeztek a Városligetben. A politikus büszkén említette, hogy a Műjégpálya rekonstrukciója a közelmúltban fejeződött be, ami révén a kilátogatók egy küllemében a XIX. és XX. század fordulóját idéző épület XXI. századi igényeknek megfelelő szolgáltatásait élvezhetik.

Tarlós István a versenyzőkhöz szólva azt mondta: bár tudja, hogy a verseny közben nincs idejük és lehetőségük a pályát körülvevő impozáns környezetben, Budapest szépségeiben gyönyörködni, mégis bízik abban, hogy a hétvége során azért erre is tudnak majd időt szakítani. A városvezető végül köszöntötte a Svédországból kizárólag a verseny kedvéért hazalátogató Pajor Kornélt, hazánk eddigi egyetlen gyorskorcsolyázó világbajnokát. ? Pajor Kornél idén tölti be 89. életévét, ám irigylésre méltó a szellemi és testi erőnléte. Amellett, hogy építészmérnökként még ma is aktív, szenvedélyének, a korcsolyázásnak napjainkban is hódol ? méltatta a főpolgármester a ?40-es években két világcsúcsot is felállító korábbi kitűnő sportembert.

Az Eb-re 18 nemzet 73 sportolója érkezett meg, hogy összemérjék erejüket női 500, 1500, 3000 és 5000 méteren, valamint férfi 500, 1500, 5000 és tízezer méteren. Ezek összesített eredményei alapján hirdetnek női és férfi összetett bajnokot. Az egyetlen magyar résztvevő, akinek sikerült kivívni az indulás jogát, a hiperbárban készülő Tóth Ágota volt. Neki Calgary-ban, a nyílt kanadai-amerikai bajnokságon sikerült megfutnia az Európa-bajnokság kvalifikációs szintidejét 3000 méteren.

A megnyitót követően a női 500 és 3000 méteres számokat bonyolították le, majd tegnap déltől a férfi 500, a női 1500 és a férfi 5000 méteres távokra került sor. Ma délben a férfiak 1500 méteren kezdtek, majd a női ötezer és a férfi tízezer méter következett. Versenyüket köztársasági elnökünk az unokája kíséretében a helyszínen tekintette meg. Mivel a két leghosszabb számban csak az összetettben legjobb 12-12 versenyző indulhatott, s Tóth Ágota három szám után 23 versenyző között csak 21. volt, így neki ma már nem szurkolhattunk.

A kontinensviadalon elindult többek között a férfi címvédő orosz Ivan Skobrev és a női Európa-bajnok cseh Martina Sablikova, valamint az olimpiai bajnok holland Sven Kramer, illetve honfitársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Ireen Wüst is. Eredményeik idekattintva olvashatók. Versenyzők és vezetőik ma 20:30-tól a Hotel Boscolo New York Caféban búcsúzhatnak el egymástól. A hívatlanok a záró banketten csak 30 eurós belépőjegy megváltásával vehetnek részt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Short track Debrecenben | ZETApress

Szóljon hozzá!