ZETApress

hírportál

Short track Debrecenben

Már fél éve kínai tanácsadóval zúzzák a jeget ? tudtuk meg az Istvánmezei úti Gyakorló Jégcsarnokban, a 2013. évi ISU Rövid-pályás Gyorskorcsolya Világbajnokság bemutatkozó sajtótájékoztatóján, ahol a március 8-a és 10-e között Debrecenben sorra kerülő világbajnokság szervező bizottsága is bemutatkozott. Fotóink Kozma János felvételei.

A MOKSZ ? a törekvéseink mögé álló ISU támogatásával ? minden szakág versenyzőinek szeretné megadni a lehetőséget, hogy hazai környezetben is megmutathassák a tudásukat egy-egy világversenyen ? mondta Sallak György, a MOKSZ főtitkára, a szervező bizottság egyik ügyvezető igazgatója. ? A januári Gyorskorcsolya Eb után jön a debreceni short track világbajnokság, majd 2014-ben a Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság következik a sorban. Debrecen kiváló partner, a szakembergárda adott, a Főnix csarnok is minden tekintetben megfelel az ISU elvárásainak ? tette hozzá a főtitkár, majd bejelentette, hogy a szervező bizottság elnöki posztján Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a MOKSZ első embere áll.

Orendi Mihály, a szervező bizottság másik ügyvezető igazgatója azzal folytatta, hogy Debrecen teljesítette a legutóbbi vizsgát is, amikor tavasszal 96 nap alatt hozta tető alá a rendkívül sikeres úszó Európa-bajnokságot. ? Ez a 24. világverseny a cívis városban. Az úszókéhoz hasonló állandó telt házra ugyan nem számíthatunk, de reméljük, hogy a megyében mind több fiatal ismerkedik meg ezzel a sportággal. A rövidpályás gyorskorcsolyázás a 15. a sorban, melynek világversenyén házigazdák lehetünk! Igazán nagy rutint szereztünk már Eb-k, vb-k rendezésében. Azonban most egy olyan feladat vár ránk, mellyel sporttörténelmet írunk, hiszen ez lesz az első Magyarországon sorra kerülő rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság ? jelentette ki az ügyvezető.

A téli sportok mind több figyelmet követelnek maguknak. Közöttük a zászlós hajó a short track, mely az egyedüli olimpiai pontszerző sportágunk télen, s reméljük, hogy a pontszerző sorozatunk Szocsiban is folytatódik. Az olimpiáig vezető úton kiemelt fontosságú a debreceni vb ? folytatta Sallak György. Elhangzott, hogy 400-450 résztvevőre számítanak a szervezők. A várakozások szerint 36 országból 120-130 versenyző indulása várható.

Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy a világbajnokságot az MTVA közvetíti, mint ahogy az elmúlt évek valamennyi Magyarországon rendezett jeges világversenyét. ? Számunkra nagyon fontos a sport, az éves műsoridőből idén több mint tíz százalékot tesz ki és jelentősen nő általa a nézettségi index ? közölte Dr. Szabó.

A sajtótájékoztatón a szakmai kérdésekről Darázs István, a MOKSZ gyorskorcsolya szakágainak ágazati vezetője szólt. ? Az idei évünk teljesen másképp kezdődött, mint a korábbiak, a szakágnak ugyanis szembe kellett néznie az olimpiai 4, 5, 6. helyezéseket szerzett Huszár Erika búcsújával. Az Európa-bajnok befejezte sportolói pályafutását, majd Kanadában vállalt edzői munkát. A szezon indulásának nagy érdeklődéssel várt eseménye Ms ZHANG, Jing (Lina) érkezése volt. A kínai tanácsadó-edző segítségével átszerveződött a szakmai munka. Csapataink korábban a kanadai módszerrel készültek és most az ázsiai edzésmódszereket próbálgatjuk ? mondta a szakágvezető.

ZHANG, Jing (Lina) tanácsadó ? aki Telegdi Attila vezetőedzővel együtt dolgozik a csapattal ? elmondta, hogy egy vb az mindig vb, akár olimpia előtt, akár utána van. Számunkra azért is fontos a debreceni vb, mert a remélt jó szereplésünkkel még több rajongót és szurkolót szerezhetünk, akik majd végig kísérik utunkat egészen a szocsi olimpiáig.

A májgyulladásából felépülő és a jégre visszatérő Knoch Viktor olimpiai ötödik helyezett versenyző örömmel vette a kínai tanácsadó megjelenését a válogatott mellett. ? Ma már alig akad komoly európai válogatott, amely mellett ne dolgozna ázsiai szakember. Hiszem, hogy Linával előbbre tudunk lépni ? jegyezte meg Viktor. Heidum Bernadett Európa-bajnok, olimpiai ötödik helyezett azzal zárta a sajtótájékoztatón elhangzottakat, hogy nagy öröm lesz hazai jégen, magyar közönség előtt szerepelni, először a január 12-i tesztversenyen bizonyíthatunk. Várjuk a szurkolókat!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Korcsolyázóink elismerése | ZETApress

Szóljon hozzá!