ZETApress

hírportál

Módosul az útvonal

Változik a Béke Díjas Budapest?Bamako útvonala: Malit kihagyja januári nagy afrikai futam. A két hónap múlva induló maratoni tereprally futam, a Budapest?Bamako az idén először nem megy Maliba.

A verseny rendezői már áprilisban bejelentették, hogy Bissau-Guineában ér véget a rally, de a két mali szakasz törlése ma vált hivatalossá. ? Sokáig úgy volt, hogy a Szenegál folyón Maliban kel majd át a mezőny és az évek óta támogatott Diemába adományokat juttatunk el ? nyilatkozta Szabó Gál András, a futam alapítója. A változás akkor lett végleges, amikor a mali rallyengedély díját a szervezők nem voltak hajlandók kifizetni. A fapados Dakarként is ismert futam nagyon alacsony költségvetéssel készül és minden apró költség komoly kiadásként jelentkezhet. ? Nem érte volna meg a két mali etap azt az összeget, amit ki kellett volna fizetnünk ? tette hozzá a futam alapítója.

A verseny egy újabb mauritán és két szenegáli etappal bővült. Mauritániában még több homokdűnére számíthat majd az 500 résztvevő. A Szenegál folyót a mezőny Rossóban szeli majd át komppal, amely Nyugat-Afrika egyik legrettegettebb határátkelője, ahol a zsebtolvajlások, autófeltörések és a korrupció részei a szokásos napi ügymenetnek. ? Mintha egy Rejtő regénybe csöppentünk volna, olyan lesz itt a határátlépés ? mondta a Villám Gézaként is ismert volt rádiós.

A túra kategóriában indulóknak több ideje jut majd a Niokolo Koba Nemzeti Parkban Afrika vadállataival ismerkedni és a könyörtelen dzsungel utakat leküzdeni. Észak-dél irányban Szenegálnak egyetlen betonútja van csak, és az is az ország nyugati részén. Így közel 600 kilométert kell majd hepehupás földutakon megtenni a Budapest?Bamako indulóinak az ország közepén.

A módosított útvonal mindenképp izgalmasabb és látványosabb lesz. A táv is rövidült. Így a pattanásig feszült csapat büdzsék is fellélegezhetnek, hogy egy országgal és közel 1000 kilométerrel rövidül az idei Bamako ? mondta Szabó Gál András. A mali belpolitikai helyzet miatt évről évre aggódó Magyar Külügyminisztérium is nyugodtabban követheti majd a Budapest?Bamako eseményeit.

A rajt 2012. január 14-én, szombaton lesz a városligeti Hősök terén, míg a cél Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban várható január 29-én, vasárnap. Az indulóknak két hét alatt 8095 kilométert kell megtenni, kilenc országon keresztül. A hetedik évébe lépő futam a világ legnagyobb amatőr rallyja és a Dakar egyetlen szellemi örököse Afrikában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bissauban marad a cél | ZETApress

Szóljon hozzá!