ZETApress

hírportál

Béke Díj a rallynak

Albert herceg is tisztelettel adózik a Budapest?Bamakónak. Monacóban az Év Sporteseménye a Békéért-díjra jelölték a magyar flúgos futamot. Az Albert herceg által alapított Sport és Béke Díj 2011-es jelöltjei között már hivatalosan is szerepel a Budapest?Bamako, Nagy Afrikai Futam.

A díjat olyan személyek és szervezetek kapják évről évre, akik és amelyek ?kiemelkedő módon járultak hozzá a béke és a társadalmi stabilitás erősítéséhez a sporton keresztül?. Az elmúlt években olyan események és sportolók nyertek, akik megosztott, vagy egymással konfliktusban álló közösségeket hoztak közelebb egymáshoz. A Budapest?Bamako szervezőit a kis afrikai falvakban végzett karitatív tevékenységükért, valamint az afrikai és európai közösségek közt élő negatív sztereotípiák lerombolásában tett munkájukért tisztelték meg a jelöléssel.

A kitüntetéseket holnap Albert monacói herceg személyesen adja át a Monte Carlói Chapiteu De Fontevilleben. ? Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy előterjesztettek erre a rangos díjra. A Budapest?Bamako eltökélt célja volt az első perctől, hogy ne csak átdübögjünk Afrikán, hanem álljunk meg, ismerjük meg az ott élőket és segítsünk, hogy az életük még teljesebb és szebb legyen ? mondta Szabó Gál András, a futam alapítója. Az először 2005-ben megrendezett tájékozódási marathon rally másik célja az volt, hogy hidat építsen Európa és Nyugat-Afrika között.

Az első évben kevesebb, mint 100 résztvevőből ma már 500-600 induló lett, és a fapados Dakarként is emlegetett amatőr autóverseny a legjelentősebb jótékonysági rallyvá nőtte ki magát. Évről évre közel 600-800 ezer eurónyi direkt adományt juttatnak el az indulók falvakba, kórházakba és iskolákba. A 2012-es futam a kontinens egyik legszegényebb országában Guinea-Bissauban ér majd célba, ahol a résztvevők iskolát alapítanak majd, gyerekeket oltanak be, egy falusi víztisztító rendszer építésében vesznek részt és több tonnányi segélyt juttatnak el az ott élőknek. További infók idekattintva olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Módosul az útvonal | ZETApress

Szóljon hozzá!