ZETApress

hírportál

Előre a borok útján

Tegnap reggel 8 órakor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Orosz Barbara háziasszony zászlójelére az 1. rajtszámú Magyar Ágnes?Illyés Ágnes női páros elindult a Kossuth térről a XVI. Magyar Borok Útja Rallyen. Percenként követték őket a többiek. A rajtlista csütörtökön vált véglegessé.

Utoljára a 100. rajtszámú Schmidt Győző?Kirch Ervin páros indult fél 10 után. A bonyhádi borosgazda rajtját már nem láthattuk, mert negyed 10-kor 74. rajtszámmal nekünk is menni kellett. Gedeon András saját Suzukiját vezette, s a ?mi autónkban? én voltam a navigátor. Remek itinerből dolgozhattam, melyet Ferjáncz Attila versenyigazgató Molnár Tamás salgótarjáni sportbíróval és csapatával karöltve állított össze néhány héttel ezelőtt.

Első állomásunk 70 kilométerre lévő az agárdi pálinkafőzde volt, ahová az autópályán, a Velencei tavat megkerülve 65 perc alatt kellett eljutnunk. Itt 30 percen belül öt pálinkát ? kajszi, szilva, törköly, körte és szőlő ? kellett illat alapján felismerni, és jelölni a tesztlapon. András remek szakértőnek bizonyult, hiba nélkül teljesítette a feladatot. Két éve már végigment a rallyen, de akkor a kiskőrösi, tokaji és egri borvidéket látogatták meg.

Agárdon egy féldecis üveg szőlőpálinkát kaptunk ? kóstolni is csak egyszer 0.2 decit lehetett ?, majd egy hosszú etap következett. 165 perc alatt kellett eljutnunk a Balaton-felvidéken a 132 kilométerre lévő Tornai Pincészetbe úgy, hogy közben a Somlói borvidék Szent Márton Pincéjét és Oszvald Pincészetét is meg kellett látogatnunk. Nem csak pecséteket kaptunk menetlevelünkre, hanem egy-egy palack bort is mindenütt. Tornai Tamás egy tesztlapot is összeállított nekünk a Somló borvidékről, melyet megint tökéletesen töltöttünk ki.

Sajnos nem csak elméleti, de gyakorlati feladat is volt. Öt borosüveget kellett egy-egy teniszlabdával eltalálni. Mivel nem szeretem az üvegcsörömpölést, alaposan mellétrafáltam, ami viszont súlyos büntetőpontokat eredményezett. A 60 perces pihenőidőben az üvegdobálás után ? vagy előtt ? ebédet is kaptunk. Finom volt a gulyás, de második egy fogást nem utasítottunk volna vissza!

Újabb 63 kilométer várt ránk, 55 perc alatt kellett eljutnunk a Széchenyi pincébe. Az időmérő állomáson egy perc késés 60, egy perc sietés 120 büntetőpontot eredményezett volna, de mi most is, mint mindig, percre pontosan érkeztünk! Itt 20 percet pihenhettünk, s közben öt borosüvegre kellett öt karikát rádobni a pincében. Ezeket András kímélte meg.

Az utolsó időmérőig 22 kilométert kellett megtennünk 25 perc alatt. A Cezar Wineryben egy bor-kresz tesztlap, meg finom uzsonna várt. Negyed 5-re értünk ide, első menetlevelünket kitépték, volt időnk jókat enni-inni, tesztlapot kitölteni. Megint jó lett mindegyik válaszunk! Vidáman gurultunk be a 8 kilométerre lévő zalakarosi Hotel Karos Spaba, ahol kocsinként kétágyas apartmanokat kaptunk.

A hotel és a környék nem volt ismeretlen nekem, mert 2008-ban ? igaz sajtósként ? ugyanitt jártam a XIII. Magyar Borok Útja Rallyen. Úgy mentem oda, mint haza! Most is kísértek minket sajtósok: egy fővárosi és egy Somogy megyei tévéstáb jött velünk. Mindegyik borospincében interjút készítettek a tulajdonossal, a welnesst is kipróbálták. Mindannyian felfrissültünk, s vártuk a fél 9-es vacsorát.

Az ételek-italok finomak voltak, a ?műsorról? ez már nem volt elmondható. A polgármester úr köszöntője előtt előkerült valahonnan egy chippendale fiú, s tíz percen át vonaglott az asztalok között. Nem tudjuk, ki bérelte fel, mindenki ? a hölgyek is! ? örült, amikor abbahagyta. Utána B. Tóth László diszkója következett, aki 22. rajtszámmal Kovács Ferenc navigátoraként ugyancsak versenyez. Éjfél után ért véget a buli. A mai rajt az első kocsinak 9-kor lesz, mi negyed 11 körül indulunk. Addig még a kijelentkezést is el kell intéznünk a szállodából.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Autózás a déli parton | ZETApress

Szóljon hozzá!