ZETApress

hírportál

Szegedi sikervébé

Soha ennyin nem szurkoltak még kajak-kenu vébén. Öt nap, több mint 40 ezer néző, hat magyar világbajnoki arany-, egy ezüst-, három bronzérem, valamint 14 olimpiai kvóta. Számokban ez volt a 2011-es MOL Kajak-kenu VB. Az éremtáblázaton a németek végeztek az élen, a nemzetek közötti pontversenyt Magyarország nyerte.

A zárónapon két aranyérmet szerzett a magyar csapat: Csipes Tamara K?1 1000 méteren, míg a Kovács Katalin, Kozák Danuta páros K-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezen kívül még két olimpiai kvótát gyűjtött be a magyar delegáció: Molnár Péter és Paksy Tímea K?1 200 méteren lapátolt össze londoni indulási jogot.

Eredményesen zárult a MOL Kajak-kenu Világbajnokság a magyar csapat számára. A mieink az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan ismét hat világbajnoki aranyéremmel zártak, emellé egy ezüstöt-, három bronzot és 14 olimpiai kvótát zsebeltek be. Vajda Attila (C?1 1000 m), Csipes Tamara (K?1 1000 m), a női négyes (K?4 500 m), valamint Tóth Dávid és Kulifai Tamás (K-2 500 m) sikere után a vasárnapi zárónapon Csipes Tamara K?1 5000 méteren, valamint a Kovács Katalin, Kozák Danuta alkotta 200 méteres kajakpáros is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Fantasztikus ez a siker, hiszen nem igazán készültem erre a versenyszámra ? mondta Csipes Tamara. ? Jól tartottam magam az édesapámmal előzetes megbeszélt taktikához, és csodálatos érzés volt ennyi néző előtt ezt a számot megnyerni. Köszönöm ezt a tavalyi világbajnok Folláth Viviennek, aki a segítségemre volt a felkészülés során.

Kovács Katalin és Kozák Danuta kitörő örömmel fogadta a K?2 200 méter győzelmét. Nem véletlenül: egyikőjük számára sem úgy sikerült a szombati versenynap, ahogyan azt tervezték. ? Hihetetlen energia, düh, bizonyítási vágy munkált bennünk. Szerettük volna mindenkinek megmutatni, hogy mire vagyunk képesek, és ez tökéletesen sikerült ? mondta Katalin. ? Én a célban csak annyit tudtam Katinak odakiabálni, hogy azt hittem beborulunk. Úgy kellett tartani a hajót, hogy szinte tikkelt a lábam. De fantasztikus volt ez a döntő, ahogyan az is csodálatos érzés, hogy a közönség ennyire szeret minket ? mondta Danuta.

A nap folyamán még két olimpiai kvótát szereztek versenyzőink: Molnár Péter nyolcadik, Paksy Tímea kilencedik helyével gyűjtött be londoni indulói helyet K?1 200 méteren. Ezzel férfi kajakban hét (8 a megszerezhető), női kajakban hat (6), míg férfi kenuban egy (4) olimpiai kvótát könyvelhetett el csapatunk.

És hogy miként teljesítettek a többiek a vasárnapi versenynap során? ? Varga Dávid (C?1 5000 m) és Paumann Dániel (K?1 5000 m) egyaránt 9. lett a hosszú távú versenyek során. A sprintszámokban K?2 200 méteren Sík Márton és Beé István a hetedik, a Horváth Gábor, Foltán László kettős az ötödik, Takács Vivien pedig a 6. helyet szerezte meg. Váltóink közül a Bozsik Attila, Lantos Ádám, Foltán László, Horváth Gábor kenu egység hatodik, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Kadler Viktor, Gyertyános Gergely alkotta csapat a nyolcadik lett, a nőknél Kovács Katalin, Kozák Danuta, Vad Ninetta és Paksy Tímea a negyedik helyen zárt.

És hogy miként értékelte a világbajnokságot Storcz Botond szövetségi kapitány? ? Úgy érzem, minden szempontból elégedettek lehetünk. A szervezés, a lebonyolítás ezúttal is profi módon zajlott, és versenyzőink is kiemelkedően teljesítettek az elmúlt öt nap során ? magyarázta Storcz Botond. ? 24 ország szerzett valamilyen színű érmet, 14 ország könyvelhetett el győzelmet, mi magyarok 10 éremmel ? 6 arannyal, 1 ezüsttel és 3 bronzzal ? az éremtáblázat második helyén zártunk a németek mögött. A nemzetek közötti pontversenyt viszont mi nyertük, és magyar versenyzők szerepeltek a legtöbb döntőben. Ha az olimpiai kvótákat vesszük alapul, a megnyerhető 18 helyből 14-et megszereztünk, női versenyzőink a maximális hat indulói helyet begyűjtötték, míg a hiányzó egy kajakos- és három kenus-kvóta megszerzésére jövő májusban a poznani Világkupa előtt megrendezésre kerülő pót-kvalifikációs versenyen lesz lehetőség. És ne feledkezzünk meg a parakenu számokról sem, ahol Szabó Sándor arany-, Pál Bence pedig bronzérmet nyert, gratulálok nekik is!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sprint a tavon | ZETApress

Szóljon hozzá!