ZETApress

hírportál

Kvótaeső Szegeden

A pénteki magyar mérleg: három arany ? kettő olimpiai számban! Három arany- és két bronzérmet gyűjtött a magyar csapat a péntek délutáni döntők során. Vajda Attila (C?1 1000 m) és a női kajak négyes (K?4 500 m) révén két olimpiai számban is győzelmet arattak a magyarok, ami fontos fegyvertény a londoni olimpia előtt.

Ahogyan a férfi K?2 1000 méter hatodik helye is, amely szintén kvótát ért. Emellett Csipes Tamara K?1 1000 méteren győzött, míg a K?2 1000 méteren szereplő Medveczky Erika, Sarudi Aliz páros, valamint kenu négyesünk bronzérmet vehetett át. Péntek délután megkezdte a magyar válogatott az éremgyűjtést. Az első napi döntők során a mieink három aranyat és két bronzérmet lapátoltak össze a fantasztikus hangulatú Maty-éren.

Az első tapsvihar Csipes Tamara szereplését kísérte, aki K?1 1000 méteren győzött nem is kis különbséggel. Az amerikai Krisztina Zur (vagyis Fazekas Krisztina) hiába küzdött, nem tudta befogni a kiváló tempót diktáló magyar versenyzőt. ? Nem hittem volna, hogy ennyivel tudok győzni, hiszen az edzéseken nem fektettünk akkora hangsúlyt erre a számra. Csodálatos érzés, kétszáz ötven métertől már a közönség vitt előre, a nézők szeretete hajtott. Köszönöm! ? örvendezett Csipes Tamara.

A nézők szeretetéből jócskán jutott Vajda Attilának is, aki nagyon taktikusan versenyezve szerezte meg pályafutása második világbajnoki aranyérmét C?1 1000 méteren. Legnagyobb riválisa, az üzbég Vadim Menkov a táv elején ellépett tőle, 500 méternél már több mint egy hajóval vezetett, ám a szegediek olimpiai bajnoka a védjegyének számító nagy hajrával bedarálta ellenfelét és 2007 után ismét világbajnok lett.

Nagyon kellett a közönség segítsége a végén, mert bár Menkovot befogtam, nagyon jött rám a spanyol Cal. Szerette volna az oroszlán bajuszát megrángatni, de nem sikerült neki. A nézők ötven százalékához én is hozzátettem a magam ötvenét, a teljes egész így ért aranyat. Készültem, hogy a végén még megindulok, sokat gyakoroltuk ezt, azt hiszem, hibátlan pálya volt ? magyarázta Vajda Attila, aki teljes eksztázisban ünnepelt, s a nagy tombolás közepette meg is mártózott a Maty-érben.

Női kajaknégyesünk sem maradt adós! 2009 és 2010 után ismét a magyar lányok szerezték meg a világbajnoki aranyérmet. Rendkívül taktikusan versenyezve és a fél távtól hihetetlen nagyot hajrázva verték meg a német és a fehérorosz csapatot. ? Reggel, amikor megláttam, hogy szembeszél van, tudtam, hogy a mienk lesz ez az aranyérem. Én gyakorlatilag a ready-re elkaptam a rajtot, kinéztem oldalra, és amikor láttam, hogy a fehéroroszok sehol sincsenek, éreztem, hogy megvan az arany ? mondta Szabó Gabriella, a csapat sztrókja.

Én a végén már csak arra figyeltem, hogy Gabinál előbb emeljem a magasba a lapátot ? viccelődött a 30. világbajnoki címét szerző Kovács Katalin. ? Hogy milyen érzés a harmincadik aranyérmemet megszerezni? Furcsa, de ha a négyesre gondoltam, mindig mellé képzeltem a győzelmet és a harmincas számot.

Ez a közönség aranya is, egész végig az ő hangjukat verte vissza a sziget. Csodálatos érzés volt. Megmondom őszintén én jobban féltem ettől a döntőtől, mint kellett volna. Inkább lelkileg volt nehezebb, mint fizikailag ? érzékenyült el Benedek Dalma. ? A rajtra nagyon kellett figyelnünk, és onnantól kezdve éreztük, hogy a kezünkben van a siker. Nagyon örülök, hogy végre én is részese lehettem ennek a csapataranynak, hiszen 2010-ben nem voltam benne a hajóban ? mondta Kozák Danuta.

A nap során két magyar bronz is született még: Medveczky Erika és Sarudi Aliz K?2 1000 méteren lett harmadik és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs összetételű kenu négyesünk is a dobogóra állhatott fel. Férfi K?2 1000 méteren Dombi Rudolf és Kökény Roland hatodik helyével (Vajda Attila és a női négyes mellett) szintén olimpiai kvótát szerzett, míg a Kozmann György és Korisánszky Péter a 9. helyen zárt C?2 500 méteren.

Úgy érzem, kitűnő napot zártunk, maximálisan elégedettek lehetünk ? kezdte az értékelést Storcz Botond szövetségi kapitány. ? A lányok teljesítménye ezúttal is lenyűgöző volt, a négyes technikailag és taktikailag is a legtöbbet nyújtotta. Tamara is kiválóan építette fel a pályáját, véleményem szerint nem adott ki mindent magából, ami a holnapi páros szempontjából nagyon fontos. Vajda Attila egy nagyon jól felépített pályával győzött, képes volt többször is megújulni, indítani, jól reagált a spanyol Cal támadására, és egy fantasztikus versennyel nyerte meg az aranyat. Gratulálok a bronzérmeseinknek is, sőt a férfi párosnak is. Soha nem örültem ennyire még 6. helynek, hiszen kvótát ért ez a helyezés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Négy aranynál járunk | ZETApress

Szóljon hozzá!