ZETApress

hírportál

Négy aranynál járunk

Egy arany-, egy ezüst-, egy bronzérem és öt olimpiai kvóta. Ez volt a magyar csapat mérlege a szombati döntők során. Összességében tehát négy aranya és 12 kvótája van a magyar válogatottnak.

S kikről szólt a második döntős nap? Fábián Lászlóné fiataljai, Kulifai Tamás és Tóth Dávid alaposan meglepték a világot a K?2 500 méteren aratott győzelmükkel. Kozák Danuta ezúttal ezüstérmes lett a német Nicole Reinhardt mögött, míg női kenupárosunk, Baravics Gyöngyvér és Takács Kincső bronzérmet vehetett át.

Három érem és öt olimpiai kvóta. Ezzel rukkolt elő a magyar kajak-kenu válogatott a szombat délutáni döntők során. A több mint tízezres magyar közönség újabb világbajnokot köszönthetett: Kulifai Tamás és Tóth Dávid nagy bravúrt végrehajtva zsebelte be a K?2 500 méter aranyát.

Nagyot kellett mennünk a döntőben, de tudtuk, hogy összejöhet, mert az előfutam alapján már a dobogóra vártuk magunkat. Hatvan méterrel a vége előtt én már libabőrös voltam, mert éreztem, hogy megvan a győzelem. Rengeteget köszönhetünk edzőinknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak és Fábián Lászlónak, ez az ő sikerük is. No és az áldozatos munkáé. Én márciusban buliztam legutóbb, de nagyon megérte, hogy a hétvégéket pihenéssel és a hétköznapokat kemény munkával töltöttem. Meglett az eredménye ? mondta Tóth Dávid.

A siker titka az, hogy nagyon jól felkészültünk erre a világbajnokságra, és technikailag jól kiegészítjük egymást. Plusz erőt adott a közönség, amikor meglátták, hogy esélyesek vagyunk a győzelemre, szinte dübörgött a levegő. Az ötszáz olyan táv, amivel lehet építkezni az ezer méterre. Jövőre megpróbáljuk azt a távot is ? tette hozzá Kulifai Tamás.

Kozák Danutának a két Európa-bajnoki győzelem után most egy ezüstérem jutott, a német Nicole Reinhardt ugyanis 2005 után ismét megnyerte a K?1 500 métert. Csipes Ferenc tanítványa kissé csalódottan vette tudomásul a vereséget. ? Szomorú vagyok, mert ezúttal nem tudtam kihozni a maximumot magamból. Nem erre készültem. A rajtnál egy kicsit késtem, aztán a továbbiakban lehettem volna keményebb is. Ez így sikerült ? mondta a versenyt követően.

A Csipes Tamara, Kovács Katalin páros számára sem úgy jött ki a lépés, ahogyan azt szerették volna. Negyedikek lettek K?2 500 méteren, ami Csipes Tamara révén egy újabb olimpiai kvótát hozott a magyarok számára. ? Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen az Európa-bajnoki győzelem után nem erre számítottunk. Extrém időjárási viszonyok uralkodnak a Maty-éren, hiszen oldal-hátszél van, ilyen körülmények között nem is edzettünk még. Egy sportoló életében az a legfájóbb, amikor nem tudja kiadni magából a maximumot. Sajnos most mi rossz taktikát választottunk. Ilyen a sport ? mondta Kovács Katalin.

Férfi négyesünk sem volt túlzottan boldog hetedik helyével, ám a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összetételű csapat újabb négy olimpiai kvótát gyűjtött be. ? Pénteken szembeszél volt, ami nekünk jobban fekszik. Ha akkor ilyen szél lett volna, mi lehettünk volna a negyedik nagy vesztes a fehérorosz, a portugál és a francia csapat mellett. Nem tudnám most se máshogy csinálni, jól elrajtoltunk, megcsináltuk az indításokat, érzésre jöttünk rá a szlovákokra, azt hittük, a harmadik helyért harcolunk. Aztán láttuk, hogy csak a hetedikek vagyunk, de a harmadik helytől lefelé végül is mindegy, hol zárunk. Csak azt bánjuk, hogy a hazai közönség előtt nem tudtunk dobogóra állni, hiányzik az a néhány szép perc az életünkből ? mondta Kammerer Zoltán.

Az egyesek közül mindössze Bozsik Attila számára nem jött ki a lépés C?1 200 méteren. Sajnos ez azt is jelentette, hogy nem szereztünk olimpiai indulói helyet ezen a távon. A párosok küzdelmében a Beé István, Sík Márton kajakpárosunk ? ez is olimpiai szám ?, no és a Horváth Gábor, Foltán László kenus egység is nagyot küzdött a döntős helyért, középfutamukban egyaránt a másodikak lettek, így értük is szoríthatunk majd a vasárnapi döntők során.

Azt a néhány szép percet megkapta viszont Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér, akik C?2 500 méteren lettek bronzérmesek. A nap további mérlege még két nyolcadik hely: Kugler Attila (K?1 500 m) és Korisánszky Dávid (C?1 500 m) révén. Késő délután megtartották a váltók selejtezőit is, amely során mindhárom magyar egység bejutott a fináléba.

És hogyan értékelte a napot Storcz Botond szövetségi kapitány? ? Pénteken úgy fogalmaztam, hogy az összes éremesély, az összes lehetőség bejött és maximálisan elégedett vagyok, most azért vegyes érzelmekkel tudom értékelni ezt a napot ? mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. ? Vannak olyan számok, amelyekben nem jött össze a remélt érem, viszont megszereztük az olimpiai kvótát, míg férfi K?2 500 méteren realizálódott egy nem várt világbajnoki cím. Összességében elégedett vagyok a mai nappal, ám ha külön-külön elemzem a döntőket, akadnak negatívumok.

Férfi kajaknégyesünk kvótát szerzett, ám egy nagyon kiegyensúlyozott, dinamikusan fejlődő, gyorsuló számban ezt tudta hozni, az egyébként Magyarországon jelenleg legerősebbnek számító csapathajó. A női páros esetében is maradhatott hiányérzetünk, míg Kovács Katiék az Európa-bajnokságon fel tudtak nőni a feladathoz, ezúttal nem életük pályáját menték. Ezen a napon eldőlt az is, hogy a férfi kenu szakágban egy kvótával zárjuk a világbajnokságot. Jövőre a poznani Világkupa előtt megrendezett pótkvalifikáción van lehetőség az olimpiai indulói hely megszerzésére. C?2 1000 méteren egy, míg C?1 200 méteren két kiadó hely van még európai nemzet számára.

Szóljon hozzá!