ZETApress

hírportál

Sportkilenc Tiszaújvárosban

Szombaton elrajtol a 13. TVK Triatlon Nagyhét. Az idén 45. születésnapját ünneplő Tiszaújvárosban augusztus 6-14. között rendezik meg a kilenc napos rendezvénysorozatot, melynek csúcspontját a jövő hétvégi 15. TVK-ITU Triatlon Világkupa jelenti.

A 13. TVK Triatlon Nagyhét elnevezésű sport- és kulturális eseménysorozat részleteit délelőtt Budapesten, a Magyar Sportok Házában ismertették a szervezők. A sajtótájékoztatón Bráz György, Tiszaújváros polgármestere (korábbi alpolgármestere), a Triatlon Nagyhét Szervező Bizottságának (SZB) társelnöke elmondta: ? Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a média képviselőinek azért, hogy az elmúlt 14 évben jó hírét vitték városunknak. Az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a rendező TVK-Mali Triatlon Klubbal, amely garantálja a 13. TVK Triatlon Nagyhét eddigiekhez hasonló zavartalan és sikeres lebonyolítását.

Bárkinek, bármilyen problémája akad, felkeresheti majd az idén először felállítandó Biztonsági Pontot. Önkormányzatunk befizette a Nemzetközi Triatlon Szövetségnek (ITU) az idei világkupa jogdíját és további segítséget is nyújtunk a sorozathoz. A Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványon keresztül a TVK is jelentős anyagi támogatásban részesít bennünket, de rajtuk kívül is jó néhány szponzort sikerült magunk mellé állítanunk. Idén először azzal is szeretnénk megköszönni a szponzorok segítségét, hogy a Nagyhét egy-egy napját róluk neveztük el. Köszönet Dr. Márkus Gábornak és csapatának, hogy idén is ilyen nagyszerű programot állítottak össze nekünk!

Dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere, az önkormányzat operatív koordinátora: ? Örömteli része az alpolgármesteri munkának, hogy részt vehetek a Nagyhét operatív munkájában. A kezdetektől máig felnőtt egy generáció, akik mára ugyanúgy sajátjuknak érzik ezt a világszerte ismertté vált sorozatot, mint a többiek. Mivel évről-évre nagyon sok embernek kínálunk igényes szórakozást, sportolást, nem volt kérdés, hogy idén, de a jövőre nézve is támogatásunkról biztosítsuk a sorozat megvalósítóit! Közben persze figyelünk minden hozzánk beérkezett lakossági észrevételre. Az önkormányzat tehát elkötelezett a rendezvény iránt, mely véleményem szerint azért működik jól, mert ilyenkor még inkább érezhető a lakosság összetartozása, a településünk iránti lojalitás. Ezen a héten Tiszaújváros összefog és sok-sok önkéntessel együtt megvalósítja a messze földön is méltán híres Triatlon Nagyhetet, közben pedig szinte mindenki jól érzi magát. Ezt az érzést és hangulatot kívánom idén is mindnyájunknak!

Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke: ? Tiszaújváros, ezen belül az ottani tizenötödik világkupa egyértelműen a magyar triatlonsport egyik legerősebb, legnagyobb tradícióval rendelkező pillére. Nagyon nagyra tartom azt a munkát, amit a tiszaújvárosi Szervező Bizottság a triatlon sportért és magáért az eseményért megtesznek. Szívből remélem, hogy a Dr. Márkus Gábor vezette csapatnak még sokszor alkalma lesz a hasonló események megrendezésére. Sok minden más mellett azért is, mert a magyar sportolók számára kivételes lehetőség, hogy hazai környezetben bizonyíthatnak neves külföldi vetélytársaik, a v világ elitjéhez tartozó sportolók ellenében. Bízom benne, hogy az olimpiai kvalifikációs időszak hajrájához közeledve a mieink ki tudják használni ezt a lehetőséget és minél több ponttal gazdagodnak a verseny során!

Pálffy Gábor, a TVK kommunikációs vezetője, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány elnöke: ? Megtiszteltetés számomra, hogy sokadszor itt ülhetek a szervező bizottság vendégeként. A TVK és Tiszaújváros neve az elmúlt évtizedekben, amikor is egymást segítve növekedtünk, valósággal egybefonódott. 2000-ben alapítottuk meg közösen a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványt, amely az előző 50 év hagyományait viszi tovább, és célja, hogy lehetőségeihez mérten patronálja az arra érdemeseket. A TVK számára mindig is természetes volt a társadalmi szerepvállalás, annak idején a triatlonnal is így kerültünk kapcsolatba immár 15 éve. A sport mellett a kulturális eseményeket, a helyi intézményeket és a tehetségeket is támogatjuk. Erre példa, hogy egy másik, a Dél-borsodi Régióért Alapítványon keresztül az elmúlt 11 évben eddig közel 400 hátrányos helyzetű, tehetséges gyermek kapott ösztöndíjat tőlünk. Reméljük, hogy mindkét fél megelégedésére még sokáig dolgozhatunk együtt a szervezőkkel!

Dr. Márkus Gábor főrendező, az SZB társelnöke, a TVK-Mali TK elnöke: ? Közel negyven éve tiszaújvárosiként nagyon büszke vagyok arra, hogy az összeszokott és lelkes rendezői gárdánkkal már ? a világon egyedüliként ? zsinórban a 15. TVK ITU Triatlon Világkupára készülhetünk. Az elmúlt években sikerült a határon túl is komoly elismerést kivívni településünknek. Annak idején ez a ,,menetelés? utópisztikus álomnak tűnt. Szintén felemelő érzés, hogy augusztus 14-én ismét olimpiai kvalifikációs pontokért vetélkedhetnek nálunk az elit tagjai, melyet Európában Tiszaújváros mellett Madrid, Kitzbühel, London és Hamburg mondhat el magáról. Futamunk iránt óriási az érdeklődés. A nőknél 137-en neveztek eddig a 75 helyre, a férfiaknál ez a szám még ?brutálisabb?, 189 jelentkező, a szintén 75 helyre! Összesen 38 országból várunk sportolókat. Új nemzet Barbados, Ecuador, Mauritius, Namíbia és Kolumbia. Ez is mutatja, hogy milyen kiélezett küzdelem folyik az olimpiai részvételért, így a magyarok közül csak 5 nő (Kovács Zsófia, Tóth Zsófia, Szalay Szandra, Vanek Margit, Dudás Eszter) és ha minden összejön, akkor 5 férfi (Rendes Csaba, Vanek Ákos, Tóth Tamás, Ifj. Faldum Gábor, Fecskovics Attila) tud elindulni nálunk. Idén is lesz néhány világbajnok a mezőnyben, de olyan ifjú tehetségek is, mint az ausztrál Emma Snowsill, aki 2003-ban bronzérmes volt nálunk, majd 2008-ban Pekingben olimpiai bajnok lett. Kétszer volt már magyar érmes Tiszaújvárosban, Molnár Erika és Kuttor Csaba. Tavaly Kovács Zsófi 8. lett, így remény van rá, hogy idén legyen magyar a Top 10-ben. Amennyiben ez sikerülne, nagyon komoly fegyvertényt mondhatnának magukénak a mieink.

Ebben az évben a Nagyhéten 45 kulturális és gasztronómiai, illetve 15 sportprogramot kínálunk. A kivétel nélkül tombolaszelvényt érő tömegsport események mellett augusztus 12-én lesz a Jabil 1/3 Maraton futóverseny, egyben az idei Jabil 3próba utolsó felvonása. Újdonságot jelent a sorrendben hatodik, 17 ország sportolóit, köztük az idei Eb több dobogósát felvonultató junior Európa-kupa futammal egy napon, augusztus 13-án megrendezendő FSA Vision Gyermek- és Serdülő Triatlon Gála, melyen az utánpótlás legjobb 16-16, gyermek és serdülő korosztályos hazai képviselői randevúzhatnak, akik komoly díjazásra számíthatnak. Így a fiatal versenyzők még inkább részesei lesznek a másnapi világkupának. Bízunk benne, hogy augusztus 6-14-e között mind a tiszaújvárosiak, mind az ide látogató vendégek megtalálják majd a számukra legmegfelelőbb mozgási, kikapcsolódási lehetőséget!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elrajtolt a TVK Triatlon Nagyhét | ZETApress

Szóljon hozzá!