ZETApress

hírportál

Aquaprofit-Polgár Sakknap a MÜPÁ-ban

Hatalmas az érdeklődés a Polgár-lányok idei fellépése iránt: a három olimpiai bajnok a II. Aquaprofit-Polgár Sakknapon száznál is több ellenféllel mérkőzik meg ma délután 3 órától este 7-ig a Művészetek Palotájában. A szervezők a viadalon számos fiatal tehetségnek is lehetőséget biztosítottak arra, hogy élőben találkozhassanak példaképeikkel. Nem csak nekik jelenthetett örök élményt egy különleges játék: szimultán a NASA űrhajósával.

A 46 éves kanadai Greg Chamitoff június óta kering a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Egy különleges tábla segítségével pedig az egész emberiség ellen sakkozik. Chamitoff egy internetes portálon keresztül tartja a kapcsolatot a földlakókkal, naponta egy-egy lépésre kerül sor. Nos, délután a jelenlévők bekapcsolódhattak az eseménybe, azaz küldhettek javaslatokat a játszma folytatására!

Tovább gyarapodott azoknak a hírességeknek a száma, akik személyesen akarták kipróbálni magukat valamelyik Polgár lány ellen: többek között Koltai Róbert, Csapó Gábor és Gerendás Péter is vállalta a küzdelmet. Polgár Judit egyébként 2007 óta az Aquaprofit csapatához igazolt, s a nagykanizsaiak ebben a szezonban további világsztárokat igazoltak. Így Judit csapattársa lett Alexei Shirov, a 2726 Élő-pontos 36 éves spanyol nagymester, Alexander Beliavsky, a 2619 Élő-pontos 55 éves szlovén nagymester és a középső Polgár-lány: Zsófi is.

Mi közös a Polgár-nővérekben?

Mind a három Polgár-lány kétszeres olimpiai bajnok. Mádl Ildikóval csapatot alkotva 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken is megtörték a szovjet sakkozó nők hegemóniáját. Mind a három Polgár-lány kétgyermekes anya. Érdekes megjegyezni, hogy a hat gyermekükből az első öt fiú, és csak Judit második gyermeke leány. A világ minden táján tartanak bemutatókat és adnak interjúkat, ahol büszkén vallanak magyarságukról, budapesti gyermekéveikről. Igaznak tűnik a mondás: A Polgár-lányok felérnek három külügyminiszterrel!

Zsuzsa a magyar sakkozás egyetlen felnőtt világbajnoka. Négyszer játszott sakkolimpián, ahol (egyéni érmein kívül) csapatainak két aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett Magyarországnak, majd 2004-ben, Calviában a sakktörténelemben először dobogós amerikai csapatot segítette ezüstéremhez! A Texas Tech Egyetem díszdoktora, az egyetem sakk tanszékének vezetője. Több mint tízéve New Yorkban él. Az amerikai sakkozás mára talán legismertebb és legelismertebb alakja, emellett a magyar sakkozás és Magyarország hűséges képviselője. Kilenc- és hétéves fiai jól sakkoznak, de ők emellett az iskolát is szorgalmasan látogatják. Édesanyjuk kevés időt tud tanításukra fordítani.

Zsófia igazi művészlélek! Gyönyörű támadójátszmái és taktikai megoldásai legszebb győzelmeit halhatatlanná teszik. 1989-ben Rómában minden idők egyik legértékesebb teljesítményét nyújtva 2928-as performanszot ért el. Ezen a versenyen kilencből 8,5 pontot szerzett, a torna egy szakaszában, zsinórban három szovjet nagymestert győzött le. A közelmúltig családjával Izraelben élt, ahol korábban a Kaszparov Sakkakadémiát vezette. Egy éve férje munkája miatt Kanadába költöztek. Manapság ritkábban játszik, ?civil? végzettsége belsőépítész. Ő is tanítja sakkozni fiait, ebben saját tapasztalatait veszi alapul, de szüleivel ellentétben inkább sakkozó, mint pedagógus.

Judit minden idők legerősebb női sakkozója. Abszolút világrekord, hogy immár huszonnyolcadszor vezeti a női világranglistát! (Kaszparov a saját kategóriájában csak 23-ig jutott). A világ legjelentősebb férfi versenyeinek legkedveltebb résztvevője, melyet nem csak azzal érdemelt ki, hogy a férfi világranglista első tíz játékosa közé küzdötte fel magát, hanem bátor, megalkuvás nélküli sakkstílusával is rengeteg barátot szerzett.

Fiatal kora ellenére élő sakklegenda! Tavaly hozzá hasonló sakklegendákkal, Kaszparovval és Karpovval együtt ünnepelhette Korcsnoj és a Swiss Bank születésnapját. Judit egymaga a világ sportjának külön kategóriája, szerte a világban a legismertebb magyar hölgy. Példa arra, hogy a nők az élet minden területén felvehetik a versenyt a férfiakkal. A férfiak döntő többségének azonban jobb, ha a sakktáblán nem versenyez Judittal! Budapesten él, a 2002-es sakkolimpiai ezüstérmes férficsapatunk hőse. Az Aquaprofit sakkcsapatának ma már csak harmadik táblása, mert az éltáblás a minap leigazolt 2783 Élő-pontos indiai Wiswanathan Anand nemzetközi nagymester, FIDE világbajnok lett.

Az Aquaprofit Zrt.

A Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. szakterületeinek piacvezető tanácsadó cége. Megalakulása óta legtöbb projektjük közös vonása a vízzel való kapcsolat, melynek megfelelően mottójuk és küldetésük ?a vízzel való törődés a természettől a fogyasztóig?. Arra törekszenek, hogy a természeti környezet értékeit, valamint a gazdaságosság és a racionalitás szempontjait messzemenőkig figyelembe véve megtervezzék és megvalósítsák partnereik, illetve a cégük fejlesztési elképzeléseit.

Hazánk öt régiójában rendelkeznek irodával (Budapest, Pécs, Nagykanizsa, Balatonfüred, Debrecen), Romániában és Horvátországban leányvállalataik vannak, Brüsszelben és Limában pedig képviseletük működik. A cég szemléletében központi kérdés a természetbarát megközelítés és a fenntartható fejlődés elvének érvényesítése. Három üzletáguk a területfejlesztés és turizmus, a környezetvédelem és vízgazdálkodás, valamint a projektfinanszírozás szakterülete.

Az Aquaprofit üzleti filozófiájának szerves része a mecenatúra, a cég vezetői számos rendezvényt, alapítványt, civil szervezetet támogatnak. A vállalkozás az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klubnak a névadó szponzora. A Klub irányítását 2006-ban vették át, és vezetésükkel azonnal beteljesülhetett a régi álom, a Magyar Sakkbajnokság bajnokcsapata lett. A cég elnöke, Nádasi Tamás immár 25 éve vezeti a helyi sakkszövetséget. Mivel újdonsült indiai versenyzőjük, Anand a kettős igazolása révén Báden-Bádenban is sakkozik, tervezik, hogy a német fürdővárossal felveszik a sporton túli, szakmai kapcsolatot.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bourdais-t megbüntették
  2. Sakkünnep Polgárokkal | ZETApress

Szóljon hozzá!