ZETApress

hírportál

Sakkünnep Polgárokkal

Ma immáron negyedik alkalommal rendezik meg az Aquaprofit?Polgár Sakknapot. 10 órától a korábbiakhoz hasonló különleges programok, játéklehetőségek és könyvbemutatók várják az érdeklődőket a Magyar Telekom Krisztina körúti Székházban.

Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia idén is 100 táblás szimultánt tart, de ebben az évben a játékosok segítséget is igénybe vehetnek játszmájuk közben. A szimultán mellett Judit és Zsuzsa egymás ellen játszik, két külön teremben, és minden egyes lépést hangosan kommentálnak, így a nézők könnyedén követhetik játszmájukat és betekintést nyerhetnek a sakkozói gondolkodás világába.

A játszmával párhuzamosan Polgár Zsófia tart sakkoktatást kezdő játékosok számára, ahol Judittal angolul írt közös könyvüket is bemutatják. Címe: Sakkjátszótér, amely fiatal, kezdő játékosoknak szól. Tandori Dezső rímeinek felhasználásával fordították magyarra, de francia és spanyol nyelvű kiadását is tervezik. Neves közéleti szereplők is megmutathatják, mire képesek a sakktábla mellett: ellenük Judit bekötött szemmel is sakkozik. Meglepetés játék, az úgynevezett Bizalom sakk várja még az érdeklődőket! Az esemény minden programja ingyenes.

A Polgár-lányok

Mind a három Polgár-lány kétszeres olimpiai bajnok. Mádl Ildikóval csapatot alkotva 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken is megtörték a szovjet sakkozónők hegemóniáját. Mind a három Polgár-lány kétgyermekes anya. Érdekes megjegyezni, hogy a hat gyermekükből az első öt fiú, és csak Judit második gyermeke leány. A világ minden táján tartanak bemutatókat és adnak interjúkat, ahol büszkén vallanak magyarságukról, budapesti gyermekéveikről. Igaznak tűnik a mondás: A Polgár-lányok felérnek három külügyminiszterrel!

Polgár Zsuzsa

A magyar sakkozás egyetlen felnőtt világbajnoka. Négyszer játszott sakkolimpián, ahol (egyéni érmein kívül) csapatainak két aranyérmet és egy ezüstérmet szerzett Magyarországnak, majd 2004-ben, Calviában a sakktörténelemben először dobogós amerikai csapatot segítette ezüstéremhez! A Texas Tech Egyetem díszdoktora, az egyetem sakk tanszékének vezetője. Több mint 10 éve New Yorkban él. Az amerikai sakkozás mára talán legismertebb és legelismertebb alakja, emellett a magyar sakkozás és Magyarország hűséges képviselője.

Polgár Zsófia

Igazi művészlélek! Gyönyörű támadójátszmái és taktikai megoldásai legszebb győzelmeit halhatatlanná teszik. 1989-ben Rómában minden idők egyik legértékesebb teljesítményét nyújtva 2928-as performanszot ért el. Ezen a versenyen 9-ből 8,5 pontot szerzett, a torna egy szakaszában, zsinórban három szovjet nagymestert győzött le. A közelmúltig családjával Izraelben élt, ahol korábban a Kaszparov Sakkakadémiát vezette. Mintegy egy éve a férje munkája miatt Kanadába költöztek. Manapság ritkábban játszik, civil végzettsége belsőépítész, számítógépes grafikát tanul.

Polgár Judit

Minden idők legerősebb női sakkozója. Abszolút világrekord, hogy immár huszonnyolcadszor vezeti a női világranglistát! (Kaszparov a saját kategóriájában csak 23-ig jutott). A világ legjelentősebb férfi versenyeinek legkedveltebb résztvevője, melyet nem csak azzal érdemelt ki, hogy a férfi világranglista első 10 játékosa közé küzdötte magát, hanem bátor, megalkuvás nélküli sakkstílusával is rengeteg barátot szerzett.

Fiatal kora ellenére élő sakklegenda! Példa arra, hogy a nők az élet minden területén felvehetik a versenyt a férfiakkal. A férfiak döntő többségének azonban jobb, ha a sakktáblán nem versenyez Judittal! Budapesten él, a 2002-es sakkolimpiai ezüstérmes férficsapatunk hőse, az Aquaprofit sakkcsapatának tagja! A női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista első helyezettje.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szimultán Zsuzsával | ZETApress

Szóljon hozzá!