ZETApress

hírportál

Földön, vízben, levegőben

Pazar légi- és vízi-parádét láthatunk a 23. ING Magyar Nagydíj nulladik napján, jövő csütörtökön a Balatonon, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Szent Miklós-hajón. A Siófokról induló vízi járművön az immár egy éve siófoki Palik László elmondta, hogy a tavalyi budapesti bemutató után idén hazaviszi az autós ünnepet. Ebben úgy a kormány, mint a helyi önkormányzatok hathatós segítségére számíthat.

Július 31-én délelőtt 10 órakor egy Red Bull Renault és egy Toro Rosso Ferrari versenyautó indul el a Tihanyi Apátságtól a tihanyi révig. Itt kompra szállnak, s irány a déli part. Amíg himbálóznak a habokon, felettük több repülőgép és helikopter tart légi-bemutatót. (Ebből láttunk ízelítőt délben a fejünk felett, a Balaton közepén Besenyei Péter előadásában.) Szántódról aztán az autókat Siófok lezárt Belvárosába viszik, ahol a Víztorony környékén kezdik róni köreiket. Palik László, a Hungaroring elnöke mellett Gerhard Berger és Sebastien Bourdais vezeti a kocsikat. A Formula?1-es bemutató után népünnepély kezdődik, mely péntek reggelig tart.

Péntek délelőtt a Hungaroringen szabadedzéssel kezdődik a nap. Nem csak a Formula?1-es autók köröznek majd vasárnapig Mogyoródon, hanem a Porsche Kupát is megrendezik. Erre is, meg az F?1-re is 2011-ig van szerződésünk, de remény van rá, hogy a jövő hét végén 2016-ig nyerjük el a rendezési jogot. Nálunk hosszabb ideig folyamatosan csak Monzában és Monacóban rendeztek futamot az 1950-ben indult világbajnokság történetében.

A Ringen idén egymilliárd forintos fejlesztés történt. 12 új boxot építettek. A sikánban olyan magas rázókövet fektettek az aszfaltba, hogy a ráhajtó autóknak alaposan megrongálhatja az alját. A bukótérbe olyan műfüvet tettek, melyen az autó irányíthatatlanná válik. Mégsem megy ez a biztonság rovására ? mondta el kérdésemre az elnök ?, mert a versenyzők ismerik a veszélyt, így lassabban hajtanak, s igyekeznek úgy a rázókövet, mint a műfüvet elkerülni.

Harmadszor is a Herendi Porcelánok

Valódi hungaricumot tudhatnak majd magukénak a Formula?1 ING Magyar Nagydíj nyertesei. Az esemény hivatalos díjszállítója ugyanis ebben az évben is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt! Herend nevének hallatán a hozzáértők a világ majd minden pontján, a tökéletes minőségű, és káprázatos szépségű porcelánokra asszociálnak. Nem csoda tehát, hogy otthonuk berendezése, asztalaik ékítése kapcsán uralkodók, államfők, filmcsillagok, vezető üzlet- és sportemberek valamint a szépségre, értékre rezonálók választják ezt a márkát.

Döntésükkel ezt ismerték el a Formula?1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik idén harmadik alkalommal adtak megbízást a Herendi Porcelánmanufaktúrának, hogy tervezze meg és készítse el a verseny győzelmi trófeáit. A kapcsolat 2006. év elején kezdődött a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Formula?1 Magyar Nagydíjakat szervező Hungaroring Sport Zrt. között abból a célból, hogy az akkor 20. ízben megrendezett Magyar Nagydíjnak valóban méltó, a verseny nagyságát, fontosságát kellően reprezentáló trófeákat álmodjanak meg. Ekkor került kiválasztásra Herend hatalmas formaparkjából az a három serlegváza és egy dísztálforma, amelyet azóta is minden évben ? Meixner Etelka iparművész tervei alapján, más és más dekorációval ? adnak át a legjobb pilótáknak és csapatoknak. (Értékük ? éves szinten ? csaknem tízmillió forintra tehető.)

A vázák neoklasszicista stílusúak, formájuk az ókori vázák alakját követik. Tükrükben Budapest legismertebb látképei ? 2006-ban a Budai vár, 2007-ben a Parlament, 2008-ban pedig a Halászbástya – kapnak helyet, amelynek kivitelezéséhez mesterfestők kivételes szakértelmére van szükség, hiszen a váza felületére úgy kellett felvinni a képet, hogy szemből nézve a görbületek ne torzítsák a látványt. A konstruktőri dísztál esetében ez a mívesség tovább nemesedik a korongos kollegák szakmai tudásának köszönhetően, hisz a tál szélén látható áttört szegély tőlük is tudásuk legjavát követeli. Az áttört részeket még a porcelán nyers állapotában, éles, kétélű kés segítségével vágják ki, ezután kerül rá a hófehér alapmáz, majd a gazdag aranyozás. (Érdekes még megemlíteni a tárgyak festési idejét is, amely darabonként három hetet, összességében három hónapot tett ki.)

Bár első pillanatra nehéz megtalálni a kapcsolódást, a sebesség és a lóerők, illetve a kézműves porcelánok és hagyományok között, de a fellelhető közös értékek: a mérnöki precizitás, a pontosság, a lehetetlen megkísértése, mind az igazán nagyok jellemzői, legyenek azok a versenypályán vagy akár az iparművészetben. A Herendi Porcelán: Időtlen Szépség, Örök Érték. Legyen az általa a Győzelem és a Siker is! S hogy kik adják át a díjakat? Erre ma még nem tudtak felelni. A kormányfő, a sportminiszter, és a sportági szakszövetség elnöke a protokoll szerinti sorrendben esélyes a dobogós versenyzőknek és a győztes konstruktőrnek átnyújtani a gyönyörű emlékeket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Trófeák és sisakok Herendről

Szóljon hozzá!