ZETApress

hírportál

Trófeák és sisakok Herendről

Jövő vasárnap az ausztráliai napfényes Perth-ben, a Red Bull Air Race 2008-as záró futamán a versenysorozat győztese Herendi Trófeát emelhet majd a magasba, s ezzel együtt először világbajnoknak is mondhatja majd magát. Augusztus 3-án, a Formula?1-es 23. ING Magyar Nagydíjon is a dunántúli gyár termékeit kapták meg a nyertesek.

A Red Bull Air Race versenysorozat a levegő meghódítása: ötödik éve, 12 pilóta, nyolc helyszín, kihívások, izgalmas versenyek, a sebesség és az emberi precizitás együttes tökéletessége, melynek méltó megkoronázásaként a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra termékét, egy exkluzív kupát kap az első világbajnok ? tudtuk meg Angyal László Aviator Hírleveléből.

A találkozás nem minden előzmény nélküli, ugyanis a versenysorozat alapötletét is adó Red Bull Hungária csapata és Herend a közelmúltban már több alkalommal is közreműködött egymással, hiszen a budapesti verseny trófeáit is a manufaktúra biztosította, illetve Besenyei Péter is egy különleges sisakban versenyzett, melyet herendi mesterfestő dekorált. Közös munkájuk elismerése a világbajnoki serleg megrendelése, mely így egyben magyar sikerként is értékelhető.

A világbajnoki trófea egy több mint fél méter magas kupa, melyet speciális, kizárólag erre a különleges alkalomra álmodott meg Tartó László, a Besenyei Péter sisakját is jegyző fiatal mester. A minta alapját ? utalásként a repülés örök vágyára ? a madártollak adják, és különböző geometrikusdíszítések egészítik ki. Egyszerre tradicionális és egyszerre modern, méltó hirdetője az emberi tudás legjavának.

A Red Bull Air Race verseny sokak szerint a lehetetlen megkísértése, a fizikai teljesítőképesség határán történő közdelem, a legkiválóbb műrepülők elit versenye. A Herendi Porcelánmanufaktúra luxusporcelánjai sokak szerint a lehetetlen megkísértései, kézműves termékek, fejedelmi kézműves alkotások. Nem véletlen tehát találkozásuk, s nem véletlen, hogy a verseny szervezői a manufaktúrát bízták meg a világbajnoki kupa elkészítésével.

Visszatért az űrturista

Sikeresen landolt a 47 éves Richard Garriott texasi számítógépjáték-fejlesztő, aki hatodik űrturistaként múlt vasárnap reggel, a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Szojuz TMA-13 űrhajó fedélzetén, az orosz Jurij Loncsakov és az amerikai Michael Fincke társaságában indult a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Simonyi Károlyhoz hasonlóan ő is több napot töltött a világűrben.

A videojáték-rajongóknak biztosan ismerős Richard Garriott, művésznevén Lord British, ő ugyanis az egyik leghíresebb, a nyolcvanas-kilencvenes években óriási sikert aratott számítógépes szerepjáték-sorozat, az Ultima atyja. A kirándulás harmincmillió dollárjába került, amelynek a fele egy űrséta ára. Egyébként ő az űrtúrákat szervező Space Adventures cég egyik fő befektetője, egyben az igazgatótanács tagja. Apja, Owen Garriott igazi űrhajós volt, 1973-ban két hónapot dolgozott a Skylab űrállomáson, a nyolcvanas évek elején pedig a Columbia űrrepülőgép legénységének egyik tagja volt ? tudtuk meg Angyal Lászlótól, az Aviator Hírlevélből.

Újra eljönnek majd a repülők

Jövőre újból lesz Kecskeméten Nemzetközi Repülőnap. Az alkalmat a magyar NATO-belépés aktualizálta. Az időpont augusztus 1-je és 2-a. A programról még korai beszélni, de egy kérdés egész biztosan sokakban felmerül: fog-e még repülni akkor is a magyar MiG-29-es? Az Aermacchi MB?339-esekre viszont jó esély van. További információk itt találhatók.

Szóljon hozzá!