ZETApress

hírportál

Vadvíz a Széchenyi-fürdőben

Ilyen meleg helyzetben még soha nem volt részünk, mert általában hideg a víz ? derült ki péntek éjjel a Széchenyi-fürdőben. Az edzőtáborok egy szempillantásnak tűnnek, ha jó a hangulat. Pláne akkor, ha nem tart tovább ? utazással együtt ? 2 óránál.

Mit kell tenni akkor, ha egy raft-hajóval felborulunk a tajtékzó folyóban? ? tette fel a kérdést a Kanyonraft. Szomorú, de mint 2010-ben kiderült, sok versenycsapat nincs tisztában azzal, hogy mi a teendő vész esetén. Az idei évtől kezdve csak azok a rafting-csapatok vehetnek részt versenyeken, akik vizsga keretén belül bizonyítják, hogy veszély esetén képesek uralni a helyzetet.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha a hajó felborul, a csapatnak vissza kell tudnia fordítani azt és vissza is kell másznia a hajóba. Ez így teljesen rendben van, egyet is értünk a szigorítással, azt viszont nehezen viseltük volna, ha erre a vizsgára az alig 5 fokos Dunában kellett volna gyakorolni.

Mivel nincs keretünk a messzi délre utazáshoz (mert a Costa Rica-i vébére gyűjtünk), ezért a közelben kerestünk egyenlítői körülményeket, és meg is találtuk, a városligeti Széchenyi-fürdő úszómedencéjében. Péntek este, zárás után, két órán keresztül gyakoroltuk kellemes melegben a borulást, a visszafordítást és a visszamászást.

Vészhelyzet megoldásban nagyon jók voltunk, de a legnagyobb gondot nem is a visszafordítás és a visszamászás, hanem a hajó felborítása jelentette. Hosszú, kínos másodpercekig tartott, amíg a kíváncsi sajtósok szeme láttára próbáltuk magunkat vészhelyzetbe hozni, de végül csak sikerült.

Borultunk álló hajóból, pihenten; haladó hajóból 190-es pulzustól lihegve; fordítottunk vissza hajót párosával, hatosával, újságíróstul, cipőt elveszítve és még számtalan módon. A két órás nyílt edzőtábor végén picit még élveztük a Széchenyi-fürdő vízének melegét és arról álmodoztunk, hogy összejön a kijutáshoz szükséges támogatás a 2011-es Costa Rica-i világbajnokságra. És ha összejön, megvédjük a 2009-es világbajnoki címünket.

A résztvevők köszönik a Széchenyi-fürdőnek a lehetőséget és szponzoraiknak ez eddigi és jövőbeli támogatásukat. A Merkapt, a Provice, a Játéksziget, Dr. Maráczi és Társa Ügyvédi Iroda, Bráca és a FANklub, valamint a fotókat készítő Mozgásvilág.hu sokat segített.

Szóljon hozzá!