ZETApress

hírportál

Később rajtolnak

Tunéziában romlik a helyzet: Saharun későbbre halasztva. Az indulás előtt kilenc nappal ? február 8-án ? új rajtidőpont kijelölése mellett döntöttek a Saharun szervezői. A futam idén Tunéziába látogat el, de a januárban történtek, és az azóta újra feszült helyzet miatt az eredeti indulást el kell halasztani.

Mint ismeretes, a Jázmin forradalom után egy átmeneti vezetés gyakorolja a hatalmat az országban. A lakosság bízik a változásokban, ám a szabad választásokig és az azt követő új hatalom megszilárdulásáig még várni kell, hiszen a jelenlegi vezetés a demokratikus átalakulásra való felkészülés közben lavíroz a megoldandó problémák között, melyet a népakarat hoz a felszínre.

A szervezők a futam lemondása helyett, az év eleji pályaírás után inkább a kivárás mellett döntöttek, mivel a tunéziai biztonsági helyzet a januári tüntetések és lázongások óta folyamatosan javult Tunéziában. Látva, hogy a hetekben az Egyesült Államok csökkentette a veszélyességi szintet, illetve hogy a közeljövőben a kijárási tilalmat és a szükségállapotot szerette volna megszüntetni Tunézia, úgy tűnt, hogy a rallye-t meg lehet tartani az eredeti időpontban.

Az előző héten azonban ismét rosszabbra fordult a helyzet. A keleti országrészben gyújtogatók egy zsinagógát égettek porrá, egy északnyugati városban az új kormányzói kinevezések kapcsán rendezett tüntetés oszlatása közben halt meg valaki egy becsapódó könnygázgránáttól, illetve szombaton, a Saharun útvonalába eső El Kef városában egy békésnek induló tűntetésen újabb lövések dördültek el, melyet más városokban további emberéletet követelő események követtek. A forradalom halálos áldozataink száma tovább nőtt, aminek következtében a rendőrség folyamatosan veszít a tekintélyéből.

Február 7-én hétfőn, Brüsszelben tartotta a rendszeres értekezletét az EU COCON, az Európai Unió Tanácsának konzuli együttműködéssel foglalkozó munkacsoportja, mely megerősítette, hogy a helyzet rendkívül bizonytalan. Az átmeneti hatalom gyengeségét kihasználva bármikor előfordulhat kisstílű bűnözés, kisebb inzultusból kialakuló tömeges agresszivitás, illetve újabb lázongásba fordulhatnak a tüntetések. Ennek megfelelően újabb rendőrségi mozgósítások és eseti légzár sem kizárható a közeljövőben. Ezen álláspont alapján az EU a következő hónapokra, és az új, várhatóan demokratikus, de erős hatalom megszilárdulásáig kifejezetten veszélyesnek tartja a tömeges országjáró utazásokat.

A Saharun szervezői a Külügyminisztérium és a Magyar Nagykövetség mellett folyamatos kapcsolatban vannak tunéziai szervekkel (Turisztikai Minisztérium, Turisztikai Hivatal, kormányzóságok, kisebb szervezetek). Az innen és a konzuli munkacsoporttól kapott információk alapján a déli területek nyugodtak, ott nincs mitől tartani, ám ez nem elég a futam elindításához: ? Az itiner kész, indulhatnánk, de a probléma, hogy az országban nincs jelenleg erős, elismert, fix hatalom. Továbbá gond, hogy Tunéziából való kijutás csak két módon lehetséges: repülőn és kompon, melyek menetrendjét rendkívül megritkították és a charter járatok is szünetelnek. Algéria és Líbia nem alternatív menekülő útvonal, így amíg nem biztonságos a helyzet és nem lehetünk arról tökéletesen meggyőződve, hogy az indulóink időben és terv szerint hazaérkezhetnek, így kénytelenek vagyunk elhalasztani a futamot ? jelentette ki Polgár András a futam társalapítója.

Az új időpont bejelentése február 16-án, szerdán várható, melynek kijelölésében a résztvevők véleménye is számít: ? Az új időpont kihirdetése előtt természetesen egyeztetünk az indulókkal, több lehetőség közül a legjobbat igyekszünk majd kiválasztani. Legfőbb célunk, hogy senki ne érezze magát veszélyben, illetve hogy az indulók egy nagyon jó hangulatú erőpróbán és kalandon vehessenek részt ? szögezte le Polgár Tamás, a futam másik alapítója.

Az előzetes felmérés és a résztvevők tájékoztatása már megtörtént, és egy dűnére vágyó türelmetlen csapat kivételével az indulók teljes egyetértésben támogatják a halasztást. A Saharun egyébként a turistáktól teljesen elzárt déli, szaharai területeket is megnyitja résztvevői előtt, ahol életre szóló élménnyel gazdagodhatnak, még ha a futam az eredeti időponthoz képest egy kicsit később éri el a célját ? tudatták a szervezők.

Szóljon hozzá!