ZETApress

hírportál

Látássérült autóvezetők

Október 15-e a Fehér Bot, vagyis a Vakok Világnapja. Ez alkalomból tegnap vezetési élményt szervezett a Saharun afrikai futam rendezője Esztergomban, a Magyar Biztonsági és Testőr Akadémián vakok és látássérültek részére ? tudatta Székely-Nagy Katalin sajtófőnök.

A februári új, magyar szervezésű sivatagi versenyen, a Saharun-on versenyzőként vesz majd részt a születése óta vak autóversenyző Karvai Sándor is, akinek régi álma valósul meg a Saharun első futamán: átélheti a sivatagi autózás élményét. Ő is részt vett több társával együtt azon az élményautózáson, amelyen a nagy részben születése óta vak fiúk és lányok kipróbálhatták, milyen az, amikor lenyomják a gázpedált, vagy lassú menetben kanyarodnak az autóval.

Természetesen először körbejárták a terepjárót, alaposan ?kézügyre vették? a műszerfalat, és utána navigátor segítségével megtettek egy kisebb távot a kiképzőbázis területén. Óriási élmény volt a résztvevőknek, amikor belementek egy-egy gödörbe, vagy áthaladtak egy kisebb emelkedőn. Sőt, a Testőr Akadémia vezetői jóvoltából még speciális fegyverrel célba is lőhettek a bátrabbak, természetesen ezt is óriási kacajok kísérték a próbálkozók részéről, és az egész nap jókedvűen telt el a kiképzőbázison.

Karvai Sanyi több éve navigál a magyar rallye bajnokságban speciális itinerrel, és autót is vezet zárt pályás versenyeken. Természetesen nem egyedül vág neki a közel 5000 km-es távnak, családjával együtt alkot csapatot a 2011-es futamon. Felesége és kislánya azért is vele tart, mert ha Sanyi egyedül indulna a futamon, akkor ?bottal üthetnénk a nyomát?. A konkrét verseny során is lesz karitatív tevékenység: a tunéziai Vakok Intézete részére viszünk adományokat, többet között egy mentőautót, amelyet Sanyi fog átadni Afrikában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Később rajtolnak | ZETApress

Szóljon hozzá!