ZETApress

hírportál

Veszélyes autózás

Felettébb veszélyes! ? figyelmezteti a Külügyminisztérium a Budapest?Bamako indulóit. Pánikhangulatban a budapesti követségek a rallye rajta előtt 2 nappal ? tudtuk meg a sajtósoktól.

Szerda délelőtt a Budapest?Bamako magyar résztvevői megkapták a Magyar Külügyminisztérium hivatalos figyelmeztetését a rallye-t érintő országokról. Az értékelés szerint a nagy afrikai futam útvonala a Nyugati-Száhel övezet és a Maghreb déli térsége az utóbbi négy évben a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régióvá vált.

A közlemény felhívja az indulók figyelmét arra, hogy a legtöbb érintett országban nincs magyar külképviselet. Valamint, hogy az óvatosság és a körültekintés továbbra is szükséges, fokozott óvatosságot kell tanúsítani a rali résztvevőinek a nagy forgalmú nyilvános helyeken, piacokon, szórakozóhelyeken.

A dokumentum megállapítja, hogy valamennyi európai uniós ország értékelése szerint sem Mali, sem Mauritánia nem tartozik a javasolt országok körébe, és kérik az állampolgáraikat, hogy kerüljék a nem feltétlenül szükséges utazásokat.

Magyarországi diplomáciai körökben futótűzként terjedt el a rallye és a Külügyminisztérium figyelmeztetésének híre, és jóformán pánikhangulat alakult ki a napokban. Sokan most hallottak először a Budapest?Bamakóról. A francia követség például megtiltotta a rallye egyetlen francia indulójának, Pascal Gille-nek, hogy Maliba utazzon. ? Furcsa, hogy engem megkértek, hogy ne utazzak Maliba, de naponta francia turisták tucatja repül Bamakóba Párizsból ? mondta Pascal.

Mint ismeretes, egy héttel ezelőtt egy férfi egy gázpalackot robbantott fel a bamakói francia követség előtt. Kihallgatásán az Al Qaida tagjának vallotta magát, míg más források szerint csak dühös volt, hogy nem kapta meg a schengeni vízumát. ? Szinte nem telik el óra, hogy valamelyik követség alkalmazottai meg nem keresnének rémülten, hogy azonnal adjuk ki hazájuk indulóinak adatait ? mondta Villám Géza a futam alapítója. Az elmúlt órákban a románok, a luxemburgiak és a portugálok kértek hasonló felvilágosítást.

A futam fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlik Marokkóban, Mauritániában, Szenegálban és Maliban. Mauritániában a hadsereg fegyveresei kísérik a rally résztvevőit és harci repülőgépek is figyelik a mezőnyt. Marokkóban a biztonsági szervek már októberben megkapták a résztvevők adatait. A külügyi felhívás szerint a biztonsági erők nem képesek garantálni a teljes biztonságot. A 2010-es futam mauritán és mali szakaszait terrorveszély miatt törölték a rendezők.

A Budapest-Bamako január 15-én, szombat reggel indul a Hősök teréről és 9000 kilométer megtétele után érkezik a 400 résztvevő a Mali köztársaság fővárosába, Bamakóba. A hatodik Budapest?Bamako, a világ legnagyobb amatőr rallye-ja és jótékonysági motorsport eseménye.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Talán nem is indulnak? | ZETApress

Szóljon hozzá!