ZETApress

hírportál

Talán nem is indulnak?

A Budapest?Bamako szervezői ma éjjel hoznak döntést a Külügyminisztérium kérésére. Holnap derül ki a 2011-es futam sorsa. A KM kérésére a Budapest?Bamako Rallye szervezői megfontolják a nagy afrikai futam esetleges elhalasztását vagy útvonal módosítását.

A nap nagy része adatgyűjtéssel és egyeztetésekkel zajlik. A szervezők és a Terrorelhárítási Központ illetékesei délelőtt az Afrikai Magyar Egyesület irodájában tartottak megbeszélést zárt ajtók mögött. A nap folyamán Budapestre érkezik Mohamed Mahmoud Old Dahi Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott mauritániai nagykövet. ? A legfrissebb mauritániai helyzet elemzése után hozzuk meg a végső döntést, addig sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudok semmilyen hírt a rally sorsával kapcsolatban ? mondta Villám Géza (Szabó Gál András), a Budapest?Bamako Rallye megálmodója.

Míg a színfalak mögött diplomaták és biztonsági szakértők egyeztetnek, a rallye résztvevői elkezdték elfoglalni pozícióikat a Hősök tere melletti zárt parkolóban. A döntést holnap reggel 8-kor a rajtnál hozzák nyilvánosságra. Az eseményt az interneten élőben idekattintva lesz megtekinthető.

Tegnap délelőtt a Hotel InterContinental előtt gyülekeztek a versenyzők. Közöttük volt egy brit felségjelű légpárnás kétéltű jármű is. Vezetője elmondta, hogy a mintapéldányt egy hónapja hozta be Magyarországra, hogy itt forgalmazza. Jégen és vízen 60-70 kilométeres sebességgel is képes haladni, de tartósan az afrikai utakon 40 kilométerre lenne képes.

A jármű vezetőjével együtt három személy szállítására alkalmas, ezért az árvíz sújtotta területen nem tömeges mentésre, hanem felderítésre alkalmas. Ausztráliából is számos megkeresés érkezett a kontinenst sújtó árvizek miatt. Mivel hazánkban is hasonló katasztrófának nézünk elébe, így az elkövetkező hetekben itt is ebből szeretnék kivenni részüket. A járművet épp ezért csak mutatóba hozták, de nem indulnak a viadalon. Nem a Külügyminisztérium figyelmeztetése miatt teszik, nem félnek Afrikától, hanem humanitárius okok vezérlik döntésüket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elment a hatodik | ZETApress

Szóljon hozzá!