ZETApress

hírportál

Puskás utca Kispesten

Tegnap a kispesti Bozsik-stadion címe megváltozott. Az eddigi Új Temető utca helyett az Aranycsapat legendás tagjáról elnevezett stadion a Puskás Ferenc utca 1-3-ban található. Nehéz lenne elköltöztetni egy stadiont, s most sem ez történt. Bozsik Cucu egykori klubtársáról, a tavaly elhunyt Öcsiről nevezték el az utcát halálának első évfordulóján.

Már rég szerettek volna elnevezni utcát a száguldó őrnagyról, aki itt kezdte pályafutását, innen száguldott el csillagászati magasságokba. Mégsem tehették, mert egy fővárosi rendelet értelmében élő emberről nem lehet utcát elnevezni csak halála után negyedszázaddal. Budapest 2001-es díszpolgárával mégis kivételt tettek. Egyhangúlag módosították a rendeletet a Fővárosi Közgyűlésben, s a helyi testületben sem volt vita a névadásról.

A tegnap délutáni eseményen a Budapesti Honvéd elnöke, Kispest parlamenti képviselője és polgármestere, valamint a főpolgármester méltatta a kiváló futballistát. Az ünnepi beszédek után nem csak ők koszorúzták meg a nemrég elhelyezett emléktáblát a stadion falán, hanem a Puskás Ferenc Baráti Társaság vezetői is. Az MLSZ-t Szepesi György örökös tiszteletbeli elnök képviselte, aki rendszeresen közvetítette Öcsi meccseit.

A Puskás család tagjai távolmaradtak, mert a Bazilikában ? Öcsi végső nyughelyén ? gyászmisével emlékeztek halottjukra. Az özvegy egy levelet küldött, melyben a madridi csapattárs, Alfredo di Stefano gondolatát idézte: Pancsó ? ahogy a Real Madridban Öcsit nevezték ? nem csak a pályán, de a magánéletben is tízes volt.

Véget ért a sikersorozat

Amíg itthon Puskás Ferencre emlékeztünk, válogatottunk Kisinyovban próbált helytállni a moldávok ellen az Eb-selejtezőn. Sajnos ez nem sikerült, 3:0-ra alulmaradtunk. Moldávia már befejezte Eb-szereplését, így ők győztes meccsen búcsúztak. Mi a csoportelső görögöket fogadjuk legközelebb. Jövő szerdai ellenfelünk 5:0-ra lépte le Máltát Athénben. Bosznia-Hercegovina pedig szabadnapos volt.

A csoport harmadik mérkőzésén a törökök 2:1-re nyertek Oslóban, így feljöttek a norvégek elé a második helyre. Szerdán otthon fogadják a bosnyákokat, míg Norvégiának Máltán kéne kiharcolni a második helyet. Erre vajmi kevés esélyük mutatkozik. S hogy a mieinkről is mondjak valamit, szerencsés esetben megelőzhetjük a bosnyákokat, s a negyedik helyen zárva a selejtezőket, előnyösebb pozícióban várhatjuk a Vb-selejtező csoportbeosztásának sorsolását.

Szóljon hozzá!