ZETApress

hírportál

Im memoriam Puskás Ferenc

Ma reggel hét órakor a Kútvölgyi Kórház Intenzív osztályán 79 éves korában elhunyt Puskás Ferenc, 83-szoros válogatott labdarúgó. 1977. április 2-án, hetvenedik születésnapján a Felügyelőnek, a Fővárosi Közterület-felügyelő folyóiratának írtam a születésnapi ünneplésről. Az alábbiakban ezzel állítunk emléket Öcsi Bácsinak, a száguldó őrnagynak.

Puskás Öcsi hetvenedik születésnapja emlékezetes dátum volt a Fővárosi Közterület-felügyelet életében. Aznap látogatta meg központjukat a 45 éves főpolgármester, hogy Tóth Ferenc igazgatóval együttműködési szerződést írjon alá a VI. VII. és VIII. kerületben létrehozandó új alközpontokról.

Két férfi ? egy nap ? két eset

Átrium Hyatt, délelőtt fél 11. Puskás Ferencet várják az újságírók. Épp 70 évvel ezelőtt, 1927. április másodikán született. A szállodában jelen vannak mindazok, akik Öcsi Bácsi életében meghatározó szerepet játszottak. Ott vannak az egykori játékostársak: Fritz Walter, Alfredo DiStefano, Francisco Gento, Kubala László, s még sokan mások. Felsorolni is nehéz lenne valamennyiüket.

Juan Antonio Samaranchot, a NOB elnökét is várják, aki az 1952-es olimpiáról fiatal újságíróként számolhatott be a magyar labdarúgók, köztük Puskás Öcsi olimpia aranyérméről. A nagyfokú sajtóérdeklődés a világhírességeknek szól, no meg az ünnepelnek is természetesen.

Fővárosi Közterület-felügyelet, április 2. délelőtt 11 óra. Demszky Gábor főpolgármestert várják az intézmény vezetői. Körükben elvétve néhány újságíró. A főpolgármesterrel együtt a VI., VII., és VIII. kerület polgármesterei is megérkeznek. Meglátogatják a felügyeletet, meghallgatják az igazgató úr beszámolóját, majd együttműködési megállapodást írnak alá. Ebben leszögezik, hogy új alközpontokat hoznak létre az érintett az érintett kerületekben, melyek létrehozásának költségeit a főváros és a kerületek fele-fele arányban viselik. A munkabéreket és üzemeltetési költségeket az adott kerületek állják, míg a felügyelők kiképzése, a műszaki-technikai felszerelések biztosítása a főváros feladata lesz.

Folytatás a Belügyben és a Közterület-felügyeleten

Belügyminisztérium, délután fél egy. Puskás Ferenc és kísérete nemrég ért ide a szomszédos Átrium Szállóból. A 23 meghívott díszvendég Öcsit közrefogva felsorakozik a tanácsteremben, hogy Kuncze Gábor sportot felügyelő belügyminiszter átadhassa az ünnepeltnek az államfő által adományozott köztársasági elnöki aranyérmet és saját nevében egy arany futballabdát. Ugyanebben az időben, Brazíliában Göncz Árpád elnök adja át az Öcsi által dedikált futballabdát a brazil sportminiszternek, Pelének, aki cserébe dedikált mezét küldi el az ünnepeltnek.

Fővárosi Közterület-felügyelet, az időpont itt is ugyanaz. Dr. Tóth Ferenc igazgató fogadást ad a megjelent főpolgármesternek, a polgármestereknek, és a látogatásról tudósító néhány újságírónak. Nem sokáig időznek, a finomságok elfogyasztása után már köszönnek is el mindannyian. Igyekezniük kell, rövidesen kezdődik a Népstadionban a Magyarország-Ausztria válogatott labdarúgó mérkőzés.

Népstadion, délután fél három. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az olimpiai mozgalom legmagasabb kitüntetését, az Olimpia Érdemérmet adja az 1952-es olimpia aranyérmesének, a 70 éves Puskásnak. A kezdőrúgást is az ünnepelt végzi 15 órakor. Az öröm, az ünneplés itt a következő két órában félbeszakad. A mérkőzést 1:1-es félidő után az ausztrálok 3:1-re nyerik. Annyi baj legyen, több is veszett Bernben, az 1954-es VB-döntőn. Legjobb gyorsan elfelejteni!

Fővárosi Közterület-felügyelet, este 7 óra. A diszpécserek is hazafelé indulnak. Eszükbe sem jut már a főpolgármester látogatása. Gondolataik másfelé cikáznak. De legalább a meccsen nem kellett idegeskedniük!

Budapesti Kongresszusi Központ, időpont ugyanaz. Nem téma már a délutáni vereség. Miniszterelnökünk, belügy- és igazságügy miniszterünk a nemzetközi és hazai sportnagyságokkal együtt Öcsit ünnepli. Az asztalokon minden, mi szem-szájnak ingere. A Száztagú Cigányzenekar ? élén a három prímáskirállyal ? éjfélig húzza a talpalávalót a születésnapi gálaműsoron. A fővárosi közterület-felügyelők akkor már régen alszanak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Puskás utca Kispesten

Szóljon hozzá!