ZETApress

hírportál

Kiélezett csaták a vébén

Mind a nőknél, mind a férfiaknál nagyon kiélezett, igazán látványos csatákra számíthatnak azok, akik hétvégi programként megtekintik a tegnap megnyitott Dexto Energy Triathlon ? Világbajnoki sorozat budapesti fináléját ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Hotel Intercontinentalban.

A pontverseny a férfiaknál és a nőknél is nagyon szoros, Budapesten a mindenkinek a maximumot kell magából kihozni, ha győzni akar. A hétvégi elit verseny hat kiemelkedő egyéniségével, a világbajnoki címek legnagyobb esélyeseivel és egy világsztár meglepetés-vendéggel is találkozhattunk.

Nyerni kell a vb-aranyért

Az idei szezont sérüléssel kezdő világbajnoki címvédő, a brit Allistar Brownlee a madridi versenyen még nem teljesen fitten, de nyert. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi motiválja versenyzés közben, meglehetősen egyszerűnek tűnő módon, de sokatmondóan felelt: ? Nem igazán tudom a választ, egyszerűen csinálom és kész. Azért megyek oda egy versenyre, hogy megnyerjem azt és ezért minden alkalommal mindent igyekszem megtenni. Madridban szerencsém volt, végig a második helyen álltam, én is meglepődtem, amikor lehetőségem nyílt a győzelemre.

Az esélytelenek nyugalmával, a jelenleg előnyösebb pozícióban álló Jan Frodenót és Javier Gomezt ?,megtréfálva? akár Budapesten is nyerhet?

AB: A világbajnoki-sorozat budapesti döntője egy egészen más verseny, mint a többi. Nyerni kell ahhoz, világbajnok lehessen valaki, de ezt vetélytársaim is nagyon jól tudják.

Testvére, Jonathan a londoni viadalon ezüstérmes lett, ezúttal pedig az U23-as kategóriában rajtol. Mennyire tudják segíteni egymás munkáját?

AB: Tíz éve tréningezünk együtt, mindketten nagyon sokat tanultunk a másiktól. A nehéz pillanatokban erőt adunk egymásnak. A leglényegesebb, hogy egymás nélkül nem lehetnénk ott, ahol vagyunk, nem érhettük volna el eddigi sikereinket. Bízom benne, hogy Jonathannak Budapesten sikerül megnyernie az U23-as kategória világbajnoki címét!

Ő lehet az első

A német Jan Frodeno idei fantasztikus szezonjával, melynek köszönhetően vezeti a világbajnoki-sorozat pontversenyét, ismét bebizonyította, hogy 2008-as pekingi aranya nem volt véletlen. Ráadásul hétvégétől ő lehet az első olyan sportoló, aki olimpiai- és világbajnoki címmel is büszkélkedhet. ? Az ember igyekszik a csúcson lenni, nyerni, rekordokat döntögetni ? mondta az olimpiai bajnok. ? Miután egyre közelebb kerültem ahhoz, hogy én lehetek a világon az első, aki mindkét címet begyűjtötte, a gondolat mind jobban ösztönzött a még keményebb munkára. Nem maga a rekord motivál, hanem az az érzés, hogy valamiben én lehetek az legeslegelső.

A 2010-es sorozatban egyedül Javier Gomeznek sikerült kétszer nyernie. Ilyen előzmények után mit várhatunk a férfi fináléban?

JF: Az elmúlt néhány évben hihetetlenül szoros küzdelmeket produkáltunk, rendkívüli módon közel kerültek egymáshoz az élvonal tagjai. Könnyen előfordulhat az is, hogy egy ?ismeretlen? győztest avatnak majd itt Budapesten. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy vajon ki lehet az, aki akár 29 perc alá tud kerülni a befejező, 10 km-es futás közben, mert szerintem ez dönthet az első hely sorsáról.

Aki bírja az esős hideget

2008 világbajnoka, a spanyol Javier Gomez két idei győzelme során kétszer futotta 30 percen belül a 10 km-t, amire még nem igazán volt példa eddig. ? Mennyire befolyásolta a két ?csúcsfutás? a felkészülését?

JG: Természetesen jót tett az önbizalmamnak, hogy Hamburgban és Londonban is nyerni tudtam ? fogalmazott a hispánok olimpiai 4. helyezett kiválósága, a pontverseny második helyezettje. ? A döntő nem lesz könnyű feladat, de bizakodó vagyok, mert az edzéseredményeim jók. Nagyom várom már a szombati versenyt!

Annak idején Vancouverben a jelenleginél is zordabb időjárási körülmények között hódította el a világbajnoki címet. Úgy tűnik, hogy ez nem zavarja Önt?

JG: Én valóban nem tartok a hidegtől és az esőtől, mert mindig is jól mentem ilyen körülmények között. Persze kockázatos a dolog, hiszen kerékpározás és futás közben is rendkívüli módon figyelni kell az úton, nehogy valami kellemetlen meglepetés érjen.

Duplázni szeretne

A hölgyeknél az ausztrál Emma Moffatt a világbajnoki cím védője, aki ráadásként vezeti az idei ranglistát. ? Meglehetősen szoros a versengés Ön és Andrea Hewitt között, hiszen mindössze 52 pont a különbség. Elég lehet-e ez a sikerhez?

EM: A pontok miatt nem aggódom, hiszen teljesen világos számomra, hogy a világbajnoki cím elhódításához nyerni kell Budapesten ? vélekedett Emma Moffatt. ? Tavaly nagyon élveztem a finálét, vasárnap szeretném átélni ezt az érzést ismét.

Hogyan sikerülhet a duplázás?

EM: Kétszer megnyerni a világbajnoki-sorozat és világbajnoknak lenni borzasztóan nehéz, persze remek lenne, ha sikerülne. Van önbizalmam, jól haladtam a munkában, sok pozitív dolog történet velem az utóbbi hónapokban, így egyértelműen bizakodó vagyok.

Titok nincs, csak edzés

Az új-zélandi Andrea Hewitt az egész szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ennek köszönheti előkelő pozícióját. ? Mi a titka annak, hogy versenyről-versenyre nagyon egyenletesen és magas színvonalon teljesített eddig?

AH: Nincs semmiféle titok! A szisztematikus tréningeknek köszönhetően jól sikerültek a versenyeim. A futásom igazán jó, egyre jobb. Ráadásul ugye jól állok a pontversenyben is, így azt gondolom, joggal reménykedem az érmes szereplésben.

Honnan érkezett a magyar fővárosba?

AH: Franciaországban gyakoroltam az utóbbi hetekben, így az utazás nem volt annyira fárasztó, mintha otthonról jöttem volna. Hiszek benne, hogy ez is segít célomban: egyszerűen jól akarok szerepelni!

Éremért jött Budapestre

A svéd Lisa Norden két hete, Svájcban sprint távú világbajnok lett. A pontverseny harmadik helyezettjeként ezúttal is joggal táplálhat érmes reményeket. ? Fantasztikus két hetem volt, hiszen miután nyerni tudtam Laussane-ban, hazatérve Svédországba, a figyelem középpontjába kerültem ? hangsúlyozta Lisa Norden, aki tavaly a Gold Coast-on rendezett fináléban ezüstérmes volt. ? Számos meghívást kaptam különböző eseményekre és a média is kiemelten foglalkozott velem.

Mire számít a budapesti fináléban?

LN: Nem újdonság, ha azt mondom, hogy a versenyen dől el minden! Csodálatos érzés, hogy a 3. helyen várhatom a finálét, annál is inkább, mert eléggé nehezen indult be ez a szezonom. Úgy érzem a 4. és 5. helyen álló versenyzőket tartani tudom majd. Szeretnék érmet nyerni Magyarországon!

Edwin Moses és a triatlon

Visszatérve beszámolónk elejére, az a bizonyos meglepetés-vendég nem volt más, mint Edwin Moses, az amerikaiak többszörös olimpiai és világbajnok atlétája, aki a Laureus sportnagykövete. ? A Laureus Sport Akadémiája, melynek jómagam is tagja vagyok, nagyon sok sport és társadalmi szervezettel alakított ki hatékony együttműködést ? tudtuk meg a futó-legendától.

A Nemzetközi Triatlon Szövetséggel (ITU) is remek a kapcsolatunk. Sok mindent csinálunk együtt, melynek során megtapasztalhattuk, hogy az ITU csodálatos csapatot alkot, akik nagyszerű versenyeket rendeznek a világ minden pontján. Közös célunk, hogy bevonjuk a fiatalokat a rendszeresen sportolók közé, melynek érdekében sok-sok népszerűsítő programot szervezünk, ahol igyekszünk mindenben segíteni ezt a réteget ? mondta Edwin. A sajtótájékoztatóról a versenyzők egyből a Kopaszi-gátra indultak, hogy dacolva az esővel, pályabejárás keretében ismerjék meg a budapesti versenypályát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Emma megállíthatatlan volt | ZETApress

Szóljon hozzá!