ZETApress

hírportál

Emma megállíthatatlan volt

Egyetlen számban sem hibázott, így legyőzhetetlennek bizonyult Emma Jackson az ITU triatlon-világbajnokság U23-as női számában a budapesti vébé szombati versenynapján.

Az ausztrál versenyző kimagaslóan úszott és futott, az élmezőnyben tekert, így a kanadai Kirsten Sweetland, illetve a francia Emmie Charayron csupán megszorítani tudta. Kovács Zsófia bukott a kerékpározás közben, de nagy hajrával a 14. lett, Tóth Zsófia a 21. helyen zárt.

55 női versenyző vágott neki az U23-asok küzdelmeinek, köztük két magyar, Kovács Zsófia és Tóth Zsófia vetette bele magát a Kopaszi-gátnál a 16 fokos vízbe. A mezőnyben még ott tempózott a tavalyi U23-as vb 5. helyezettje, az ukrán Julija Szapunova, a vb-7, olasz Annamaria Mazzetti, illetve a vb-8, francia Charlotte Morel is.

Az úszás legjobbja az ausztrál Emma Jackson volt, aki mindkét ellenőrzési pontnál az élen haladt, megelőzve a koreai Kim Hi Dzsut, illetve az amerikai Lauren Goldstein-Kralt ? a magyarok közül Kovács a 16, Tóth a 39. helyen jött ki a Dunából.

Noha Jackson 17 másodperces előnnyel szállt nyeregbe, az első fordulásnál már utolérte a mezőny, sőt, két kör után Kovács is utolérte az öt másodperces különbséggel tekerő 22-es élbolyt. A 4. körre az élboly 18 főre csökkent, sajnos Kovács egy előtte történt bukás miatt szintén esett, így visszacsúszott az üldöző bolyba, hátránya bő másfél percre nőtt. A kerékpár letételét követően a francia Emmie Charayron vágott neki elsőként a futásnak, a két magyar lány 23. és 24. helyen folytatta.

Az első kör végére visszaállt az úszás utáni helyzet: az ausztrál Jackson őrült tempóban húzott el a mezőnytől, egyedül a kanadai Kirsten Sweetland tudta tartani a lépést vele. A győzelmet végül 53 másodperces előnnyel a Brisbane-i születésű 19 éves ausztrál szerezte meg Sweetland és Charayron előtt. A legjobb magyar, Kovács Zsófia a 14. helyen ért célba, Tóth Zsófia a 21. lett.

Emma Jackson még ugyan nem döntötte el, profiként is triatlonozni szeretne-e, mindenesetre örömmel nyilatkozott a célba érkezést követően. ? Rendkívül boldog vagyok, nagyon nehéz verseny volt. Az esőre számítottam, nem nagyon zavart, és az sem tűnt fel, hogy annyira hideg lenne a víz. A kerékpározás nehezebb volt, mert technikás, kanyargós volt a pálya, a futást élveztem, azt szeretem a legjobban. Egy hét múlva már Franciaországban indulok, aztán októberben a dél-koreai Világkupán. Budapestből még semmit sem láttam, a versenyzés alatt nem nézelődtem, de hétfőig maradok, remélem, lesz időm körülnézni. A versenyre édesanyám és az edzőm mellett néhány szurkolóm is elkísért, köszönöm nekik a támogatást.

A legjobb magyarként végzett Kovács Zsófia sajnálta, hogy nem sikerült teljesíteni célját. ? Csak 14. lettem, nem lehetek elégedett, mert a legjobb nyolcba akartam kerülni. Erre minden esélyem meg is volt. Az úszást nagy kihívásként éltem meg, hideg volt a víz, a bringázás is remekül ment, de sajnos a harmadik körben, a Parlament után egy lány nagyot esett, s négyen buktunk vele. Végig azt hittem, ki tudom kerülni, de nem sikerült. Így leszakadtam az élbolyból, a futás pedig már nem is esett jól, mert megsérült a lábam és fájt a sebem. A pálya nagyon technikás volt, de az úthibák, a gödrök miatt sokan kiestek a ritmusból. Aki erre tudott figyelni, előrébb végzett. Megyek tovább, októberben Dél-Koreában, majd Mexikóban indulok Világkupa-futamon. Jelenleg az 54. vagyok a kvalifikációs listán, ez most elég lenne az olimpiai részvételhez. Szeretném megtartani, mert nagy célom, hogy ott legyek 2012-ben Londonban.

ITU triatlon-világbajnokság, U23 ? nők: 1. Emma Jackson (ausztrál) 1:58:07, 2. Kirsten Sweetland (kanadai) 1:58:59, 3. Emmie Charayron (francia) 1:59:19? 14. Kovács Zsófia 2:01:33? 21. Tóth Zsófia 2:02:49.

Újabb arany a Brownlee családnak

Két órával Alistair Brownlee szenzációs győzelmét követően öccse, Jonathan is aranyérmet szerzett a budapesti triatlon-világbajnokságon. Az U23-as férfiak küzdelmét a brit meggyőző fölénnyel nyerte, a legjobb magyar, Faldum Gábor 14. helyen zárt.

75 férfiversenyző vágott neki az U23-asok küzdelmeinek, a Kopaszi-gátnál vízbe csobbanók között öt magyar, Faldum Gábor, Tóth Tamás, Kéki Tamás, Bogdány Kenéz és Ruzsás Dávid is reménykedve vágott neki a távnak.

Az úszás során az aquatlonvébé elitkategóriájának győztese, a szlovák Richard Varga ismét bizonyította, a víz az igazi világa: 17 másodpercet vert az ausztrál Drew Boxra és az új-zélandi Tony Doddsra. Legjobb magyarként Tóth Tamás kapaszkodott ki, a 27. helyen, hogy nyeregbe pattanva nagy lendülettel a mezőny után eredjen.

A kerékpározás alatt egy 25 fős boly szökött meg, közte nagy örömünkre Tóthtal, a félpercnyire lévő üldözőbolyban viszont a másik három magyar is rendületlenül tekert. Olyannyira, hogy a 4. körre egyesült a mezőny nagy része, a futásnak Faldum és Tóth egészen előkelő pozícióból, mindössze 16 és 18 másodperces hátránnyal a 24. és a 28. helyről véghatott neki.

Az élen brit Jonathan Brownlee száguldott (hiába, a név kötelez, testvére, Alistair nyerte az elitversenyt), megelőzve az olasz Alessandro Fabiant és az új-zélandi Tony Doddst, de a britüldözésbe beszállt még a francia Vincent Luis és a dél-afrikai Richard Murray is.

A tavalyi, Gold Coast-i junior világbajnokság második helyezettje, a junior Európa-bajnok azonban egy percet nem lankadt, ugyanolyan elszántan és kitartóan futott, mint bátyja, körről körre növelve előnyét, végül 27 másodpercet verve riválisaira elsőként szakította át a célszalagot.

A második helyen az új-zélandi Ryan Sissons, a harmadikként a német Franz Löschke ért célba, a magyarok közül Faldum Gábor érte el a legjobb eredményt, s kiválóan hajrázva a 14. lett. Bogdány Kenéz a 46., Kéki Tamás a 49., Ruzsás Dávid az 55. pozícióban végzett.

Jonathan Brownlee: Nem volt egy jó szezonom, ezért most nem is vártam jó szereplést. De örülök, hogy azért bejött. A taktikám része volt, hogy a futásra tartalékoltam az erőmet. Jó volt a pálya, örülök, hogy esett, otthon éreztem magát. Ez volt a szezon vége, pihenni fogok, és jövőre utolérem a bátyámat.

Faldum Gábor: Titkon tízbe szerettem volna kerülni, de nagyon rosszul sikerült az úszás, a szélén voltam, kisodortak. Így aztán a második bolyban kezdtem a bringázást, egyperces hátrányban voltam, de szerettem volna felmenni a legjobbakra, hogy futásban legyen esélyem. Utol is értem őket, de ez sokat kivett belőlem. Futás első 5 km-ig jól éreztem magam, de aztán elmerevedtem, a végén próbáltam sprintelni, de ez már nem sikerült. A pálya tetszett, szeretem a kanyargós, technikás útvonalakat. Egyszer ugyan majdnem felkentek a kordonra, de megúsztam. A jövő héten még az Európa-kupán indulok Görögországban, aztán vége a szezonnak. Jövőre még az U23-ban szereplek, de azért már elindulok az olimpiai kvalifikációs versenyeken is.

ITU triatlon-világbajnokság, U23 ? férfiak: 1. Jonathan Brownlee (brit) 1:44:25, 2. Ryan Sissons (új-zélandi) 1:44:52, 3. Franz Löschke (német) 1:44:53… 14. Faldum Gábor 1:46:34… 18. Tóth Tamás 1:47:04… 46. Bogdány Kenéz 1:50:36… 49. Kéki Tamás 1:51:21… 55. Ruzsás Dávid 1:52:16.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Emma Moffat megvédte címét | ZETApress

Szóljon hozzá!