ZETApress

hírportál

Zöld Pardonból az Országházba

A szerdai aranyos kezdést követően fergeteges hangulatú volt a Triatlon VB megnyitója a budai Zöld Pardonban. A budapesti triatlon világbajnokság döntője tegnap este hivatalosan is kezdetét vette.

A Presidance táncegyüttes Hungarythm című, ritmusos előadásával, ütemes taps kíséretében kezdődött a VB hivatalos megnyitója, és a percek alatt kialakult remek hangulat az egész program alatt kitartott. Az előadást követően a vébén elinduló 69 ország képviselője hazájára jellemző ritmusokra vonult be egy-egy magyar gyermekkísérővel, nemzeti zászlóját magasra tartva.

A nemzetek zászlós felvonulását követően Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára sportemberhez illően, röviden és tömören köszöntötte a világbajnokság résztvevőit. ? Jó időt és sikeres, jó hangulatú versenyt kívánok minden indulónak! ? mondta.

Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke a hazai rendezők nevében kívánt sok sikert a közel 4000 indulónak. ? Nagy megtiszteltetés, hogy mi rendezhetjük ezt a neves világeseményt! Reméljük, hogy a budapesti vb mindenki számára felejthetetlen élmény marad. A világörökség képező látvány, amely hátteret ad a versenynek, mindenképp hozzájárulhat ehhez ? fogalmazott. Lányi kiemelte, hogy hazai kezdeményezésre ez lesz a világ első Zöld Triatlon világbajnoksága és megkérte a résztvevőket hogy ők is használják a re-poharakat. Az elnök emellett külön örömét fejezte ki, hogy Budapesten a sportág történetében rekord számú, közel 100 paratriatlon sportoló indul.

Ezután Marisol Casado, a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnöke megköszönte a magyaroknak és Magyarországnak, hogy ilyen gyönyörű környezetben fogadják a világ minden tájáról érkező sportolókat, majd hivatalosan is megnyitotta a Dextro Energy Triathlon ? 2010 Budapest ITU Triatlon Világbajnokságot. A sportolók, versenybírók és edzők nevében Dudás Eszter, Varga Béla és Kuttor Csaba tett esküt.

A résztvevő sportolók és kísérők ezután a már hagyománnyá vált tészta-party-n vettek részt, s noha a Zöld Pardon erre remek helyszínt kínált, sokáig nem tartott a mulatság, hiszen szombaton már legtöbben rajthoz állnak. Elsőként a paratriatlon sportolóknak szurkolhatunk, akik reggel fél hétkor rajtolnak a Kopaszi-gáton. Az elnökök korán távoztak, ők ugyanis még hivatalosak voltak a Parlamentbe, ahol Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntötte a világbajnokság delegációját.

Parlamenti fogadás

Az államfő beszédében kiemelte, hogy a triatlon az a sportág, amelyik a legközelebb áll a természethez, és a triatlon edzőit, vezetőit arra kérte, neveljék a fiatal sportolókat a természet szeretetére és óvására. A régire visszanyúló baráti kapcsolata Mariosol Casadoval, a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnökével már a beszédek alatt rendkívül barátivá és bensőségessé varázsolta a hivatalos protokoll szerint kezdődő fogadást. Az elnök asszony meghatottan köszöntötte a résztvevőket, óriási megtiszteltetésnek érezte, hogy a Parlamentben állhat a Köztársasági Elnök mellett és köszönetét fejezte ki a vendégszeretetért és a meghívásáért.

Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke beszédében köszönetet mondott a szervezőknek és a szponzoroknak, akik lehetővé tették a világbajnokság szervezése során felmerülő akadályok leküzdését és az esemény megvalósulását. Lányi is kiemelte a környezetvédelem fontosságát, és utalt a re-poharakra, amik komoly előrelépést jelentenek a sportversenyek történetében egy környezetbarátabb szemlélet felé.

Beszédében említést tett a paratriatlonistákról, akik az eddigi világbajnokságok sorában rekord létszámban állnak majd rajthoz. A parlamenti fogadás protokolláris részének lezárásaként Schmitt Pál megajándékozta az elnök asszonyt egy magyar huszárt ábrázoló bronz szoborral, ami kivont kardjával arra emlékeztet, hogy a sikerekért mindenkinek keményen meg kell küzdenie.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiélezett csaták a vébén | ZETApress

Szóljon hozzá!