ZETApress

hírportál

Szerdán rajtol a Triatlon VB

Szeptember 8-án elrajtol a 2010-es budapesti triatlon-világbajnokság, amely több szempontból is különleges lesz. Ez a világ első ?zöld? triatlon-világbajnoksága, a profik mellett az amatőrök is elindulnak rajta, a sportolók pedig a főváros szívében kialakított versenypályán versenyeznek majd.

Sydney, Szöul, Madrid, Hamburg, London és Kitzbühel után Budapestre érkezik a Dextro Energy Triathlon ITU Világbajnoki sorozat. Fővárosunk így nemcsak a világbajnoki sorozat döntőjének ad otthont, hanem a 2010-es világbajnokságnak is, azaz az elit, aquatlon, U23, junior, paratriatlon és korosztályos VB-knek? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Hotel Intercontinentalban.

Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke szerint a hazai rendezésű világeseménnyel a szövetségnek alapvető célja, hogy a triatlon sport értékeit és szépségeit minél több emberrel megismertethessék. A magyar triatlon társadalom számára a vb egy igen ritka lehetőséget kínál, hiszen minden sportoló életében különleges és felejthetetlen élmény hazai közönség előtt versenyezni, főként ilyen környezetben.

A televíziós közvetítésnek és a felvételről leadott magazinműsoroknak köszönhetően a világban 200 millió ember fog találkozni Budapest látványosságaival, és a világ triatlon elitjével egy képen. Az úszás ugyanis a Lágymányosi-öbölben kezdődik, a kerékpározás és a futás a budai, majd a Lánchídon áthaladva a pesti rakparton folytatódik, és végül a Roosevelt-téri befutónál ér véget. A pálya így olyan helyszínek mellett halad el, mint a Budai Vár, a Szent István Bazilika, vagy a Parlament.

Szupersztárok csatája

A verseny biztosan emlékezetes lesz a vb címért 7 állomáson keresztül küzdő elit triatlonosoknak is, biztos ugyanis, hogy budapesti szereplés dönt a vb-címek sorsáról. A férfiaknál az olimpiai bajnok, jelenlegi ranglistavezető Jan Frodeno, és a kirobban formában lévő Javier Gomez küzd az elsőségért. A nők versenyében még kiélezettebb a harc, a tavalyi világbajnok, jelenlegi rang listavezető Emma Moffatt mellett 4 másik versenyzőnek is reális esélye van a végső győzelemre. Hazánkat az elit, U23 és junior kategóriában 17 versenyző képviseli; magyar közönség előtt szeretne bizonyítani többek között a 2010-es Szingapúri Ifjúsági Olimpián csapatban aranyérmet szerzett Dudás Eszter.

Mindenkinek zöld az út

A szövetség és a hazai főtámogató, az OTP Bank mindent megtett annak érdekében, hogy az amatőr versenyzők számára is lehetőséget biztosítson egy világbajnoki szereplésre. Az Age Group (korosztályos) versenyeken (20-80+ között 5 évenként meghatározott korcsoportokban) bárki nevezhetett, így aki elindul ? hogy olimpiai vagy sprint távon teljesítse az úszásból, kerékpározásból és futásból álló triatlont ? korosztályában akár világbajnok is lehet. Az Age Group világbajnokságon a közel 2800 indulóból mintegy 491 magyar. Az Age Group vb-n minden célba érkező versenyző teljesítményét befutó éremmel ismerik el.

A magyar főváros minden idők legnagyobb paratriatlon versenyét rendezi. Az előzetes nevezések alapján ugyanis 16 ország 89 versenyzője áll rajthoz hat kategóriában, ami rekord a sportág történetében. Magyarországot négy sportoló képviseli, Boronkay Péter pedig kategóriájában világbajnoki címvédésre készül. ? Eddigi sportpályafutásom legnagyobb versenye lesz a budapesti vb, hiszen hazai közönség előtt védhetem meg a címemet. Ez szerintem minden sportoló egyik legnagyobb álma. Remélem, hogy a világbajnokság hatására a jövőben nagyobb figyelmet kap majd a parasport és a triatlon, illetve a paratriatlon.

Turisztikai jelentőség

A szervezők a hazai indulók mellett több mint négyezer külföldi versenyzőt és kísérőt várnak, így az esemény turisztikai jelentősége is igen nagy. Az idelátogatók átlagos tartózkodási ideje 5,5 nap, a budapesti vendégéjszakák száma így a 25 ezret is meghaladhatja, míg a turisták által hazánkban realizált összköltése meghaladhatja az egymilliárd forintot, amely akár a 250-300 millió forint közvetlen adóbevételt eredményezhet.

A Magyar Televízió kétszer két órában élőben közvetíti a budapesti világbajnokság profi versenyszámait. Nemzetközi szinten 25 csatorna közvetít, így a belváros szívében zajló verseny közel 180 ország 200 millió nézőjéhez jut el, amely óriási média értékkel bír Magyarország és a főváros számára. A programot az Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Turizmus Zrt., a Főpolgármesteri Hivatal, továbbá az V. és XI. Kerületi Önkormányzat is támogatja.

Zöld Triatlon?

Az eleve különlegesnek ígérkező világbajnokságot még különlegesebbé teszi a Szervező Bizottság Zöld Triatlon? nevű programja, mellyel a budapesti verseny lesz a világ első környezettudatos, ?zöld” triatlon-világbajnoksága. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a sport és a környezetvédelem kapcsolatára és különböző akciókon keresztül bevonja a versenyzőket, nézőket, közreműködőket és a médiát.

A Zöld Triatlon program az esemény által termelt szennyezés és hulladék csökkentése, valamint ? a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás révén megvalósuló ? újrahasznosítás előtérbe helyezésén keresztül csökkenti a rendezvény környezeti terhelését. Az OTP Banknak köszönhetően a világbajnokságon 15 ezer darab, százszor elmosható re-pohár áll a látogatók rendelkezésére. A vb-t követően a főtámogató ezeket a poharakat rendezvényein használná fel, egy bizonyos mennyiséget pedig gyermekotthonoknak ajándékoz.

A Zöld Triatlon? programot olyan nagykövetek támogatják, mint Erdei Zsolt, Balogh Gábor és Bóta Kinga sportikonok, akik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy sportolóként nagy felelősséggel tartozunk a természet megóvásáért, hiszen környezetünk egészsége saját egészségünk is. Ennek az üzenetnek a szimbolikus közvetítésére tavasszal együtt ültették el a Zöld Triatlon? fát az Öböl népszerű parkjában. A sportoló nagykövetek emellett részt vesznek a vb első napján (szerdán) megrendezett Zöld Triatlon Csapatváltóban is.

Összefogással a sikeres rendezésért

A nagyszabású triatlon világbajnokság rendezésében nélkülözhetetlen a támogatók szerepvállalása, így kiemelt jelentőségű, hogy az OTP Bank hivatalos hazai főtámogatóként az esemény mellé állt. ? Az OTP Bank közel 10 éve támogatja a Magyar Triatlon Szövetséget. Több alkalommal segítettük a Triatlon Tour versenysorozat megvalósítását, 2009-ben pedig a Duathlon EB főtámogatója voltunk. A Zöld Triatlon együttműködés mellett az OTP Bank a szövetséggel közösen elindította a Magyar Triatlon Szövetség Facebook oldalát, ahol a nyereményjátékok mellett a sportággal és a világbajnoksággal kapcsolatos hírekről olvashatnak a rajongók, a vb ideje alatt pedig élő bejelentkezéseket nézhetnek.

A közösségi oldalon a szervezőkkel együttműködésben adományozást kezdeményeztünk. Amennyiben szeptember 12-ig ezer rajongója lesz a csoportnak, úgy százezer forint, kétezer-ötszáz tag esetén 250 ezer forint, ötezer csatlakozó felett pedig ötszázezer forint külön támogatást biztosítunk a Magyar Speciális Olimpia Szövetség számára, akik az adományból a varsói Speciális Olimpia Európa Játékokra utazhatnak ki ? mondta Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója.

A Generali-Providencia Zrt. kiemelt támogatója

Támogatóként, és a verseny hivatalos biztosítójaként vesznek részt az esemény megvalósításában. A szervezők közel ötezer versenyzőt és kísérőt, valamint több tízezer nézőt várnak az eseményre. A biztosító saját csapatot is indít a támogatók csapatváltójában.

Budapest ad otthont az ITU Világbajnoki Sorozat döntőjének, amelyet a Generali-Providencia biztosít. A társaság örömmel fogadta a Magyar Triatlon Szövetség felkérését, hogy legyen a világ minden részéről érkező, több ezer versenyzőt felvonultató rangos esemény biztosítója és támogatója. A biztosító a versennyel párhuzamosan a Kopaszi-gáton szeptember 8. és 12. között megrendezett Zöld Sziget egyik kiállítója is.

A Generali nemcsak támogatója, de résztvevője is a budapesti versenynek: a támogatóknak kiírt csapatváltón felül két munkatársa a nyílt futamokon a profik között is megméretteti magát az olimpiai távon és a sprintszámban. ? Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Triatlon Szövetség a Generálit választotta a világbajnokság biztosítójának, és külön örülünk annak, hogy támogatóként is részt vehetünk a sportág népszerűsítésében, valamint hogy jelen lehetünk a világ első környezettudatos, ?zöld? triatlon-világbajnokságán ? mondta Sinkó Ferenc, a Generáli ügyvezető igazgatója. ? Hiszünk abban, hogy az egészség érték, a környezetkímélő megoldások pedig gyermekeink számára is élhetővé teszik a világot ? tette hozzá.

A sport támogatása mellett a Generali a társadalmi felelősségvállalás jegyében hozta létre a Generali a Biztonságért Alapítványt, melynek középpontjában az öngondoskodás fejlesztése, a baleset-megelőzés, a közlekedésbiztonság és a kockázattudatosság áll. A lopott autók felderítését szolgáló Generali Autóvadász Kupa mellett az alapítvány 9 új mentőautót adományozott az Országos Mentőszolgálatnak, és 40 közúti sebességmérő táblát telepített országszerte.

A Generali jótékony célú kezdeményezései során elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű csoportokon és az elmaradott településeken igyekszik segíteni. Ezt szolgálja az a számítógép-adományozási pályázat is, amelynek segítségével sok kedvezőtlen anyagi helyzetben lévő iskola és oktatási intézmény juthat hozzá nagy értékű számítógépekhez.

A 2010-es tavaszi-nyári vihar- és árvízkárok idején a Generali közel ötmillió forintértékben ajándékozott eszközöket az árvízkárok enyhítésére. Felsőzsolca és Edelény mentő- és helyreállítási munkálataihoz az alapítvány generátorokkal, szivattyúkkal, motorral felszerelt csónakokkal, életmentő mellényekkel, valamint a szivattyúk működtetéséhez felhasználható benzinkártyával járult hozzá.

Ezt megelőzően a társaság hárommillió forintot biztosított Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, és további kétmillió forintot adott Miskolc város önkormányzatának a károk enyhítésére. A kárrendezés során munkatársaink maguk is adománygyűjtési akcióba kezdtek: a játékokat és gyermekruhát személyesen szállítottak a felsőzsolcai Szent Miklós óvodába.

A verseny támogatásában fontos szerepet játszik még az Öböl Kft, aki az öböl és a hozzátartozó park egész területét ingyen bocsátja a szervezők rendelkezésre. Az esemény Zöld partnerei a MOB Irány a zöld! ? programja, amely évek óta szószólója a környezetet felelősen kezelő sportnak, valamint a Toyota Motor Hungary, aki környezetkímélő hibrid autókat biztosít a verseny szervezéséhez. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. jóvoltából pedig szelektíven gyűlhet a hulladék a verseny helyszínén.

Schmitt Petra, a verseny marketingigazgatója kiemelte, hogy a vb szép példája az összefogásnak, hiszen a kiemelt támogatók mellett számos támogató és szponzor csatlakozott, hogy lehetőségeihez mérten segítse a verseny megvalósítását. További részletek idekattintva olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Aranyos vébékezdet | ZETApress

Szóljon hozzá!