ZETApress

hírportál

Aranyos vébékezdet

Fantasztikus sikerrel rajtolt a budapesti triatlon világbajnokság, miután az esemény tegnapi betétversenyén, az egy kilométeres úszásból és 2,5 kilométeres futásból álló ITU Aquatlon világbajnokságon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet nyertek sportolóink.

Az Age Group viadalok is nagy sikert arattak, a Kopaszi-gáton a jó hangulatot a Zöld Triatlon Csapatváltó, illetve az esti gulyásparti tette teljessé. A Lágymányosi-hídon már kora délelőtt brit melegítőbe öltözött emberek jelezték, Sydney, Szöul, Madrid, Hamburg, London és Kitzbühel után Budapestre érkezett a Dextro Energy Triathlon ITU világbajnoki sorozat.

Budapest a hétvégi világbajnoki sorozat döntője mellett azonban más látványossággal is készült, szerdán mindjárt az aquatlon szerelmesei foglalhatták el a Kopaszi-gátat. A Triatlon Expo melletti zöld területen a sport és a környezetvédelem kapcsolatára hívták fel a figyelmet az esemény támogatói, akik a hűvös időben mozogni akartak, trambulinnal és labdával melegíthettek.

A korosztályos (Age Group) aquatlon-versenyeken több száz induló vett részt annak ellenére, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a sportolókat. A hűvös, szeles időben a víz is mindössze 14 fokra melegedett, a nap mindössze pár percre sütött ki, így külön megpróbáltatást jelenthetett az egy kilométeres úszás. Persze nem mindenkinek, a három hullámban rajtoltatott viadal első két győztese is ír volt, akik úgy vélték, ez szinte strandidő számukra a lubickoláshoz. Minden oké! ? jelezték, miután az időjárásról érdeklődtünk.

A szervezők annyit könnyítettek a szabályokon, hogy a kétszer 2,5 km-es futás távját megfelezték. Hihetetlen, de a számtalan korcsoportban nemcsak a tizenévesek mérették meg magukat, de akadt a férfiak viadalában két 75 év feletti versenyző is. Bár az amerikai induló nem ért célba, a brit Peter Howard végigcsinálta a távot, összességében még utolsó sem lett, 39 perc alatti idejére pedig különösen büszke lehet.

A nap fénypontja a délután 14 órakor rajtoló elit, junior és U23-as verseny volt. A férfiaknál a Duna vízében elképesztő fölényre tett szert a szlovák Richard Varga, aki jó 50 métert vert riválisaira az úszás során, s a 2,5 km-es futás során nem hagyta lehajrázni magát. A második helyre a brit Daniel Halksworth futott be, míg Fecskovics Attila mindössze tíz másodperccel maradt le az ezüstéremről.

A nők viadalában ugyan az olasz Gaia Peron úszta a legjobb időt, a futás során azonban meg kellett hajolnia a sokkal gyorsabb Vanek Margit előtt, aki 22.23 perces idővel világbajnoki aranyérmet szerzett. Sőt, a második helyre felfutott Szalay Szandra is, aki összességében nemcsak ledolgozta félperces hátrányát olasz riválisával szemben, de nyolcat még rá is vert. A korosztályos viadalokon sem maradtak dobogós helyezések nélkül a hazai versenyzők: a junior nők mezőnyében Pap Eszter, míg az U23-as férfiaknál Kéki Tamás ért célba másodikként.

A nap zárószámát a Zöld Triatlon Csapatváltó jelentette, amely duatlonra módosult, a szervezők ugyanis nem akarták a versenyzőket a hideg Dunába ugrasztani. A futás-kerékpározás-futás összetételű viadalon induló magyar és nemzetközi csapatokban a Nemzetközi Triatlon Szövetség versenybírói, vezetői mellett szponzorok, egykori triatlonisták és híres sportolók, olimpikonok, olimpiai bajnokok is versenyeztek.

A mezőnyben ott volt az úszó Kovács Ágnes és Verrasztó Evelyn, a kenus Pulai Imre, a kajakos Bóta Kinga és Gyulay Zsolt, az öttusázó Balogh Gábor, de részt vett az aerobikozó Katus Attila, továbbá az idei évben a vb-n meghirdetett Astellas Díj ? Év Orvosa pályázat két zsűritagja, a humorista Nagy Bandó András és Kolláth György alkotmányjogász is. A Hazai Hús médiacsapatát Beleznay Endre, Gajdos Tamás és Müller Attila képviselte, akik igazi csapatmunkában oldották meg a távot.

A férfiaknál az Invitel Pro Triatlon Team, a hölgyeknél az egykori triatlonistákat ? Varga Zsuzsát, Molnár Erikát és Szendrei Esztert ? felvonultató Anyukák győztek, a vegyes csapatok versenyét az Alföldi Zoltán vezette RTL Klub nyerte, míg a legjobb sportoló csapat a Pulai Imre, Csabai Edvin, Hüttner Csaba összetételű trió lett.

Eredmények

Férfi elitkategória: 1. Richard Varga (szlovák) 20:27, 2. Daniel Halksworth (brit) 20:48, 3. Fecskovics Attila 20:58. Női elitkategória: 1. Vanek Margit 22:23, 2. Szalay Szandra 23:02, 3. Gaia Peron (olasz) 23:08. Férfi junior kategória: 1. Benjamin Shaw (ír) 21:03, 2. Andrea De Ponti (olasz) 21:15, 3. Luca Desideri (olasz) 21:19. Női junior kategória: 1. Elena Maria Petrini (olasz) 23:21, 2. Pap Eszter 23:59, 3. Mira Bednaroviaova (szlovák) 25:19. Férfi U23-as kategória: 1. Phil Wolfe (brit) 20:51, 2. Kéki Tamás 21:05, 3. Matija Lukina (horvát) 21:14.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zöld Pardonból az Országházba | ZETApress

Szóljon hozzá!