ZETApress

hírportál

Lovak és halak az egyetemen

Sólyom Gyuri nyerte az Újságírók és Barátaik VIII. Fogathajtó-versenyét ma délután Gödöllőn. Segédhajtóként Lázár Zoltán, többszörös világbajnok állt mögötte a fogaton. Második Solymosi József lett Balogh József fogatán, míg a harmadik helyet Lázár Vilmos segédletével T. Dögei Imre szerezte meg. A negyedik helyet Dallos Andor fogatán a legjobb hölgyversenyző érte el.

Az elmúlt hét évben eddig 260-an hajtottunk, s legalább 170-en főztek az egyetemen. Ma a Főzőversenyre 22 jelentkező volt, míg a négy fogaton közel negyvenen foglalhattunk helyet. A művészvilágot idén az erőművész Rippel fivérek képviselték, kevés sikerrel. Mindketten vertek le akadályokat.

Finta Gábor lesz a verseny főbírája, írtam meg tíz nappal ezelőtt. Segítségére sietett egykori válogatott-társa, Bárdos György is, hogy együtt számolják a levert pingpong-labdákat. Elég sok dolguk akadt, nagyon sokan rontottak. Akadtak, akik többször is.

Nem a gyorsaság, hanem a hibátlan teljesítés volt a cél. A 12 kapun kilencen jutottunk át verőhiba nélkül. Zoli fogatát hajthattam, s a lovak remekül futottak. Elég volt irányba állítanom őket, s maguktól mentek át a kapukon. A legjobb nyolc közé jutásért nem számított az időeredmény, mert Soós Tamás országgyűlési képviselő ? a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke ? halaszthatatlan közfeladatainak teljesítése okán visszalépett a további küzdelmektől, így éppen nyolcan maradtunk.

Két egyenrangú pálya volt megépítve, mely a tükörképe volt egymásnak. Mi a B-n mentünk, míg az Á-n Józsi döngetett. A másik párosban Vili ment az Á-n, Andor pedig a B-n. A nyolcad-döntőhöz hasonlóan a negyeddöntőben is ez volt a szisztéma. Ott is Zoli kocsijára kerültem, ellenfelem a későbbi győztes lett. Gyuri a táv közepén hibázott, én a biztonsági hajtásra törekedtem. Az utolsó kapunál, a derékszögű jobbkanyar előtt aztán későn fordítottam be a fogatot, s a külső íven elsodortam a bal kapufát. Gyuri jobb időeredménnyel jutott tovább, s a döntőben aztán hibapont nélkül teljesített.

Amíg mi az akadálypályán voltunk, a bográcsokban főtt a halászlé, s egyéb finomságok. A halat a paksiak kamionjából osztották a versenyzőknek. Két kategóriában hirdettek győztest, mert halételek mellett két- és négylábú állatból is lehetett ételt készíteni. Főtt is ezért birka-, csülök-, lábszár-, kakas- és zúzapörkölt egyaránt. Volt, aki bio-mangalicából főzte a babgulyást, más disznótoros finomságokat sütött. Nyúlpaprikás is készült erdélyi módra.

Alig szálltam le a bakról, egy aranyos kiskutya jött farkcsóválva barátkozni. Gazdasszonya elmondta, hogy ennél nagyobb állatokat is tart otthon, szám szerint 13-at. A közeli Őrbottyánban, a dombok ölelte tavak világában öreg, beteg, sérült lovai vannak immár négy éve. Ezeket a jószágokat szó szerint a vágóhídtól mentette meg. Róluk, alapítványukról bővebben a honlapjukon is olvashatunk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Akrobaták négyes fogaton
  2. Jubileum Gödöllőn | ZETApress

Szóljon hozzá!