ZETApress

hírportál

Vb-himnusz magyarul

Sztár-műsorvezetők énekelték el magyarul a foci vb himnuszát, Knaan Wavin: Flag című dalát! A magyar változatot Nagy Gyuri, Várkonyi Attila és Hrutka Róbert feldolgozásában az MTV kommentátorai és népszerű műsorvezetői adják elő.

A tévé rock-zenekara, a Szabadság tér 17. kísérte többek között D. Tóth Krisztát, Bakos Piroskát, Mészáros Antóniát, Al Ghaoui Hesnát, de mikrofont ragadtak a foci vb kommentátorai, műsorvezetői és szakértői is a közös dal kedvéért? tudta meg Rozs Borbála.

A tévés allstars feldolgozásból videóklipet is forgatott az MTV a magyar labdarúgás nagy pillanataival, Puskás, Törőcsik és Détári legendás góljaival. A focirajongó képernyősök minden követ megmozgattak, hogy rekordidő alatt, az ötlet megszületésétől számítva három héten belül elkészüljön az MTV szurkolói dala. A magyar válogatott ugyan nem rúghatott labdába Dél-Afrikában, de saját vb-himnusza már lehet a hazai rajongóknak is!

Vuvuzela a Híradóban

Míg lassan beválik a svájciak taktikája, vagyis ha az utolsó pillanatokban nem egyenlítenek a spanyolok akkor is túlzás nélkül állítható, hogy a vb-t közvetítő televíziós társaságok legnagyobb gondja a vuvuzela. Mind azon dolgoznak, hogyan lehet a meccsenként, stadiononként változó hangból a legnagyobb mértékben kiszűrni a kürtök zaját, persze úgy, hogy a közvetítés élvezhetőségét ez a legkevésbé csökkentse. A lehetőségek végesek, hiszen a vuvuzelák hangja szinte a teljes spektrumban, a 200 Hz-estől az 5 kHz-es frekvenciatartományig erőteljesen érzékelhető.

A zümmögést, ami legtöbbször a helyszíni szurkolás hangját is elnyomja, ráadásul nemcsak a lelátók hangját rögzítő mikrofonok, hanem a kommentátor mikrofonja is továbbítja. Emiatt a zaj jelentősen csökkenthető, de teljes mértékben nem szűrhető ki.

A magyar nézők egy részét zavaró problémát a Dél-Afrikából érkező hang optimalizálásával lehet részben orvosolni. Az MTV a meccsenként, stadiononként változó bejövő hangjelekből a lehető legoptimálisabb hangot keveri ki úgy, hogy ezzel ne rontsa a teljes közvetítés hangminőségét. A folyamatos teszteknek köszönhetően egyre kevésbé érzékelhető a döngicsélő háttérzaj. Arról, hogy szűrés nélkül mennyire lenne zavaró a vuvuzela-zaj a meccsek alatt, ma esti fél 8-as kiadásában számol be a Híradó.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nagy-Britanniában esett | ZETApress

Szóljon hozzá!