ZETApress

hírportál

Barátságos készülődés

Gustavo Poyet szövetségi kapitány szerint holnap a görögök elleni meccsen a magyar válogatottól búcsúzó Dzsudzsák Balázs igazi példakép lehet a fiatalok számára. – Nekem nem sikerült ilyen sokszor magamra vennem a címeres mezt. Fantasztikus játékos, aki a hosszú karrierjével példaként szolgálhat a fiatal labdarúgók számára! – mondta a ma esti sajtótájékoztatón.

A görögök uruguayi szakvezetője a felkészülési találkozót elsősorban arra szeretné felhasználni, hogy megtudja, kikre számíthat majd a tavasszal kezdődő Európa-bajnoki selejtezők során. A játékosként 26-szoros uruguayi válogatott Poyet a magyar csapatról szólva értetlenségének adott hangot, hogy nem jutott ki a világbajnokságra, mert látva a Nemzetek Ligájában játszott mérkőzéseit, a világ legjobb válogatottjaival is felvette a versenyt, olyanokkal, amelyek most a torna favoritjaiként utaztak ki Katarba.

A magyar válogatott komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Mi is szeretnénk arra a szintre eljutni, hogy Nemzetek Ligája élvonalában szerepeljünk – mondta Jorgosz Maszurasz, az Olimpiakosz támadója, aki szerint ahhoz, hogy a Málta elleni 2:2-nél ezúttal jobb eredményt érjenek el, elsősorban nagyobb összpontosításra és koncentrációra lesz szükségük. A magyar-görög barátságos meccs holnap 20:15-kor kezdődik az olasz Daniele Chiffi sípjelére az M4 Sport kamerái előtt a Népstadionban, ahol Dzsudzsák nemcsak elbúcsúzik a nemzeti 11-től, hanem Király Gábort megelőzve 109. fellépésével egyedüli csúcstartóvá válik válogatottunkban.

Dzsudzsák Balázs holnap elköszön

Nagy lelkesedéssel várja válogatotti búcsúmérkőzését támadónk, aki Király Gábor 108-as csúcsának megdöntésével a következő generációt szeretné inspirálni. – Nagyon komoly 13 évet zárok le. Izgatott vagyok, jó érzés itt lenni. Persze, kicsit más a keret, de a hangulat mit sem változott. Gyermeki rajongással várom a dolgot, és minden egyes pillanatát, edzést, megbeszélést, akár a hülyéskedéseket is, ki akarom élvezni – mondta tegnap délután a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatón a 35 éves futballista, aki legutóbb 2019. november 19-én Wales-ben játszott a nemzeti csapatban.

Ez a magyar válogatottról szól, arról, hogy szeretnék átadni valamit a következő generációnak. Mostantól nem a 108-at, hanem a 109-et kell megdönteni! – tette hozzá a Nyírlugosról indult csatár, aki szerint ha a jövőben megközelíti valaki a csúcsot, az azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak olyan alapemberei vannak, akik folyamatosan, sérülésmentesen tudják segíteni a csapatot. Köszönetet mondott az MLSZ vezetésének: Csányi Sándor elnöknek, Berzi Sándor alelnöknek és Vági Márton főtitkárnak azért, hogy megteremtették annak a lehetőségét, hogy fejlődjön a magyar futball: Örülök, hogy egy olyan felívelő pályán vagy a magyar futball, amit a mi generációnk indított el – monda a ballábas szélső.

Válogatotti pályafutásának csúcspontja a 2016-os Eb-n a végső győztes portugálok ellen 3:3-mal végződött június 22-i F-csoportmérkőzésen lőtt két gólja volt: A saját generációnknak és az idősebb generációknak is tudtunk adni azzal, hogy kijutottunk a tornára, ahol a világ egyik legjobb csapatának sikerült két gólt lőnöm. Szerintem ezt semmi sem überelheti! – mondta hozzátéve, hogy a mélypont nem sokkal ezután az Andorrában elszenvedett vb-selejtezős vereség volt. – Ugyanakkor ezt sem törölném ki az emlékeim közül, ugyanis a magyar labdarúgás is sokat tanult és én is ebből a kudarcból. Erősebb lettem, a csapat és a szurkolók előtt is előléptem azzal, amikor ott kiálltam nyilatkozni a vereség után – mondta.

Dzsudzsák – aki mintegy 600 jegyet vásárolt már a mérkőzésre, csak a szülőfalujából 210-en jönnek majd a fővárosba – elárulta, egyelőre még nem volt arról szó, mennyit játszik holnap a Népstadionban, de csak a mérkőzés lefújását követően búcsúzik el a közönségtől. Felszabadult játékot vár a csapattól, ő maga pedig szeretne tisztes helytállással, szép eredménnyel búcsúzni, függetlenül attól, hogy betalál-e a kapuba. A felvetődő negatív kritikákat illetően elmondta, tisztában van azzal, hogy nem mindig süt a nap, de 108 válogatott meccset senki sem kap ajándékba.

Beszélt utódjáról, Szoboszlai Dominikról is, aki a csütörtöki luxemburgi felkészülési mérkőzésen csapatkapitány volt: Illik rá ez a feladatkör, generációja legkarakteresebb játékosa, akinek szüksége van erre a lépésre ahhoz, hogy elérje, amit jósolnak neki. Próbáltam neki mindig átadni azt, amit itt tenni kell – mondta Dzsudzsák, aki 2007. június 2-án Görögországban 2:0-s hazai vezetésnél a 81. percben Priskin Tamás helyére lépve  mutatkozott be a válogatottban, holnap pedig a görögök ellen búcsúzik itthon. Ez keretbe foglalja pályafutását, a közben lezajlott 15 év pedig jól mutatja, milyen fejlődésen ment keresztül a csapat, mert akkor még átszállással utaztak el az athéni találkozóra.

Szóljon hozzá!