ZETApress

hírportál

Rakéta a Városmajorban

Mint azt már korábban beharangoztuk, ma este a Budapest Papp László Sportarénában, valamint holnap a Veszprém Arénában vendégeskedik a világhírű Harlem Globetrotters legénysége.

A kosaras show játékosai tegnap érkeztek Budapestre, így lehetőségünk nyílt rá, hogy néhányukkal személyesen is találkozhattunk. Este 6-tól két játékosuk ? Rakéta és Repülőlőtér ? edzőjükkel együtt egy rövid workshopot tartott a BSE Városmajor utcai Sportcsarnokában. A bemutató előtt elmondták, hogy már csöpp gyermekként megtanultak kosarazni, sok-sok gyakorlással sajátították el a bámulatos trükköket. Edzőjük 30 éve van a csapatnál, az első 24-et játékosként töltötte, az utolsó négyben edző. Fejben még mindent tud a pályán, de a teste már nem mindig engedelmeskedik.

Ő is kisgyermekként kezdte a kosárlabdát, s ezt a szemben lakó edzőnek köszönheti, aki felfigyelt a nagyon magas fiúra, s a középiskolai tornacsarnokba invitálta. Nem ám csak a magasság az egyetlen szempont a kiválasztásnál, ugyanilyen fontos a ruganyosság is! A két tegnapi játékos közül Rakéta is alacsony. Nevét onnan kapta, hogy nagyon gyors, s ha csak néha is, de nagyon magasra ugrik. Társa, Repülőtér a labdát vezeti magasan a pálya felett. Nem derült ki, miért nem Repülőgép inkább, de ez nem is érdekelt senkit sem különösebben.

A játékosok kiválasztásában a csapatjátéknak, a kosaras tudásnak van elsődleges szerepe. Ha ez adott, a többit sok-sok gyakorlással lehet elsajátítani, hogy eljussanak a világhírig. Napi másfél órát edzenek, általában naponta bemutatókat tartanak, a kéthetes edzőtáborokban pedig napi két és félórás gyakorlás szerepel. Hozzánk Németországból Prágán át érkeztek, s a hosszú út miatt most egy szabadnapra is sikerült szert tenniük.

Természetesen pár trükköt ízelítőül a helyszínen is bemutattak, s néhányat meg is tanítottak a BSE kosárlabdás lányainak. A kilenc kosaras lány jó alanynak bizonyult. Kérdésemre az amerikai edző elmondta, hogy csapatuk 80 éves történetében eddig nekik is épp kilenc hölgyversenyzőjük volt, de pillanatnyilag egy sincs, pedig a lányok is nagyon ügyesek.

A kosaras lányok és a workshopot megtekintő gyerekek kérdéseket tehettek fel a sztároknak, s a BSE edzője tolmácsolt. Megtudtuk, hogy a játékosok átlagéletkora 25 év, akik már 5-6 évesen elkezdték a labda bűvölését. A játékosoknál követelmény a pontos megjelenés az edzéseken és versenyeken, s az elkésők komoly büntetésekre számíthatnak. Ezek az összegek nem az egyesület pénztárát gazdagítják, hanem jótékony célokat szolgálnak. A kérdezz-feleleket követően a sztárok még dedikáltak a nagyszámú közönségnek. A ma esti bemutató a BS-ben 7-kor kezdődik, ahol mindössze 16 fotós munkáját engedélyezik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elkezdődött a show | ZETApress

Szóljon hozzá!