ZETApress

hírportál

Bagoly mondja verébnek

Bíróságra nem került ügyek ? 42

IFA-val szállította anyagait a vízvezeték-szerelő a dombok között elterülő kis palóc faluban. A csúszós úton rosszul választotta meg a sebességet a parkoláskor, s betörte az önkormányzat garázsának ajtaját. Szerencsére az ebédszállító Subaru nem volt benn, így nagyobb kárt nem okozott. Az egyetlen tanút ? a szomszédasszonyt ? viszonylag könnyen rábeszélte, hogy felejtse el az egészet. Probléma nem lett a dologból, de a saját Dáciájával azóta is a garázs előtt parkolt. Az sem zavarta, hogy az iskola kapubejárója is ott van, s így zavarja ott a ki-behajtót.

Nyáron diákcsapat érkezett a faluba, s az iskolában szállásolták el őket. A felszerelést egy bérelt Barkas szállította. A kisteherautónak többször kellett napjában kiállni, s a sofőr bizony jócskán megizzadt, míg a Dáciát kerülgette a szűk helyen. Az utolsó nap már majdnem fel is lökte a tolatáskor kínjában.

Emberünknek vendégei voltak. Agyát már elöntötte kissé az alkohol, s tombolva rohant az utcára. Nem tudsz vezetni? ? üvöltötte habzó szájjal, mert a Barkasosban csak az országutakon megszokott kollégát látta. Úgy érezte, aki volánt forgat, mindenki csak hülye sofőr lehet. Tyúktojásnyi agyában meg sem fordult, hogy a kocsi oldalára festett Bérautó szó mit jelent. Azt hitte, itt valaki bérmunkában fuvarozik. Eszébe sem jutott, hogy ezt az autót bármelyik úrvezető kibérelhette, ilyennel az úgynevezett vasárnapi autósok is furikázhatnak. Nekik viszont a megszokott személygépkocsi után már az autó méretei gondot okozhatnak, hát még a Dácia kerülgetése. Elvetetem a jogosítványodat, ha nem tudsz tolatni! ? üvöltötte.

A Barkasos egy pillanatra megdöbbent, majd elmosolyodott. Tudta, nem szabad vitatkozni. Minek mondja el ennek a borgőzös embernek, hogy a szomszéd megyében ő a ?Tisztelt Bíróság?, s otthon rendszeresen közlekedési ügyeket tárgyal? Nála ezek a nagyhangú pojácák igencsak hallgatnak, nehogy súlyos büntetést kapjanak, ne vonja be hosszú időre jogosítványukat. Minek traktálja most ilyesmivel a szerencsétlent? Még azt hinné, hogy dicsekszik bíró úr.

Vitát sem akart provokálni, mert a minap tárgyalt egy súlyos testi sértést. Egyik autós verte meg a másikat a zsúfolt főutcán. A kétméteres vádlott megszeppent kisfiúként állt a tárgyaláson felmentésben bízva. (Nem kapott!) Erről sem akart most beszélni. Vetesd el a jogosítványomat, ha olyan nagy potentát vagy! ? váltott át ő is a tegezésre.

Most a Dáciás döbbent meg. Még hogy nem fél tőle ez az idegen. Tőle, a falu eszétől. Hirtelen válaszolni sem tudott. Azóta is azon gondolkodik, mi az a potentát? Talán azt is megérthetné végre, hogy a volánforgatás még nem teszi egyenrangúvá az embereket! Ezt csak a bunkók szeretnék.

Szóljon hozzá!