ZETApress

hírportál

Megsült a csecsemő

Bíróságra sem kerültek ? 55

A tavalyi furcsaságok között írtunk egy tévedésből levágott jobb lábról, s egyéb külországi esetekről. Az alábbi történet is legalább fél évszázada történt a messzi Bergengóciában. Akkor még eléggé gyerekcipőben járt a koraszülött-ellátás. A kórházban az éjszakai nővér másfél-kéttucat kora-babáért felelt. Egyedül volt az osztályon, gyermekorvos sem volt ügyeletben.

Ha valamelyik picivel probléma volt, csak a szülészorvost hívhatta segítségül. A halálozási arány roppant magas volt. A kis súlyú csecsemők könnyen összeszedtek valamilyen kórt. A halál okát nem is firtatta senki. A gyakori agykárosodások miatt a későbbi életkilátásai is rosszak voltak az inkubátoros kort túlélő gyermekeknek.

Az ominózus éjszakán a nővérke a szokott időben pelenkázta és megetette a kicsiket. Rutinosan, szinte futószalagon látta el őket. Már hajnalodon. Gondolta, lepihen egy kicsit. Hamar elnyomta az álom. A váltásra riadt fel. Gyorsan nekiállt átadót írni. Ez ugyanis nagyon fontos volt az osztályon. Első az adminisztráció, a többi csak ezután jön! A váltótárs végigjárta a helyiséget. Szemrevételezte a rózsaszín piciket.

Hű, de vörös ez a kislány! ? döbbent meg az egyik inkubátor előtt. ? Csak nem lázas? ? Menten hőmérőt ragadott, jobban megnézte a gyereket, s észrevette, hogy már nem is lélegzik. Kikapta az inkubátorból, s majd odaégett a keze. A koraszülött szabályosan megsült. Elromlott az inkubátor hő-szabályozója.

A szülővel persze nem közölték a halál valódi okát, így aztán belenyugodott gyermeke elvesztésébe. A pirosra sült bőr miatt sem gyanakodhatott, mivel nem is látta. Akkoriban az elhunyt koraszülötteket nem adták ki a hozzátartozóknak eltemetni. Az elhunytakat a hullaházban, egy rozzant helyiségben a különböző eltávolított szervekkel, testrészekkel együtt tárolták. Ezeket aztán, ha sok gyűlt össze belőlük, egy jeltelen közös sírban elföldelték. A kislány sorsa is ez lett volna, ha aznap éjjel nem jön a vihar.

A szűkös helyiségnek rosszul zárt az ajtaja. Ha jött egy nagy szél, ki-be csapkodta. Most is ez történt. Tudták azt a környékbeli kutyák is, és gyakran lehúzták az asztalról a ?friss húst?. Két derék négylábú most is beszökött a félig nyitott ajtón, s elcsenték a sült gyereket. Csontig lerágták róla a húst. A sírásó meg kapott egy üveg pálinkát, s a maradékot egy halott lábához temette. Az ügyből nem lett bírósági ügy, a bergengóc bíráknak nem kellett foglakozni vele. Ki is jelentette volna az esetet?

Szóljon hozzá!