ZETApress

hírportál

Lebuktatták a nővérkét

Bírósági történetek ? 16

Terike a ?90-es évek elején érkezett egy szomszédos országból. Kisfia mozgássérült, kinn nem vállalták a gyógyítását. Nálunk a menekültek iránti tiszteletből rögvest intézetbe kerülhetett. A mamának sem kellett sokáig alkalmi szállásokon meghúzódni, mert egy kórház alkalmazta éjszakás nővérként. Beköltözött tehát a nővérszállásra, a kórház szomszédságába.

Még meg sem melegedett az osztályon, máris játszani kezdte a fejét. Nekem főiskolai végzettségem van, dicsekedett folyton, pedig a kinti képzési színvonal messze elmaradt az ittenitől. Szakmai tudatlansága hallatlan trehánysággal és kulturálatlansággal párosult. Nem elég, hogy úgy káromkodott, mint egy kocsis, de személyes higiéniájával is baj volt. Az éjszakai mosdatásnál rendre beleivott a betegek poharába, sőt több esetben a katétert is a betegek teáscsészéjébe mártotta használat előtt. Ettől jobban becsúszik ? magyarázta bizonyítványát.

Naponta a piacokat rótta, s ott találkozott földijeivel. Virágzott közöttük a cserekereskedelem. Terka mi mással is fizethetett volna, mint a kórházból lopott holmival. A vattának, kenőcsöknek, drága gyógyszereknek nagy keletje volt. Reggelente hatalmas szatyrokkal távozott a kórházból, de a portásnak eszébe sem jutott, hogy ezeket kiforgassa. Nem is lett volna joga a csomagátvizsgálásra, meg aztán minek fontoskodjon, ha nem muszáj?! Kolléganői is tudták a lopást. Néhányan finoman figyelmeztették, de azokat durván lehurrogta.

A közvagyont nálunk nem bűn még ellopni, ezért aztán Terus éveken át nyugodtan ügyködött. Csak akkor kezdtek megorrolni rá, amikor észrevették haján a tetveket. Szerencsére társait, s betegeit nem fertőzte el, de attól a naptól kezdve kezdték kerülni. Igaz, őt nem zavarta a kiközösítés. Nagy előszeretettel ette meg nővértársai vacsoráját és sokszor reggel a betegek reggelijét is megdézsmálta. Kellett otthon a potya kaja.

Talán még ma is büntetlenül dőzsölne, ha nem fájt volna a foga a dolgozók pénzére A nővérszoba szekrényében lévő táskákból ugyanis előbb csak százasok, később már ötszázas és ezres is eltűnt. Az éjszakás kolléganők csak reggel vették észre a hiányt műszak után a piacon. Előbb zsebesekre gyanakodtak, de ennek ellentmondani látszott, hogy a tárca mindig megvolt csak a pénz hiányzott belőle. Márpedig a zsebes mindenestől viszi el amit megfog.

A kolléganők sem voltak ostobák

A gyanú ekkor Terikére terelődött. Szerencsére ő mit sem sejtett ebből Az egyik károsult ? Zsófi ? elmondta a főnővérnek az eddigi vatta- és gyógyszerlopásokat is, s az ápolási igazgató a kórházi rendésszel egyetértésben a rendőrséghez fordult Az ügybe, a lebuktatási eljárásba csak a bejelentő károsultat avatták be. A rendőrök neki szánták a csali szerepét.

Zsófika az X napon együtt éjszakázott Terivel. Tárcájába már jó előre vegyileg kezelt pénzt helyeztek a nyomozók, a számát is felírták két hatósági tanú jelenlétében. Zsófi a pénzes szatyrot betette a szekrénybe, s elmondta Terinek, hogy reggel tízezer forinttal megy ki a piacra, mert komoly vásárlásra készül. Ezután megkérte Terust, hogy tartsa a frontot, amíg elmegy fürödni. Több mint negyedórára ment el, hogy időt adjon a tolvajnak a munkára. Közben a harmadik éjszakás ? Piri ? egy fontos telefont intézni ment ki a szobából. Persze ez is csak álca volt. Mikor Zsófi visszajött, a nővérszoba üres volt. Táskájához lépett, s a tárcából hiányzott az egyik ötezres.

A technikát nem lehet becsapni

A rendészt tárcsázta, s bemondta az előre megbeszélt szöveget. Rövidesen megérkezett két nyomozó. Velük volt a bűnügyi technikus is. Terus csak ekkor kezdett izgulni, mikor az idegenekről megtudta, hogy nem éjszakai beteglátogatók, hanem rendőrök. Velük jött a kórházi rendész is.

Enyém az ötezres! ? kiabált, amikor a tárcájából kihúzták a bűnjelet ?, otthonról hoztam, mert reggel a piacra megyek. Akkor a számok hogyan egyezhetnek a már korábban felírtakkal? ? kérdezte a nyomozó. Terike megdöbbent egy pillanatra, de rutinos hazudozóként újabb mesével állt elő. Bizonyára Zsófi csempészte a táskámba, amíg kint voltam ? mondta ?, hogy befeketítsen.

Mutassa a kezét! ? szólt rá a technikus, s bekente valami vegyszerrel. Csodák csodájára menten megtörtént a tolvajkéz színeváltozása. A vegyszer ugyanis azt a különben láthatatlan szert mutatta ki, amivel korábban a csali pénzt és erszényt bekenték, s ami a lopáskor a tolvaj Terus kezére tapadt. Tagadni most már fölösleges lett volna. S ezután már az addig hallgató kolléganői is elmondták a rendszeres vatta-, gyógyszer-, és étellopásokat. Most már csak az számított minél előbb megszabaduljanak tőle.

A bíróság felfüggesztett szabadságvesztéssel díjazta a cselekményt. Kiutasítására a nyomorék kisfia miatt nem került sor, a kórházból viszont páros lábbal rúgták ki. Mennie kellett így a nővérszállóról is. Mégsem hiszem, hogy a híd alatt kéne aludnia. Egy hasonszőrű férfi azóta már biztosan befogadta. A szólás is azt mondja, hogy nincs ronda nő, csak kevés pálinka. Igaz Terikéhez sokat kéne innia!

Szóljon hozzá!