ZETApress

hírportál

Önmagát is feljelentette

Bírósági történetek ? 10

Az esős júliusi éjszakán csak kevesen jártak a főutcán. Az éjjel-nappal nyitva tartó zöldséges is vacogott a pult mögött. Örült, hogy vevő érkezett. Azt se bánta, hogy a kért két decis pálinkáért tíz forinttal kevesebb volt a fiatalembernél. Megsajnálta az ázott férfit, s odaadta az italt. Nagy hosszasan hálálkodott. Dicsérte az eladó jóindulatát, s Fekete jólesően hallgatta a köszönő szavakat. Nem is sejtette, hogy addig odakinn két bűntárs ? Kovács és Szabó ? kirámolja a raktárt. A 12 üveg Napóleon-konyakkal meg egy zsák paprikával meg sem álltak a pályaudvari kedvenc padjukig. Itt kezdték elosztani a lopott holmit.

Nagy csak később érkezett. Addigra már több konyak elfogyott, néhány üveg összetört, s Nagynak már csak az üres szatyrot akarták visszaadni. Azt ugyanis tőle kérték a lopáshoz. A többszörösen visszaeső bűnöző éktelen haragra gerjedt. Még, hogy neki nem adják ki a részét! A 12 konyakból neki négy üveg jár! Becsületesen megdolgozott érte. Szóval tartotta tíz percig a boltost, hogy társai nyugodtan dolgozhassanak. S még a szatyrát is összerondították, mert belefolyt egy széttört üveg tartalma. Rögvest a rendőrségre ment, s feljelentette bűntársait, amiért nem adtak neki a lopott holmiból. Hiába no, ő sem állt sorba, amikor az észt osztogatták!

A rendőrség mindhármukat őrizetbe vette, s napok múlva ketten közülük előzetes letartóztatásba kerültek. Félévet kellett várniuk az első tárgyalásra. Kovács külföldi állampolgár. Igaz négy éve itt él, de a szökésveszély miatt tartották a rács mögött. Első bűntényes volt, sosem állt még bíróság előtt. Nagyot egy vidéki bíróság körözte egy másik ügy miatt, s az ő letartóztatását azok rendelték el. Direkt jól jött nekik a júliusi őrizetbe vétel. Így viszont ez a letartóztatás nem számítható be az ez ügyben kiszabott büntetésbe, csak majd a vidéken hozott ítéletbe. Szabó, a harmadik társ szabadlábon védekezhetett, ő volt a legártatlanabb, csak odakinn hesszelt, nem jön-e valaki? Egyébként is olyan részeg volt, hogy meg sem látta volna.

A tárgyaláson Kovács őszinte beismerő vallomást tett, míg Nagy, a feljelentő, a dörzsölt(?) vagány mindent tagadott. Csak nem képzelik, hogy feljelentem magam a rendőrségen? ? mondta ?, nem is tudtam, mire kell a szatyor, s csak az zavart, hogy összekonyakozták. Ők az igazi bűnösök, én ártatlan vagyok! Tudtam, hogy köröznek, ha bűnös lennék, mentem volna a rendőrségre? ? dohogott a bíró előtt.

Lekiabálta vádlott-társait, letegezte a jóval idősebb tanút, s újabbnál újabb bizonyítási indítványokkal húzta hónapokig az eljárás idejét. Végül a harmadik tárgyalási napon, tíz hónappal a balhé után született ítélet. Kovácsot a bíróság őszinte tényfeltáró vallomása miatt tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélt, amit tulajdonképp le is töltött. Kiutasították az országból, de ezt megfellebbezte. Mivel azonnal szabadult, a kiutasítást nehéz lesz végrehajtani.

Szabó is megúszta felfüggesztett börtönnel, mert ő is most állt először bíróság előtt. Az igazi vesztes a rendőrséget értesítő Nagy volt. Mint többszörösen visszaeső, hat hónapot kell leülnie, és feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az eddigi előzetesben töltött tíz hónap sem számít bele, mert ezt ? mint már korábban írtam ? egy vidéki ügye bírájától kapta.

Az ítéletet saját kérésére bilincsben hallgatta végig. Félt, hogy ha szabad kezet kap, megfojtja a bírót ? mondta. Abban bízik, hogy a másodfokú bíróságot meg tudja győzni ártatlanságáról. Mivel ott már három szakbíró ül, ez roppant nehéz lesz neki. A börtönben most lesz majd ideje felkészülni. Azon is el kell gondolkodnia, mit is jelent valójában a zsiványbecsület?

Szóljon hozzá!