ZETApress

hírportál

Hová lett az egyik tükör?

Elhúzódó döntéshozatal ? 22

Tempósan haladt a csuklós autóbusz a Thököly úton. A tavaszi verőfényben Dácia araszolt az úttest közepén, a villamos síneken. Minden sáv telített volt, a szélső ? úgynevezett buszsávban ? volt a leggyorsabb a forgalom. A csuklós is így tudta utolérni a személyautót. Csak másodpercekig haladtak egymás mellett, a Dácia hamar lemaradt.

A buszsofőr már meg is feledkezett volna róla, de a Stefánia útnál a Dáciás hirtelen elévágott. Alig bírta vészfékezéssel elkerülni, hogy bele ne rohanjon. Az utasok egymásra estek, de személyi sérülés szerencsére nem történt. A pótkocsiddal lekaptad a jobboldali tükrömet! ? ugrott ki a harcias vezető a román autócsodából. ? Te vagy a hibás, fizesd meg a kárt! ? tegezte le a buszost, pedig korábban sosem találkoztak, nem is ismerhették egymást.

Az autóbuszon semmilyen nyom nem látszott. Az állítólag lesodort, összetört tükör sem került elő a helyszínen. Lehet, hogy már korábban letörték a huligánok a kocsiról, gondolta a buszvezető, s esze ágában sem volt elismerni a kárt. Helyszínelőt kért, várták az intézkedést.

Tárgyalás, tárgyalást követett. Már ismerősnek számítottak a közlekedésrendészeten. Sosem adtak igazat a Dáciásnak, de ő folyton felsőbb fórumokhoz fellebbezett. Ha százezer forintomba kerül is, megszívatlak! ? mondta állítólag a buszosnak, igaz négyszemközt. Vigyázott, hogy ne legyen tanúja a fenyegetésének. A sokadik fellebbezésre a hatóságok is elunták a dolgot, s végre a buszost marasztalták el. Gondolni sem merjük, hogy valaki kapott a százezerből!

A tényállás közben jelentősen megváltozott. Az ítélet indoklásából kiderült, hogy a Dácia állt (!) a villamossíneken, s a figyelmetlen buszvezető kis oldaltávolságot tartott. Mivel a csuklós busznak szitált a hátulja, lekapta a személyautóról a jobboldali tükröt. Az ítélet háromezer forint pénzbírság figyelmetlen vezetésért, de ?méltányosságból? két évre felfüggesztve. Igaz, ezzel a pénzzel a Dáciás nem lett gazdagabb, de övé lett az erkölcsi győzelem. Kártérítés fizetésére ugyanis nem kötelezték a buszost.

Az ügynek ezzel korán sem lett vége. Most a buszos fellebbezett. Szakértőt kért, mert szerinte az egyenesen haladó pótkocsi nem szitál. Ezt csak sávváltáskor, kanyarodáskor teszi. Azt sem érti, miért állhatott a Dácia büntetlenül a villamos síneken. A szakértő kirendelését így is neki kell majd megelőlegeznie, de bízik abban, hogy később a Dáciáson behajtják. A hatóság tehát dolgozhat tovább feleslegesen.

Végezetül essen szó a piszkos anyagiakról. A tükör értéke ? melyért ez az egész ügy elindult ?, mindössze ötszáz forint. Az érintett hivatalos személyek munkaideje ennél sokkal értékesebb. Vihar egy pohár vízben? A fentiek alapján igen. Kár, hogy egy év alatt sem tudtak lecsillapodni a hullámok! Túlterhelt igazságszolgáltatásunknak komolyabb ügyek eldöntésével kellene inkább foglalkozni! ? írtuk meg a ?90-es évek elején. Sajnos azóta is vannak hasonló tyúkperek.

Szóljon hozzá!