ZETApress

hírportál

Tél a MŰPÁ-ban

Kihagyhatatlan koncertek, téli mesevilág és jégpálya várja a kicsiket és nagyokat a MŰPA Kultúr Kültéren: Radics Gigi és Szőke Nikoletta, a Fool Moon, a Kolompos, a Besh o droM, a Firkin, Malek Andrea, Danics Dóra, na meg a Cimbaliband és a Group?n?Swing ? tudatták sajtósaik.

December 2-án vasárnaptól újra koncertekkel, jégpályával, karácsonyi hangulattal és különleges ünnepi előadásokkal várja a látogatókat a MŰPA Kultúr Kültér. A közel 350 négyzetméteres jégpálya mellett fűtött, hütte hangulatú büfé szolgálja ki a korcsolyázók kényelmét, a MŰPA Sátorban pedig izgalmas programok követik majd egymást.

A MŰPA Sátor idén még a tavalyinál is nagyobb és ünnepélyesebb lesz, ennek megfelelően idén is különlegesebbnél különlegesebb programokkal hangolódhat az ünnepekre a közönség, a mesés újcirkusz produkcióktól a könnyűzenéig. December 8-án mutatja be legújabb, kifejezetten a MŰPA Sátorba megálmodott előadását a Recirquel Újcirkusz Társulat, ahol egy igazi jégbe-fagyott mesevilágba csöppennek a látogatók. A Kristály című darabban a társulat többi produkciójából már jól ismert artisták ezúttal is külföldi és hazai vendégművészekkel lépnek a jeges porondra, december 8-a és 31-e között naponta kétszer, összesen 16 alkalommal.

A Recirquel produkciója mellett jazz- és könnyűzenei koncertek, hétvégente pedig családi- és ifjúsági programok kínálnak majd felejthetetlen élményeket minden korosztálynak. Saját műfajukban mindketten kiemelkedőt alkotnak: Radics Gigi a pop, míg Szőke Nikoletta a jazz egyik legnépszerűbb itthoni előadóművésze, nemzetközi színtéren is elismert énekesnők. Külön-külön mindketten jártak már a MŰPA-ban, ám most először adnak közös koncertet.

A kelet-európai életérzést népzenével elegyítő Cimbaliband az X?Faktor zenei vetélkedő első női győztesével, Danics Dórával közösen csap a húrok közé, akinek énekhangja és pezsgő egyénisége tökéletesen illik a zenekar muzsikájához. Hasonlóan kirobbanó élményre számíthatunk a kelet-európai, a balkáni és a közel-keleti népzenéket, illetve a magyar népzenét ötvöző Besh o droM koncertjén. Ünnepi hangulatban érkezik az ország első számú pop a cappella együttese, a Fool Moon, igazi klasszikus karácsonyi slágerekkel készül a Mujahid Zoli vezette Group?n?Swing, Malek Andrea pedig egy fantasztikus jazz-zenekar társaságában a gospel világába kalauzolja a nézőket.

Természetesen a legkisebbekről sem feledkeztünk meg: a Kolompos együttes Kiskarácsony-Nagykarácsony című műsorában játékos formában, sok muzsikával és énekkel ismerteti meg a gyerekeket a karácsonyt övező népszokásokkal és rítusokkal: megjelenik majd a Miklós-napi alakoskodás, a lucázás, illetve Luca széke-készítés, a boszorkánymeglesés, a termékenységi babonák, vagy éppen a kis Jézus megszületését köszöntő betlehemezés.

Korpás Éva új, Libidaridom című, gyerekeknek szóló világzenei albumát hozza el, a Bahorka Társulat Téli meséjével lop egy kis karácsonyt a szívekbe Az alapjáraton kelta rockot játszó Firkin pedig egyenesen új műfajt teremtett: méghozzá a matiné rockot, hogy a legkisebbek is megismerhessék ? természetesen a nekik megfelelő környezetben és időben ? a szülők kedvenc zenekarát, megtartva a felnőttek szórakozását is garantáló összetéveszthetetlen stílust és hangulatot. Az együttes, ahogyan mindig, most is apait-anyait belead majd, hogy az izgalmas rockmatinén gyerekek és szüleik együtt rophassák az ír ritmusokra. A Kultúr Kültér programjairól bővebben idekattintva olvashatunk.

MŰPA

A MŰPA Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A MŰPA-t 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata ? a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával ? az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A MŰPA a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Szóljon hozzá!