ZETApress

hírportál

Dívák a MŰPÁ-ban

A pszichedelikus etno-rock karakteres dívái indítják a MŰPA új világzenei sorozatát. Két karizmatikus énekesnő, két összetéveszthetetlen hang, egy zenei stílus: a legfrissebb albumával érkező török Gaye Su Akyol és a Meszecsinka koncertjével indul november 4-én a MŰPA új, Dupla W című világzenei sorozata ? tudatta a MŰPA Kommunikáció.

A világzene legnagyobb hatású hazai és külföldi előadói veszik birtokba a MŰPÁ-t az új, Dupla W című sorozat koncertjein. A program során egy hazai és egy külföldi együttes produkcióját hallhatja a világzenéért rajongó közönség, amely nem csupán két koncertet kap egy estén ? az extra élményt ugyanis a párosítás alapja garantálja, az a rokonság, amely egymás mellé rendeli a két produkciót. Ez természetesen nagyon sokféle lehet, Gaye Su Akyol és a Meszecsinka esetében a népzene és a pszichedelikus rock kapcsolata képezi a közös pontot, arról nem is beszélve, hogy két elementáris hanggal megáldott, démoni énekesnő áll mindkét zenekar élén.

A török Gaye Su Akyol olyan nagy török dívák hatására kezdett énekelni, mint Selga Bağcan és Müzeyyen Senar, de jelentős benyomást tett rá a Nirvana és Nick Cave, valamint a Sonic Youth zenéje is. Zenei pályája megkezdése előtt antropológiát tanult, ám miután találkozott az isztambuli Bubituzak együttessel, minden megváltozott. Első lemezüket 2013-ban vették fel, de a nemzetközi áttörés még három évig váratott magára. Második, Hologram ÄŹmparatorluğu című albumuk megjelenése után megnyíltak előttük a kapuk, ami nem is csoda, hiszen ezen a korongon együtt van minden, amitől Akyol ellenállhatatlan: egy csodás hang anatóliai gyökerekkel, körülötte tradicionális hangszerek és pszichedelikus gitárok, a magasban szárnyalva Kelet és Nyugat között. Nem meglepő, hogy a The Guardian kritikájában Isztambul új hangjának nevezi Gaye Su Akyolt, és a korlátok átlépését, valamint a dramatikus színpadi megjelenést tekintve Björkkel állítja párhuzamba.

Az énekesnő új, Ä°stikrarlÄą Hayal Hakikattir című albuma október 26-án jelent meg, és elsöprő sikert aratott a kritikusok körében. A Gaye Su Akyol szerzeményeiben megjelenő török zene számtalan korszakában sincs hozzá fogható művész és nem is lesz ? olvasható a PopMatters kritikájában. A lemezen ? melynek dalai a MŰPÁ-ban is felcsendülnek majd ? az énekesnő tovább kalandozik a népzene, a pszichedelikus rock és az anatóliai pop vegyítéséből születő egyedi világban.

Az est hazai fellépője az Oláh Annamari nevével fémjelzett Meszecsinka, melynek története 2008-ban indult. Az akkor a Fókatelep együttesben szereplő énekesnő és a billentyűs Biljarszki Emil Fókaszalon néven duóként lépett fel, párosuk hamarosan állandósult, majd új tagokat kezdtek toborozni ? így született meg a Meszecsinka, hetedhét országból befogadott hatásokkal. 2012-ben Meszecsinka című lemezükkel debütáltak, két évvel később pedig a Kinyílok című albummal léptek tovább, immár olyan utazásokat sejtetve, melyeknek inkább a befelé fordulás szab határt. Ez a belső út vezetett felkavaró, Álomban ébren című korongjukhoz is, melynek drámaisága meglehetősen ritka a magyar világzenében. Méltán kapta meg a 2018-as Fonogram-díjat a magyar nép- és világzene kategóriában. Ilyen a Garázsband sorozatunk zenekarainak Első látásra találkozása a Meszecsinka zenéjével.

MŰPA

A MŰPA Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A MŰPA-t 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata ? a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával ? az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A MŰPA a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Szóljon hozzá!